Thuiswerken: hoe het ons heeft veranderd + 5 handige tips

Niet voor iedereen weggelegd, maar voor velen van ons wel noodzakelijk geworden de afgelopen periode. Thuiswerken zou best wel eens de nieuwe vorm van werk kunnen worden. Ben jij er klaar voor?

Thuiswerken: het nieuwe werken

Veel mensen zullen waarschijnlijk voor het eerst zijn gaan thuiswerken als gevolg van de huidige pandemie. Maar, hoe gaat thuiswerken in z’n werk? Thuiswerken is niet hetzelfde als werken op kantoor, zeker niet als je er niet bekend mee bent.

thuiswerken, werken van huis, nieuwe werken
pixabay.com | VinzentWeinbeer, CC

Een nieuwe werkomgeving

Het kan goed zijn dat je, net als zovelen, de afgelopen twee jaar op een hele andere manier tegen thuiswerken bent gaan aankijken. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien de wereld in deze periode behoorlijk op z’n kop is gezet. Dit gebeurde op praktisch alle gebieden en zo ook de manier waarop je je werk uitoefent.

Sommigen waren al gewend om thuis te werken en zullen hier minder moeite mee hebben. Maar ook voor hen kan er veel veranderen. Kinderen slenteren nu door het huis waar je vroeger alleen was. Voorheen was je de enige die het huis bezette; vandaag doet de hele bemanning dat. Voor doorgewinterde thuiswerkers is het scenario daarom net zo goed buitengewoon.

Wat is thuiswerken?

Heel praktisch gezien houdt thuiswerken in dat je werkzaamheden uitvoert vanuit huis, die je normaal gesproken op kantoor of op een andere centrale locatie zou doen. Veel taken kunnen vanuit je eigen woning worden gedaan. Thuiswerken wordt dan ook steeds meer gezien als onderdeel van het ‘nieuwe werken’. Mensen werken steeds vaker (fulltime of parttime) vanuit huis.

Dat thuiswerken niet alleen iets is van deze tijd, bewijst onderstaand filmpje van Van Kooten en De Bie (uit 1986) wel:

Hoe thuiswerken ons voor altijd heeft veranderd

Even bijpraten met een collega bij de koffieautomaat, daarna lunchen in de kantine. Veel mensen kijken ernaar uit om weer op kantoor aan de slag te gaan. Maar hoe moeten we dat in de samenleving gaan doen? Welke mogelijkheden heeft de werkgever?

We moesten noodgedwongen thuis werken, wat zowel voor- als nadelen had. Aan de ene kant kan het ontspannend zijn; aan de andere kant heeft het veel meer samenwerkingen mogelijk gemaakt en tienduizenden kilometers per dag bespaard. De pandemie heeft iets mogelijk gemaakt dat al had kunnen worden bereikt als het systeem een duwtje had gekregen.

Nadelen van thuiswerken

Als nadeel van thuiswerken wordt dus het missen van collega’s en een verstoring in de werk-privébalans ervaren. Minder reistijd, meer autonomie en flexibele werkuren behoren tot de genoemde voordelen. Hopelijk vinden werkgevers wereldwijd de juiste balans tussen thuiswerken en men naar kantoor laten komen.

Thuiswerken tips

Voor alle thuiswerkers die met de handen in het haar zitten, hebben we vijf fijne tips voor thuiswerken tijdens deze crisissituatie.

1. Stel een ochtendritueel in

Thuiswerken kan je dagelijkse routine veranderen. Doordat je geen reistijd hebt, houd je bijvoorbeeld tijd over of kun je later naar bed en langer in bed blijven. Ben je gewend om ’s ochtends vroeg onder een douche te springen? Als je het nu niet doet, zal niemand het merken. Normaal kleed je je wellicht professioneel, maar wie merkt dat nu…

Een routine is een krachtig hulpmiddel om je werkdag goed te beginnen. Het zorgt ervoor dat je mentaal en fysiek voorbereid bent op je werkdag. Probeer je daarom tijdens thuiswerken  zoveel mogelijk aan je oude schema te houden.

Het is niet erg als je je schema wat afwisselt, maar breng niet te veel veranderingen aan en houd je aan dezelfde dagelijkse regelmaat. Mocht je weer met werk naar kantoor verhuizen, dan heb je ook een minder grote overgang.

ochtendroutine ochtendritueel morning routine
Via: depositphotos.com | nesharm

2. Laat je werkplek opvallen

Als je vanuit huis werkt, kan het moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen werk en privé. Om dit te voorkomen zou het fijn zijn als je een werkgebied eenvoudig kan aanwijzen. Zo zijn je werkruimte en woning gescheiden.

Mocht je gebrek aan ruimte hebben, wat het creëren van een specifieke werkplek verhindert, maak dan alsnog een vaste locatie in huis die  ‘werkplek’ onderscheidt een van ’thuis’. Ga dus altijd op dezelfde plek zitten, zoals aan tafel, en vertrek als je klaar bent.

thuiswerken, werk vanuit huis
pixabay.com | JamesDeMers, CC

In een ideale wereld zou iedereen twee computers hebben voor thuiswerken, een voor zakelijk en een voor persoonlijk gebruik. Dit is niet altijd mogelijk. Met andere woorden: houd werk en privé gescheiden.

