Hoe ga je viral op TikTok: 7 tips voor meer volgers

Dus jij probeert erachter te komen hoe je viral kunt gaan op TikTok? We kunnen niet zeggen dat we het je kwalijk nemen! Het is het sociale mediaplatform waar iedereen geen genoeg van kan krijgen. Wij beantwoorden die ene vraag: hoe ga je viral op TikTok?

TikTok: het nieuwe videoplatform

TikTok is in enkel een paar jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest populaire sociale-mediaplatforms als bron van virale video-inhoud en internettrends. Het overtrof zelfs YouTube in termen van maandelijkse tijd die op het platform werd doorgebracht in 2021. 

Hierbij brachten gebruikers gemiddeld 24,5 uur per maand op het platform door. Dit is grotendeels te wijten aan het verslavende karakter van het platform, dat gebruikers aanmoedigt om inhoud te blijven kijken aangezien ze zo’n slim ontwerp van het algoritme hebben.

TikTok op telefoon hoe ga je viral op tiktok
Via: Canva AS

Hoe werkt het TikTok algoritme?

Het TikTok-algoritme is een gecompliceerd systeem dat gebruikers inhoud biedt op basis van wat het denkt dat voor hen van groot belang is. Net als bij YouTube en Facebook kun je denken.

“Het systeem beveelt inhoud aan door video’s te rangschikken op basis van een combinatie van factoren”, aldus TikTok, “te beginnen met de interesses die je uitdrukt als nieuwe gebruiker en aanpassen aan dingen waarvan je aangeeft dat je er niet in geïnteresseerd bent.” Gebruikers krijgen video’s te zien door het TikTok-algoritme op basis van verschillende factoren, waaronder:

  • Likes, reacties, shares, aanvullingen en re-watches op YouTube-video’s: hoe meer views en engagementen een TikTok-video ontvangt, hoe groter de kans dat deze met een breder publiek wordt gedeeld.
  • Onderwerp: Omdat TikTok uitblinkt in het categoriseren van inhoud op basis van gebruikersvoorkeuren, is het belangrijk een sprekend onderwerp te bedenken wanneer je snel op TikTok viral wilt gaan.
  • Apparaatinstellingen: het algoritme detecteert de apparaatinstellingen van een gebruiker, zoals de plaatsingslocatie en taal, die meestal ook worden gebruikt om lokale inhoud te delen.
  • Goede sound: wanneer een video een populair geluid of nummer bevat, is de kans groter dat deze door een groter publiek wordt gezien.
  • Hashtags en trefwoorden: het gebruik van hashtags en trefwoorden in je bijschriften vertelt het algoritme waar de video over gaat en maakt deze makkelijker vindbaar.
  • Gebruikersactiviteit en ‘niet geïnteresseerd’-feedback: het TikTok-algoritme probeert voortdurend video’s met een hoge interesse aan alle gebruikers te tonen, en doet dit door eerdere activiteiten te analyseren.
TikTok video opnemen
Via: Canva (AS)

Op TikTok viral gaan

Technisch gezien kan iedereen viral gaan op TikTok, omdat het algoritme van de app prioriteit geeft aan de beste inhoud boven de beste of langst bestaande makers. Als gevolg hiervan kan een snelle en eenvoudig verkoopbare dans trend die je ter plekke bedenkt, wellicht zelfs gepost via het account van een vriend, viral gaan. Je zou ook op TikTok viral kunnen gaan met een heel specifiek niche-onderwerp waarvan je eerder dacht dat het geen kans zou maken om de aandacht te trekken.

Het belangrijkste om te onthouden is dat niet iedereen de mogelijkheid heeft om miljoenen views te krijgen. Het is veel waarschijnlijker dat ‘viral’ op TikTok voor jou een paar duizend views van een relevant en gelijkgestemd publiek betekent. Toch is dit een belangrijke prestatie. Miljoenen mensen genieten van gekke kattenvideo’s, maar veel minder mensen zijn geboeid door de boeken van jouw favo auteur. Toch heb je een dikke hit gescoord!

TikTok virals: enkele voorbeelden

Dat TikTok populair is, moge nu wel duidelijk zijn, maar wat is de top 3 video’s die hard viral op TikTok gaan?

1. De onbetwiste King of mind-blowing TikToks is terug met een nieuwe video. Met 2,2 *MILJARD* views heeft Zach momenteel het record van meest bekeken TikTok-video aller tijden. We zullen de inhoud van de video niet verklappen; in plaats daarvan laten we je de magie zelf ontdekken…

@zachking They rejected my application to Hogwarts but I still found a way to be a wizard. ?#illusion #magic #harrypotter ♬ Zach Kings Magic Broomstick – Zach King

2. Zonder James Charles zou het geen lijst met meest viral op TikTok zijn, toch? Ondanks de populariteit van zijn make-uptransformaties, dansvideo’s en zangsamenwerkingen op de app, is zijn populairste video een kijkje in zijn 2019 Sisters Christmas Party. 1,7 miljard views.

@jamescharles Welcome to the Sisters Christmas Party! ??❤️ #fyp #christmas #HolidayBeat ♬ Tactical Christmas – Chivi ?

3. Dan is er nog Zach’s geweldige verstoppertje video. Hoe krijgt hij het voor elkaar?! 1,1 miljard views.

@zachking This is the best hiding spot ever #hideandseek #magic ♬ original sound – Zach King

Hoe ga je viral op TikTok: 7 tips

Lijkt het jou wat om viral op Tiktok te gaan? Dan heb je dus te maken met het algoritme en de zaken waar het platform op let. Met onderstaande tips kom je al een heel eind met de vraag: “hoe ga je viral op TikTok?”

