Digital Nomad worden: 10 beste tips + stappenplan

Als Digital Nomad de wereld ontdekken, terwijl je altijd en overal kunt werken. Voor veel mensen een droom, voor een klein gedeelte het hedendaagse leven. Maar wat is het nu precies? En hoe word ik een Digital Nomad?

Wat is een Digital Nomad?

Je hebt ongetwijfeld wel eens van de term Digital Nomad gehoord. Waar de een zich ergert aan de ietwat zweverige naam, laten anderen zich graag inspireren en willen ze dit eigenlijk het liefst ook zijn. Maar wat is nu eigenlijk een Digital Nomad?

We gaan het je uitleggen.

Digital Nomad in Sri Lanka
Via: kiwify.nl | Thom van Mil

Een Digital Nomad is iemand die waar dan ook ter wereld zijn of haar werkzaamheden verricht van achter de laptop. Denk hierbij aan beroepen als designer, copywriter, social media manager, accountant, websitebouwer. Het kan eigenlijk veel meer kanten op dan je denkt. 

Remote of locatieonafhankelijk werken

Een Digital Nomad werkt voor zichzelf of voor een bedrijf en heeft de keuze gemaakt reizen en werk te combineren. Op deze manier hebben Digital Nomad altijd inkomsten, terwijl ze in de vrije uurtjes kunnen genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft. 

Overzicht van locaties – Wil je alles weten over specifieke digital nomad locaties, is er een website die dat handig en uitvoerig weergeeft.

Neem dus snel een kijkje op nomad.digital!

Vergelijkbare woorden voor een Digital Nomad zijn mensen die ‘remote’ of locatieonafhankelijk werken. Digital Nomad klinkt alleen wat stoerder. Tegenwoordig, zeker sinds de corona pandemie, kiezen meer en meer mensen voor dit leven.

Het geeft de o, zo gewenste vrijheid die veel mensen toch nodig hebben. Het is zelfs vaker onderdeel van de bucketlist ideeën.

Waar vroeger geld en spullen tot de grootste luxe werd gezien, is vrijheid inmiddels het toverwoord. Want met vrijheid kun je het leven volledig indelen hoe jij het wilt. En dat is dus precies wat een Digital Nomad doet.

Digital Nomad Designer
Via: kiwify.nl | Thom van Mil

Het leven van een Digital Nomad

Je vraagt je ongetwijfeld af hoe het leven van een Digital Nomad er precies uit ziet. Aangezien hier een ervaringsdeskundige spreekt, leggen we je het graag uit. Uiteraard zit er een verschil in werken voor jezelf of werken voor een baas.

  • Waar je in dienst bent van een bedrijf, kan het zo zijn dat je jezelf aan de gewenste werktijden moet houden.
  • Werk je voor jezelf? Dan kun je de dag volledig naar eigen wens invullen. 

Dit laatste is misschien wel het allerfijnste. Je hoeft nooit een wekker te zetten, begint de dag met een kop koffie, zorgt voor een werkplek met goede wifi en gaat een paar uurtjes aan de slag.

Wanneer het zweet langs je hol loopt, besluit je even de azuurblauwe zee in te lopen. Want ja, je kunt immers zelf kiezen waar op de wereld je gaat werken. Dus waarom niet op een mooie, magische plek?

Kantoor in Sri Lanka
Via: kiwify.nl | Thom van Mil

Efficiënt werken

Heb je ’s middags nog werk dat je moet doen, dan doe je dit. Heb je geen zin meer? Dan doe je het lekker morgen. Zolang je maar zorgt dat je eventuele deadlines haalt en altijd goed communiceert met klanten.

Als je dit op een efficiënte manier doet, geeft het je de mogelijkheid op een dag te werken en te genieten van een mooi land. En heel eerlijk, waarom zou je 8 uur werken als je ook 4 uur per dag kunt werken? We lijken wel gek met z’n allen.

Hoe word je een Digital Nomad?

Om een Digital Nomad te worden is het zaak dat jij werk verricht dat je vanuit huis kunt doen. Dan hebben we het dus niet over een brandweer of slager.

Wanneer jij alleen een laptop nodig hebt voor jouw werkzaamheden en dit thuis kunt doen, betekent dit dat het in principe niet uitmaakt waar op de wereld je werkt.

De eerste stap die je moet nemen is dus of toestemming aan jouw leidinggevende vragen of een eigen bedrijf beginnen, waarbij jij zelf de baas bent.

Vervolgens is het zaak om te zorgen dat je een plek op de wereld uitkiest met goed internet. En natuurlijk is het belangrijk dat je zelf de vliegtickets en visa regelt. Maar goed, dat is allemaal niet zo ingewikkeld. 

De ervaring leert dat iedereen een Digital Nomad kan worden. Zolang je er maar keihard voor werkt en er vooral in gelooft. Is het soms eng? Ja! Gaat het soms even lastig? Ja. Is het leven niet altijd perfect als Digital Nomad? Ook dat klopt. Maar de dingen die je ervoor terug krijgt zijn niet te evenaren.

Zorg ervoor dat je er in gelooft en niet bang bent om te falen. Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Stappenplan voor Digital Nomads

Jij leest dit artikel ongetwijfeld omdat je er over nadenkt ook voor het leven als Digital Nomad te kiezen. Volledig begrijpelijk. Hieronder volgt in het kort een stappenplan over hoe jij dit aan kunt pakken:

1. Tevreden met huidige baan

Weeg voor jezelf af of je tevreden bent met je huidige baan in Nederland. Zo niet, check bij je baas of je vanuit het buitenland mag werken. Vind je jouw baan überhaupt niet leuk? Ga dan eens na wat jouw kwaliteiten zijn en zoek uit of je hierin een eigen baan kunt creëren. Hoe zie jij je leven voor je? En belangrijker nog, wat wil je nu precies. Schrijf dit voor jezelf op, waarna je dit in de praktijk kunt gaan brengen.

