Slakken: 6 weetjes die je zeker nog niet wist

Slakken zie je iedere dag. Met en zonder huis. De meeste mensen gruwelen ervan, ze zijn slijmerig en zien er niet bepaald sexy uit. Dat slijmspoor doet hen ook weinig goeds. Maar deze bijzondere diertjes zijn maffer dan je denkt. Je kijkt nooit meer hetzelfde naar een slak, na het lezen van deze blog.

Slakken zijn best bijzonder

Slakken zijn niet bepaald populair en vooral hun eetgedrag kan behoorlijk irritant zijn voor mensen die van tuinieren houden. Wat weet jij over slakken? Ben jij er eentje die er zo zout overheen strooit? Misschien dat wij je kunnen overtuigen dat ook jouw slakjes levende, bijzondere wezens zijn, die er zijn om een reden.

Via: pexels.com

1. De spierbundels van het dierenrijk

Je zou het niet zeggen als je naar ze kijkt, maar het zijn taaie rakkers! Moet ook wel als je over je buik kruipend over van alles en nog moet. Juist dat gespierde buikje helpt ze iedere hindernis, behalve schelpen misschien, te overwinnen. Je zou kunnen zeggen dat ze amazing abs hebben! Om jaloers op te zijn.

Via: maxpixel.net, CC

2. Survival of the fittest

Slakken gaan al een tijd mee. Ze kwamen tijdens het tijdperk Cambrium al op aarde voor. Dat is zoiets als way, way back in the days. De mens zoals wij die nu kennen bestond nog niet eens. Ze overleven bijna alles en passen zich goed aan. Als ieder dier een eigen theme song zou hebben, dan was die van de slakken ongetwijfeld “Survivor”. Zo hebben sommige slakken geen nieren, sommige hebben er één, bij sommige zitten de organen rechts, bij andere links. Kortom, deze weekdieren doen alles om te overleven.

3. Ogen die spreken

Nou, spreken kunnen ze er nog net niet mee, maar bijzonder zijn hun ogen wel, als ze die hebben. Als ze ogen hebben, zitten die op tentakels. Hier voelen en ruiken ze mee. Hoe bijzonder ben je dan? Ik ken weinig dieren die ruiken met hun ogen, jij? Hoewel het een grappig gezicht is wanneer de tentakels worden ingetrokken maar om eraan te zitten is een minder goed idee. Ik prik jou toch ook niet voor de lol in je oog?

Via giphy.com

4. Hannibal

Slakken lusten bijna alles. Sommige soorten eten alleen vegetatie, andere slakken eten ook elkaar. Over eten gesproken. Heb jij wel eens escargots gegeten? Probeer niet zomaar een willekeurig slakje uit de tuin, deze moet nog eerst een reinigingskuur ondergaan, als je begrijpt wat wij bedoelen.

.

5. Marie Kondo kan nog wat van ze leren

Ja, slakken eten alles in de moestuin op. Ze ruimen goed op en maken geen onderscheid tussen jouw plantjes en de rest. Vanwege deze opruim-/vreetbuien zou je slakken ook moeten toejuichen, zoals we dat ook doen met Marie Kondo. En als je ze echt uit je moestuintje wilt houden, geef ze dan een slokje bier en strooi wat schelpen.

6. Hoeveel slakken geef je ervoor?

Ken je de kauri? Misschien niet als je de naam hoort, maar je herkent ze vast wel. Het meest bijzondere slakje, althans dat vinden wij, is de kauri. Ze worden nog steeds veel gebruikt in sieraden maar vroeger kon je er in veel gebieden mee betalen. Duur zeeslakje dus…

.

Die slak is zo gek nog niet. Kijk jij nu anders naar slakken? Of strooi je er de volgende keer alsnog een beetje zout over? Laat het ons weten in een reactie.

Lees ook: Eieren: 6 leuke en wijze feitjes over eitjes


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

2 gedachten over “Slakken: 6 weetjes die je zeker nog niet wist”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...