9 fun-facts over zwemkleding die je versteld doen staan!

Een mooi badpak of bikini mag tegenwoordig best een beetje bloot en sexy zijn. Maar nog geen eeuw geleden was dat echt uit den boze. Als vrouw mochten je armen en benen niet zichtbaar zijn als je ging zwemmen, en zelf als man was illegaal om topless te gaan zwemmen. Andere tijden waren het zeker!

We hebben de leukste fun facts over zwemkleding voor je verzameld en sommigen zijn echt onvoorstelbaar. Vooral fun fact nummer 7!

1. Zwempak van WOL!

De eerste zwemkleding voor vrouwen werd gemaakt van zware materialen zoals wol en flanel. En leken veel op jurken. Daarbij droegen ze er nog een wijde broek, sokken, schoenen en een hoed bij. Hoe ze in vredesnaam fijn hebben kunnen zwemmen is ons een raadsel! Blijven drijven was al lastig!

2. Gewichtjes aan zwemkleding

Sommige vrouwen gingen nog verder en naaiden gewichtjes aan in de naden van hun zwemjurken. Om te voorkomen dat die naar boven zouden drijven. Bescheidenheid was heel belangrijk en daar hoorde dus ook bij dat je als vrouw bijna niks van je lichaam liet zien.

Fun facts zwemkleding
Via: pexels.com

3. Een man mocht NIET topless zwemmen

Maar ook voor mannen was het heel lang illegaal om topless op het strand of zwembad te verschijnen, tot 1937 om precies te zijn. Het was een behoorlijke issue in de Verenigde Staten. Wetgevers verdedigden de wet hevig en wilden geen gorilla’s op hun stranden. Dat je het even weet.

4. STOP Politie! (met meetlint)

Dit gebeurde ook echt: de politie mat de lengte van het zwempak van de vrouw. Veel vrouwen werden gearresteerd omdat de lengte van hun badpak/badjurk niet voldeed aan de eisen van de we. Het ging vooral om de lengte van de rok, maar ook de lengte van de armen.

5. Eerste badpak op de Olympische Spelen

In 1912 droegen vrouwen voor het eerst een zwempak op de Olympische spelen. Dit zwempak was geïnspireerd op het badpak van de Australische zwemster Annette Kellerman. Hij lijkt niet eens op het badpak wat we tegenwoordig kennen, maar een revolutie was het zeker!

Fun facts zwemkleding
Via: pixabay.com

6. Vrouw gearresteerd voor dragen zwempak

Annette werd in 1907 gearresteerd voor onschuldige blootstelling in Boston. Hiermee was ze gelijk de eerste vrouw die een zwempak droeg in het openbaar. Het badpak zou te onthullend zijn, doordat haar armen en benen bloot waren gesteld. Dat moest 5 jaar later wel als sweet victory hebben gevoeld voor Kellerman!

7. Zwemmen aan een touw…

Tot aan de 20ste eeuw zwommen vrouwen aan een lang touw. Ja echt! Dit omdat hun zwempakken zo zwaar waren dat een kans op verdrinking heel groot was. En als we het over zwaar hebben dan hebben we het over zwempakken die meer dan 9 kilo wogen, onvoorstelbaar!

Fun facts zwemkleding
Via: pexels.com

8. Uitvinding: De Bikini

De bikini werd uitgevonden en geïntroduceerd in de jaren 50 (1946 om precies te zijn) door Louis Réard. Dit was schokkend en totaal het tegenovergestelde van de kuise zwemkleding die in die tijd de norm waren.

9. Model vinden voor bikini, mission impossible!

Het was dan ook onmogelijk om een model te vinden om de bikini te showen. Elk zelf-respecterend model weigerde. Maar een Franse danseres trok de bikini (met polkadots, hoe trendy) toch aan en ging er mee op de foto met een lucifersdoosje. Om aan te tonen dat de bikini daar in zou passen.

Bonus: de badmode-SALES overzichtelijk!

Hoewel we compleet gek zijn op fun facts, blijven we bij Kiwify ook altijd op tips letten. Vandaar dat nog wat leuke adresjes hebben voor de goedkoopste EN leukste badmode! Bekijk daarom snel de:

  • Prachtige Beachwear in SALE van Wehkamp!
  • Een betaalbare collectie van Scapino
  • Allemaal in de SALE op OTTO

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...