2. Afspraken en meetings

Goed, je bent eruit. Jij wilt Digital Nomad worden. Je hebt toestemming van de baas. In dit geval kun je eigenlijk al gaan. Maak goede afspraken en plan wekelijkse meetings in. De enige manier om samen met de baas uit te vinden of het te doen is, is om het daadwerkelijk te doen. 

3. Klanten vinden

Wil jij voor jezelf beginnen? Zoek dan naar klanten in Nederland, schrijf je in bij de KvK en zorg dat je een bepaalde zekerheid inbouwt. Denk hierbij aan een spaarrekening of klantenbestand, waarvan je weet dat ze ‘blijvend’ zijn. Bouw echt dat netwerk op, aangezien het vanuit het buitenland lastig kan zijn klanten te vinden. Al zijn er overigens genoeg online platforms waar je werk kunt vinden, waarbij het niet uitmaakt waar je werkt. 

4. Op naar het buitenland

De stap naar het buitenland. Je bent er klaar voor! Het klinkt natuurlijk eenvoudig, maar de enige manier om erachter te komen of het iets voor je is, is om het gewoon te doen. Ga ervoor. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je na een maand weer in Nederland zit. Nou, er zijn ergere dingen op de wereld.

5. VRIJHEID!

Je bent een DIGITAL NOMAD! Geniet van de vrijheid en vooral de mooie dingen die je gaat zien als je niet werkt. En vergeet niet dagelijks kokosnoot te halen. Want: a coconut a day, keeps the doctor away.

Digital Nomad worden: 10 tips

Je bent dit artikel nog steeds aan het lezen. Daarom gaan we er voor het gemak vanuit dat jij nog steeds een Digital Nomad wilt worden. Om je nog wat meer op weg te helpen, geven we je 10 tips.

1. Believe in yourself

Makkelijk gezegd, toch werkt het zo. Geloof er in, ga er voor en wees niet bang om te falen.

2. Belevingen van anderen

Lees je in. Er zijn veel websites en boeken waarin mensen hun belevingen met jou delen. Allemaal om jou op weg te helpen.

3. Praat, praat, praat…

Praat met mensen die Digital Nomad zijn. Wat te denken van Thom en Lianne van whatifwefly_? Zij gooide het roer om en wisten binnen een half jaar een eigen zaak op te bouwen en wonen nu in Sri Lanka. 

4. Ontdek jouw talenten

Zoek naar een talent van jezelf? Ben je goed met social media? Er zijn zat bedrijven die hun social media willen uitbesteden. Kan jij goed schrijven? Copywriters zijn overal nodig. Er is meer werk dan je denkt.

5. Wat wordt jouw eerste bestemming?

Zoek een ‘vriendelijke’ eerste bestemming. Je wilt altijd internet en stroom hebben. Vertrek daarom niet tijdens jouw eerste Digital Nomad reis naar Papoea Nieuw Guinea. Je kunt ook gewoon Digital Nomad in Portugal of Italie zijn. 

6. Professionaliseren kan je leren

Schrijf je in bij KvK. Op deze manier kun je zelf facturen versturen en in Nederland jouw belasting betalen. Daarnaast komt het professioneel over. 

7. Een buffertje opbouwen

Zet wat geld opzij als buffer. Het kan zijn dat je in het buitenland een klant verliest of even wat minder inkomen heb. Een spaarrekening is daarom gewenst om niet in de problemen te komen. 

8. Bevalt thuiswerken?

Ga proefdraaien. Vind voor jezelf uit of jij vanuit huis kunt werken. Kun je dit thuis? Dan kan je het ook in een ander land. 

9. Een wekelijks belletje

Indien je voor een baas werkt is het belangrijk dat je erg duidelijke afspraken maakt. Je ziet elkaar immers niet in real life, wat tot miscommunicatie kan leiden. Neem daarom zelf het initiatief en stel voor wekelijks even te bellen. 

10. Zaken op orde maken

Let goed op dat als je naar het buitenland verkast, dat je veel dingen moet opzeggen. Ga je langer dan 8 maanden het land uit, schrijf je dan uit in Nederland. Dit is wettelijk verplicht. Ook heb je niets meer aan een mobiel abonnement in Nederland. Zo zijn er nog meer zaken waar je in het buitenland geen gebruik meer van gaat maken.

Digital Nomad worden
Via: kiwify.nl | Thom van Mil

Digital Nomad worden: ga ervoor!

Goed, je hebt nu gelezen wat je moet doen om een Digital Nomad te worden. Wij zijn ervan overtuigd dat het begint met het geloven in jezelf. Alleen als je echt doorzet en niet opgeeft bij een kleine tegenslag kan je er komen.

Maak van een hobby werk en ben dagelijks bezig met hetgeen dat je echt leuk vindt. Zonder dat er iemand met je meekijkt. Tja, misschien de apen in de palmboom boven je. 

Wil jij meer informatie over het leven als Digital Nomad? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Thom en Lianne van @whatifwefly_ of laat hieronder een reactie achter.

Zij zijn niet lang geleden gestart met hun avontuur en droomleven in Sri Lanka. O, ja en daarna een half jaartje in Bali. Want waarom niet?

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...