Overstappen van zorgverzekering: dit zijn handige dingen om te weten

De laatste twee maanden van het jaar staan niet alleen in het teken van Sinterklaas, kerst en winter, maar ook van het overstappen van zorgverzekering. Nadat de premies bekend gemaakt worden in november, begint het oriënteren bij veel consumenten. Overweeg je over te stappen, of wil je weten hoe alles in zijn werk gaat, wij hebben een aantal handige tips waar je aan moet denken.

Waarom overstappen?

Allereerst geven we antwoord op de vraag waarom je zou overstappen van zorgverzekering. Dat kan om een aantal redenen, maar meestal heeft dit te maken met euro’s. De zorgverzekeringen concurreren natuurlijk op prijs, maar er is veel meer dan dat. Misschien heb jij wel specifieke zorg nodig die een net iets betere vergoeding kent in het aanvullend pakket van zorgverzekeraar A in een specifiek jaar. Dan is het logisch dat je hiervoor kiest.

Er zijn echter nog meer redenen te bedenken waarom je zou kunnen overstappen. Misschien vind je het declaratieproces bij de huidige verzekeraar niet prettig of wil je toch een vrijere zorgkeuze via een verzekeraar, die met meer ziekenhuizen een contract heeft. Wat de reden van een overstap ook is, het is altijd goed een vergelijking te maken en de verschillende factoren met elkaar te vergelijken.

Je hebt na het afsluiten van een zorgverzekering altijd een bedenktijd van 14 dagen, dit is bij wet geregeld. Dus heb je je toch bedacht, zorg dan dat je dit tijdig kenbaar maakt aan de zorgverzekeraar waar je het contract mee aangegaan bent.

Tot wanneer kun je overstappen

Als je over wil stappen, kun je dit t/m 31 januari van het volgende jaar doen. Wel is het noodzakelijk dat de oude zorgverzekeraar wordt opgezegd in het oude jaar, dat wil dus zeggen: uiterlijk 31 december. Doe je dat niet, dan moet je nog een jaar wachten voordat je kunt overstappen naar een nieuwe verzekeraar.

Er zijn echter een aantal redenen waarom je wel tussentijds kunt overstappen:

  • Je komt terug naar Nederland na een verblijf in het buitenland
  • De verzekeraar de voorwaarden wijzigt
  • Je 18 jaar wordt
  • Je als militair in dienst treedt
  • Je bij een nieuwe werkgever een nieuwe collectieve zorgverzekering afsluit
  • Bij scheiding

Dit en nog een aantal andere uitzonderingsgevallen zijn de enige reden om over te stappen naar een andere zorgverzekering anders dan het einde van het jaar.

Waar moet ik nog meer op letten?

In Nederland is een basisverzekering verplicht, dus deze moet je minimaal afsluiten. Let er hierbij op of je kiest voor een naturapolis of restitutiepolis, maar ook hoe je bijvoorbeeld declaraties moet doen. Vind je het prettig dit online te doen, dan zijn er vaak ook internet-only aanbieders die een scherper tarief kunnen bieden, waarbij er verwacht wordt dat je meer zelf regelt.

Daarnaast is het eigen risico van belang. Verwacht je weinig zorgkosten, dan kun je ervoor kiezen het eigen risico te verhogen, boven het maximum eigen risico dat elk jaar bepaald wordt. Als je kiest voor een hoger eigen risico, zal ook de premie omlaag gaan: je betaalt immers de eerste zorgkosten zelf.

Kijk vervolgens of je een aanvullende verzekering nodig hebt. Misschien heb je wel wat extra werk aan je tanden komend jaar, dan is het verstandig hier rekening mee te houden bij een eventuele overstap. Ditzelfde geldt voor andere aanvullende vergoedingen. Goed vergelijken zorgt ervoor dat dit vaak tientallen euro’s per jaar kan schelen. Het is voor veel huishoudens één van de grootste kostenposten elke maand weer, dus extra besparing is meer dan welkom.

Wist je dat…

  • Er ook consumenten-collectieven zijn waarmee je korting krijgt op je verzekering
  • Er jaarlijks ruim 1 miljoen?! mensen overstappen naar een andere zorgverzekering
  • Kinderen tot 18 jaar altijd gratis meeverzekerd zijn
  • Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht: verzekeraars mogen je niet weigeren om medische redenen
  • De basisverzekering en aanvullende verzekering niet per se bij dezelfde verzekeraar hoeven te lopen (maar dat dit vaak onvoordelig is)
  • Er vaak cashbacks en cadeau-acties zijn, maar dat je altijd goed moet rekenen of dit wel ECHT voordeliger is

Hoe dan ook… Succes met overstappen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...