3 tips als je verbindt met een openbaar WiFi-netwerk

Vandaag de dag zijn we vrijwel altijd online. Zitten we niet op het internet thuis te surfen, dan zijn we wel ergens anders online. Tegenwoordig is vrijwel overal WiFi, soms gratis, soms afgeschermd. Vaak bieden bijvoorbeeld horecagelegenheden of andere locaties gratis internet aan, maar waar moet je op letten?

Wat is het gevaar?

Ook al lijkt het vaak gewoon superhandig, gratis openbare WiFi, toch zijn er wel een aantal risico’s aan verbonden. Als je niet goed oplet, dan is het mogelijk dat je toestel overgenomen wordt of is er iemand die zomaar toegang krijgt tot jouw data. Door argeloos te verbinden met elk netwerk wordt de kans steeds groter dat je een keer ‘gepakt’ wordt en er data in verkeerde handen valt met ale gevolgen van dien.

Maar er zijn ook een aantal zaken waar je op kunt letten, waardoor de kans minder groot wordt als je verbinding maakt met openbare netwerken.

1. Gebruik een VPN

Laten we meteen maar met de meest technische van de tips beginnen: het gebruik van een VPN. Een VPN is een extra ‘laagje’ tussen je telefoon en internetverbinding die alle verkeer opvangt en via eigen servers stuurt. Heb je een goede VPN, dan wordt het verkeer als het ware gefilterd, waardoor er minder schadelijke en kwaadaardige zaken door kunnen komen. Het is wel goed om te weten dat de meeste VPN’s betaald zijn, waarbij je voor een beperkt bedrag per jaar toegang krijgt.

Er zijn uiteraard ook gratis varianten, maar deze moeten ook ergens geld aan verdienen. Hierbij wordt vaak de gegenereerde data van bijvoorbeeld bezochte websites voor gebruikt. Dit is bijzonder waardevolle informatie voor bedrijven die bereid zijn om daarvoor te betalen. Meer over VPN-diensten en info over welke goed zijn, kun je hier vinden.

Lees ook: Betere WiFi na deze 8 simpele stappen

2. Gebruik je gezond verstand

Oké, deze ligt misschien voor de hand, maar vraag je elke keer als je verbinding maakt af of het klopt. Is het op deze plaats logisch dat er gratis internet beschikbaar is? Van wie komt deze af? Staat er heel groot ‘FREE WIFI’ in de naam, dan moet je toch even goed nadenken. Als je je dan in de schoenen van de ‘kwaadwillenden’ verplaatst is dat wel een heel makkelijke manier om mensen te laten verbinden.

3. Dubbelcheck

Ben je bijvoorbeeld een een horecagelegenheid, vraag dan even of ze internet aanbieden. Check bijvoorbeeld of de netwerknaam klopt en vraag – als het geen open netwerk is – naar het wachtwoord. Dit kun je uiteraard doen voor elk netwerk waar je verbinding mee maakt. Of je dat ook echt gaat doen? Nope, waarschijnlijk niet. Dit kost teveel moeite. Daarom is een alternatief nadat je je gezond verstand hebt gebruikt, om te tetheren of gebruik te maken van je mobiele verbinding. Tegenwoordig kun je – ook in veel Europese landen – gebruik maken van je Nederlandse bundel. Wil je helemaal safe spelen, wacht dan op je internet thuis;)

Happy surfing!

Dit artikel is geïnspireerd door tips van KPN.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...