Zingen met collega’s is gezond: vermindert de werkstress

Zet de radio wat harder en zing samen met collega’s lekker mee, want zingen blijkt stress op de werkvloer te verminderen.

Leuke manier om te ontspannen: samen zingen

Stress. We ervaren het allemaal wel eens. In de privésfeer, maar ook op ons werk komt stress om de hoek kijken. Voor die ene deadline, die belangrijke afspraak of gewoon omdat je alles zo graag goed wilt doen. In tijden van drukte, chaos en stress is een adempauze nodig en dat kan op diverse manieren.

zingen collega's werkplek kantoor
Via: pexels.com | Yan Krukov, CC

Na een werkdag thuis even ontspannen met een meditatie of zelfs powernap, een blokje om tijdens de pauze of jawel, de bureaustoelen aan de kant schuiven en zingen met je collega’s. Dat zorgt geheid voor een hoop lol op de werkvloer én een stressvrije werkplek. 

Muziek is goed voor ons brein

Heel hard meezingen op ‘ik leef niet meer voor jou’ na een break-up of je dag fris en fruitig beginnen met ‘happy’ van Pharrell Williams: muziek heeft naast dat het gezellig is best een aantal functies.

Door naar muziek te luisteren, worden diverse hersengebieden geactiveerd. Van gebieden die te maken hebben met emoties tot de gedeelten die onze motoriek sturen. We krijgen van bepaalde nummers niet voor niets zin om te dansen.

Stress verminderen door te zingen

Wist je dat zingen een positieve uitwerking heeft op stress? Eerder onderzoek wees uit dat zingen in een groep voordelen heeft voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mensen, zo zegt teamlid Joanna Foster van de Universiteit van Leicester. De Britisch Psychological Society deed specifiek onderzoek naar stress op de werkvloer en samen zingen.

De onderzoekers volgden 58 mensen binnen verschillende organisaties en keken wat zingen in een koor op hun werkplek deed met het geluksgevoel van de werknemers. Wat blijkt? Zij ervaarden minder stress op de werkvloer door samen te zingen met collega’s. 

vrouw zingt kantoor werkplek
Via: pexels.com | furkanfdemir, CC

Verbinden met collega’s

De ondervraagden gaven aan dat ze zich meer verbonden voelden met collega’s door het samen zingen en zich meer gesteund voelden in het uitvoeren van hun werktaken.

De werkstress nam met maar liefst 96% af. Sociaal isolement eveneens. De sociale isolatie daalde met 86% nadat werknemers hun zangkunsten in een koor vertoonden. We kunnen stellen dat samen zingen dus echt verbindt.

zingen collega's werkplek
Via: pexels.com | Yan Krukov, CC

Meer zingen op de werkvloer

De Britse wetenschappers weten het zeker: bedrijven doen er goed aan om medewerkers meer te laten zingen op de werkvloer. Minder werkstress levert gelukkige en tevreden werknemers op en dat leidt weer tot betere werkprestaties.

Als wij bedrijfseigenaar zouden zijn, zouden we het wel weten: alle nachtegaaltjes op kantoor oproepen om dagelijks samen een liedje te zingen.

zingen met collega's kantoor feest
Via: depositphotos.com

Meer zingen, ja of nee?

Vind jij dit een fantastisch idee voor bij jou op kantoor, de bouwplaats, horecazaak, sportschool, kapsalon of andere werkplek? Vergeet je baas niet te noemen in een reactie onder dit artikel!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

1 gedachte over “Zingen met collega’s is gezond: vermindert de werkstress”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...