1. Begin je video met een krachtige hook

Op een snel social media platform als TikTok heb je maar 3 seconden om de aandacht van je publiek te trekken. Da’s niet veel. Als je wilt dat je video goed presteert en viral op TikTok gaat, is het van cruciaal belang om snel de aandacht van je publiek te trekken, voordat ze langs je video scrollen.

De meeste mensen zullen je video niet bekijken als er tot het einde geen actie is, en je post zal binnen een paar uur een stille dood sterven tussen alle andere (bijna) niet bekeken video’s.

Om ervoor te zorgen dat mensen je video helemaal tot het einde bekijken en je meer kans hebt om viral op TikTok te gaan, moet je beginnen met een sterke ‘hook’. TikTok zal je video eerder aan een groeiend aantal kijkers laten zien als je de toon en het onderwerp van je inhoud juist bepaalt.

Wanneer je video een groot publiek bereikt, vermeldt TikTok deze ook op de “Voor jou”-pagina.

TikTok krachtige hook
Via: Canva (AS)

2. Zorg ervoor dat je video’s zo kort mogelijk zijn

TikTok is een short video media platform waar gebruikers genieten van het bekijken van korte en to-the-point clips. Mensen scrollen langs een langere video die niet veel waarde biedt als je alle beschikbare seconden gebruikt. Mensen kijken eerder een video van 15 seconden helemaal door op dit platform dan een video van één minuut.

Het resultaat is dat hoe korter je video is, hoe minder tijd mensen nodig hebben om hem helemaal te bekijken en hoe sneller je viral op TikTok gaat. Als je een langer verhaal wilt vertellen, knip het dan in delen en herinner je volgers eraan om deel 2 leuk te vinden of te volgen, enzovoort.

3. Timing is everything

Wat betekent het om op het juiste moment te posten? De beste tijd om op TikTok te posten en dus grotere kans te hebben om viral op TikTok te gaan, wordt bepaald door de activiteit van je publiek op het platform. Zoals je wellicht weet, is het van cruciaal belang om binnen de eerste paar uur na het plaatsen van je video’s betrokken te raken bij je video’s om aan TikTok te laten weten dat je video populair is.

Je moet deze daarom posten wanneer jouw publiek actief door hun feeds scrolt en inhoud consumeert om die betrokkenheid te krijgen. Met een TikTok Pro-account heb je toegang tot rapporten die je laten zien wanneer je publiek het meest actief is. Dit is te vinden in het rapport ‘Volgeractiviteit’ van het tabblad Volger.

4. Maak gebruik van populaire muziek

Hoe ga je viral op TikTok? Zo dus! Beschouw de muziek van TikTok als hashtags. Ze spelen een net zo belangrijke rol in de vindbaarheid van je inhoud. Daarom is het op een platform waar mensen zich graag volproppen met trends, aan te raden om op het juiste moment een trending-nummer te gebruiken en voor je het weet ga je viral op TikTok.

Om populaire audio’s te vinden, kun je wat tijd besteden aan het doorbladeren van de “Voor jou”-pagina om te zien welke muziek en sounds momenteel populair zijn. Je zult aandacht moeten besteden aan bekende makers en artiesten om te zien wat werkt.

TikTok populaire muziek
Via: Canva (AS)

5. Beheers de kunst van storytelling

Storytelling is een belangrijk onderdeel van TikTok’s – en alle sociale media – viraliteit. Het is een cruciaal aspect van de menselijkheid. Kijkers delen video’s die hun emoties met overgave vastleggen. Je hebt een grotere kans om de aandacht van mensen te trekken en viral op TikTok te gaan, wanneer je rauwe menselijke emoties zoals humor, angst, opwinding en inspiratie erin opneemt. Je publiek kan zich inleven in en verbinding maken met jouw verhaal.

Tekst overlays zijn een slimme manier om een verhaal op TikTok te vertellen en tegelijkertijd de aandacht van je kijkers vast te houden. Wellicht kun je beginnen met het aanpakken van een probleem en dan geleidelijk naar een oplossing werken. Je kunt ook echt een verhaal vertellen, maar laat wat cliffhangers achter in je TikTok-video om betrokkenheid en reacties aan te moedigen.

6. Gebruik hashtags die relevant zijn

Hashtags zijn één van de manieren waarop het TikTok-algoritme video’s rangschikt. Dit betekent dat het opnemen van hashtags in je videobeschrijving het algoritme in staat stelt om het gemakkelijk voor de mensen te maken die erop willen reageren.

Gebruik #FYP en andere generieke hashtags echter wel spaarzaam. Zo hoef je niet te concurreren met de miljoenen andere video’s die dezelfde hashtag gebruiken. Qua kwantiteit zijn 3 tot 5 hashtags per post meestal voldoende om het aanbevelingssysteem in goede banen te leiden.

TikTok hashtag dance
Via: Canva (AS)

7. Moedig mensen aan om te reageren

Interactiviteit onderscheidt een videoplatform. TikTok is meer dan alleen een app voor het delen van video’s. Het is ook een plek waar je met een community kunt communiceren over de inhoud die je maakt. Er is niet voor niets een comment sectie, toch? 

Nodig gebruikers dan ook uit om hun mening te delen in die comment sectie. Het komt er allemaal op neer dat het algoritme je video’s net een beetje beter bevoordeelt dan de rest. Want daarna kan het snel gaan. Heel snel…

Hoe ga je viral op TikTok? Aan de slag!

Ben je actief op het platform, maar is het je nog niet gelukt om hard viral op TikTok te gaan? Ga dan aan de slag met bovenstaande tips en laat het ons weten in de comments wanneer het geholpen heeft! Of heb jij zelf een antwoord op de vraag “hoe ga je viral op TikTok?”, laat het ons dan ook zeker weten!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...