Geen airco? Blijf op warme dagen koel met deze 6 tips

De komende dagen stijgt het kwik op veel plaatsen in ons land boven de 25ºC en waarschijnlijk wordt ook de 30ºC + een aantal keer aangetikt. Of het nu om een hittegolf gaat of niet, dat het (te) warm is, is een feit en gezien de veranderingen in ons klimaat, zal het hoogstwaarschijnlijk niet bij deze dagen blijven.

De hittegolf trotseren en koel blijven

Wie in deze periode een beetje koel wilt blijven, zet zijn airco een tandje hoger, maar wat als je geen airco hebt? Hoe zorg je dan toch dat je niet oververhit raakt? We zetten 5 manieren voor je onder elkaar.

Via: pixabay.com | pixabay.com, CC

1. Sluit zonlicht buiten

In je huis wordt het al snel te warm als er direct zonlicht op je ramen valt. Sluit daarom de gordijnen, de luiken en/of de zonwering. Lichtkleurige gordijnen reflecteren het zonlicht beter, waardoor het ook wat koeler blijft. Je kunt ramen waar gordijnen lastig zijn, voorzien van de filmcoating; een semi-transparante filmlaag die uv-straling en warmte tegenhoudt.

Via giphy.com

2. Maak gebruik van een ventilator

Een ventilator is, anders dan een airco, niet in staat om een ruimte koeler te maken. Hij produceert namelijk zelf warmte door het draaien. Dat ronddraaien veroorzaakt echter wind en die voelt koeler aan dan de omgeving . Ook zorgt het voor verdamping van zweet op je lichaam en dat werkt verkoelend.

Een ventilator aan het plafond werkt het meest effectief omdat deze lucht door de hele ruimte laat circuleren. Je kunt hem wel het beste uitzetten als je niet in de ruimte bent; ze koelen namelijk niet, ze geven alleen jou een koeler gevoel en kosten dus alleen maar energie.

Ben je op zoek naar een airco, maar wil je niet teveel uitgeven, dan zou een Airco van de Action ook nog een optie zijn. Deze bieden meer koelte dan een ventilator en zijn verrijdbaar, waardoor je meerdere ruimtes kunt koelen.

Via: pixnio.com | Marcelo, CC

3. Drink veel water

Water drinken is de beste manier om koel te blijven. Als het warm is, gaat je lichaam zweten. Het verdampen van het zweet zorgt voor verkoeling. Alleen, zweten kan leiden tot uitdroging en dat merk je pas als het eigenlijk al te laat is.

De hoeveelheid water die je per dag moet drinken, is gemakkelijk uit te rekenen: je vermenigvuldigt je lichaamsgewicht met 30. Stel je weegt 75 kilo 75 x 30 = 2,2 liter. Ga je je inspannen als het zo warm is, drink dan wat meer.

Via: needpix.com | needpix.com, CC

4. Gebruik koude natte washandjes

Een nat washandje op de goede plek zorgt direct voor verkoeling. Leg het wel op pulserende plaatsen, zoals de binnenkant van de pols, achter in de nek, onder de oksels of in de lies. Hier liggen de bloedvaten het dichtst aan de oppervlakte, zodat de kou meer warmte opneemt, waardoor het koelen sneller gaat.

Dit werkt ook door je polsen in of onder koud water te houden. Wil je liever een ice-pack gebruiken, wikkel en dan wel een doek omheen, anders verbrandt je huid.

5. Warme douche…

Een koud bad of douche is dan weer niet zo’n goed plan. Lijkt het even of je afkoelt, dit is tijdelijk want daarna stijgt je temperatuur omdat het koude water je vaten vernauwt waardoor de warmte binnengehouden wordt.

Het klinkt gek maar je kunt beter een warme douche nemen. Hierdoor wordt de bloedcirculatie gestimuleerd waardoor er meer warmte uit het lichaam weg kan. Laat het water niet warmer zijn dan 33ºC.

6. Eet gekoeld eten en drink geen alcohol

Groentes zitten van zichzelf al vol water. Zo bestaat sla voor 95% uit water er komkommer zelfs voor zijn 96%. Ook watermeloen is een prima optie als het warm is. Naast 90% water bevat het ook nog eens vitamine A en C en de antioxidant lycopeen, die naast preventief tegen kanker. ook nog eens schade door het uv-licht tegengaat. Voeg de blaadjes munt en/of bevroren bessen toe aan het water; dit zorgt voor een koel gevoel.

En raar maar waar eet af en toe iets pittig. Hierdoor ga je zweten en koel je af. Drink weinig tot geen alcohol dus zeker geen stevige cocktail want alcohol zorgt voor vochtverlies en dus voor uitdroging.

Via: pixabay.com | Vivacia, CC

Jouw tips om koel te blijven?

Ken jij nog trucjes waarmee je tijdens deze hitte koel kan blijven? Laat het ons weten in een reactie onderin. We leren graag bij!

Populaire ventilatoren
Een verfrissende bries, al dan niet met luchtbevochtiger
Mobiele airco’s
Je kan natuurlijk ook een mobiele airco aanschaffen

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

1 gedachte over “Geen airco? Blijf op warme dagen koel met deze 6 tips”

  1. Was zo vaak mogelijk je hoofd met water , onder de kraan , dat doet echt wonderen .
    Tijdens de warmste uurtjes van de dag , zoveel mogelijk luxaflex of rolluiken og gordijnen naar beneden zodat het wat koeler wordt in huis

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...