Je zou bijvoorbeeld een aparte account voor werk kunnen aanmaken. In sommige gevallen is het ook zo dat je bepaalde software van kantoor nodig hebt om je werk uit te kunnen oefenen. Deze heb je waarschijnlijk liever niet tussen de games van je kids staan.

3. Pauzeer regelmatig

Neem pauzes om productief te blijven. Het is algemeen bekend dat uren achtereen naar een beeldscherm kijken je productiviteit kan verminderen. Veel mensen die thuis werken ervaren dit als probleem. Probeer je daarom echt aan te wennen om elk uur een pauze van minimaal 5 minuten te nemen. Je zult zien dat dit scheelt in je thuiswerk productiviteit. 

thuiswerken, werken van huis, nieuwe werken
pixabay.com | Geralt, CC

Ook kun je het beste, net als op het werk, je hele pauze nemen. Je mag naar buiten zolang je voldoende afstand houdt dus je kunt bijvoorbeeld een korte wandeling maken. Of geniet tijdens de pauze van de frisse lucht op je balkon of in de tuin. Dit heeft weer te maken met het aanhouden van een vaste routine.

4. Blijf socializen met collega’s

Thuiswerken is voor sommigen gemakkelijk en voor anderen moeilijk. Op de vraag wat ze het leukst vinden aan hun carrière, noemen vrij veel mensen hun collega’s. Daarna volgen vrijheid/verantwoordelijkheid, bedrijfscultuur, variatie/ontwikkeling en uitdaging.

Thuiswerken verwijdert sociale (fysieke) interacties met collega’s. Daarom kun je het beste de interactie wel in stand houden. Begin de week of zelfs dag met een team Zoom gesprek. Informeer naar hoe het gaat, het weekend en de komende week.

Via verschillende kanalen kun je zo op de hoogte blijven van het wel en wee van je collegae. Waak er echter wel voor dat je je niet te veel laat afleiden. Net zoals je dat op kantoor ook probeert te vermijden.

Zingen met collega's gezond
Via: depositphotos.com | albertyurolaits

5. Stop op het juiste moment

Een optimale balans tussen werk en privé is subjectief. Stel grenzen als deze twee te verstrengeld raken voor jou (of in het zicht van mensen om je heen). Stop daarom op tijd.

Uit onderzoek blijkt dat thuiswerken het risico op burn-out vergroot. Wat niet zo vreemd is, aangezien die grenzen nu eenmaal eenvoudig vervagen. Maak je dagen dus niet te lang. Houd de tijd bij en stop op het moment dat je normaal je auto / het openbaar vervoer in zou stappen richting huis.

Via: depositphotos.com | konstantynov

Haal het meeste uit thuiswerken!

Door corona zijn veel mensen geforceerd om thuis te werken, ook als ze dat niet willen. Het is normaal om je teleurgesteld te voelen. Ondanks de nadelen heeft thuiswerken een aantal voordelen. Profiteer er dus van!

Je hebt nu een volledige keuken voor de lunch. Bak een broodje, bak een eitje of rooster een tosti. Geniet tijdens de pauze van een spelletje met je gezin. Of ga je liever ’s middags winkelen om bij te komen na een lange werkdag? Grijp die extra tijd.

Overleeft thuiswerken corona?

Een aanzienlijk aantal thuiswerkers (rond de 50%) verwachtte na de coronacrisis vaker thuis te werken dan ervoor. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het lijkt er vooral op dat bedrijven streven naar een vermindering van de reistijd voor medewerkers. 

Thuiswerken betekent geen spitsuur. Veel bedrijven laten werknemers daarom nu thuiswerken. Het aantal bedrijven dat thuiswerk aanbiedt was een half jaar geleden (van 22 procent naar 94 procent). (van 85% naar 96%) Ook de flexibiliteit op de werkplek is iets gegroeid (van 83 procent naar 86 procent).

Een aantal van deze maatregelen is voortgekomen uit de crisis. Ook na corona zouden bedrijven thuiswerken promoten. Het vermogen om het persoonlijke en professionele leven in evenwicht te brengen is bewezen in eerder onderzoek. Reizigers met het openbaar vervoer verwachten de komende maanden (nog) vaker thuis te werken dan reizigers met de auto.

thuiswerken, werken vanuit huis
Via: unsplash.com | Mikey Harris, CC

Conclusie: blijft thuiswerken bestaan?

Thuiswerk blijft voorlopig nog wel bestaan. En daar zijn we dankbaar voor. Het kan  je niet alleen productiever maken, maar het maakt je ook een gelukkigere werknemer – iemand die gemotiveerd en gerespecteerd is.

Voorheen waren er veel mensen die nog nooit de geneugten van thuiswerken hadden ervaren. Deze zien de mogelijkheden die thuiswerken bieden en willen wellicht niet eens meer terug naar de oude situatie. 

Ook na de economische crisis is het voor werkgevers een goede zaak om werknemers thuis te laten werken. Hoewel dit niet vijf dagen per week hoeft te zijn, is het van cruciaal belang dat werknemers kunnen kiezen wanneer ze vanuit huis willen werken. Jij bent in ieder geval net een beetje beter klaargestoomd voor jouw volgende thuiswerkdag!

Wat vind jij van thuiswerken?

Wij zijn benieuwd wat jijzelf van thuiswerken vindt. Laat het ons hieronder weten in een reactie. Wij horen ook graag jouw tips om thuiswerken fijner te maken!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...