Dit zijn de opruimtips van Marie Kondo: word jij er blij van?

Nu je maar thuis zit, is dit misschien hét geschikte moment om eens lustig op te ruimen. En met de tips van Marie Kondo verloopt dat natuurlijk allemaal een beetje gemoedelijker!

Opruimgoeroe Marie Kondo

De mensen die nog niet hebben gehoord van Marie Kondo kunnen er deze weken niet omheen. Marie Kondo is de opruimgoeroe die je helpt je huis netjes op te ruimen en te houden. Met 4 boeken die in meerdere talen zijn vertaald (Marie Kondo is Japans) en een nieuwe Netflix-serie, vertelt ze iedereen over hoe je het beste opruimt. Haar uitgangspunt is dat je alleen spullen in je huis moet houden waar je blij van wordt. Omdat wij jou ook een netjes huis gunnen zetten we haar beste tips voor je op een rij.

Tip 1. Does it spark joy?

Het belangrijkste uit de KonMari-methode van Marie Kondo is de vraag: word je blij van je spullen? Ga bij al de spullen die je hebt na, word ik hier blij? Zo niet, dan kan het eigenlijk gewoon weg. (Houd het wel reëel, we snappen dat je niet blij wordt van een stofzuiger op zich, maar van een schoon huis word je wel blij…)

Tip 2. Het gaat om de gedachte

Cadeautjes weggooien is altijd moeilijk. Dat ene lelijke beeldje dat je hebt gehad van de moeder van die vriendin die je nu nooit meer spreekt, maar waar je wel leuke herinneringen aan hebt, wil je niet weggooien. In plaats van het weggooien zetten we het toch maar ergens weg in een doos. Maar Marie Kondo houdt zich aan het principe, dat het gaat om de gedachte waarmee het cadeau is gegeven op het moment. Het ging niet om het cadeau zelf dus dan hoef je je ook niet schuldig te voelen als je het uiteindelijk weggooit.

Tip 3. Praat en voel je kleding.

Voor elke vrouw is het pijnlijk. De kledingkast opruimen. Al die leuke kleren die je een keer hebt gedragen, een leuke tijd mee had en goede herinneringen meedragen. Om je kledingkast goed op te ruimen moet je volgens Marie Kondo al je kledingstukken bedanken omdat ze je lichaam hebben beschermd. Daarnaast moet je elk kledingstuk voelen waardoor ze volgens haar gaan glanzen en stralen. Op deze manier maak je de juiste keuzes.

Zoals je ziet is Marie Kondo gek van de Konmari vouw- (of eerder rol-) methode. Vouw de kleding op en bewaar ze staand in de dozen of in lades. Dit zorgt voor heel veel meer ruimte in je kast.

.

Tip 4. Papier hier!

Papier moet je weg doen. En als je het houdt, moet je het rechtop neerzetten (eventueel in een papierlade, gesorteerd) en niet opstapelen. Daarnaast is het verboden om te gaan bladeren in tijdschriften.

Via: pixabay.com, cc

Tip 5. Emoties komen als laatste aan de beurt.

Als je gaat opruimen, moet je de emotionele spullen bewaren tot het einde van het opruimen. Wie kan er oprecht vertellen dat hij nooit is gaan opruimen en niet verder is gekomen dan die leuke fotoboeken in de kast? Juist, zodra je deze gaat opruimen ga je er in kijken en jeugdherinneringen ophalen. Daarom doe je deze spullen op het eind.

Via: pixabay.com, cc

Volgens Marie Kondo moet je elk emotioneel ding vastpakken en dan beslissen wat je weg doet. Leg je alles uit het verleden in een la dan weerhoudt dit je ervan om in het hier en nu te leven. Het weggooien is een manier van het verwerken van het verleden.

Netflix

Denk je na dit artikel nu: die Marie Kondo is heel erg wijs en ik moet er veel meer over weten dan deze 5 kleine tips? Kijk de nieuwe serie op Netflix eens! Er gaat een (opgeruimde) wereld voor je open.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...