Het is weer zover: teenslippers, zonnebrand en… dataroaming?

Het is weer die tijd van het jaar, we zoeken massaal de zon, rust of natuur op in het buitenland. Naast je teenslippers (of wandelschoenen) heb je natuurlijk ook je smartphone mee. Maar hoe zit dat nu met dataroaming?

Wat is dataroaming eigenlijk?

Oké, laten we beginnen bij de basis. Dataroaming is het gebruik van mobiele data op een andere netwerk dan hetgeen van je eigen (lokale) provider. Dus als je naar het buitenland gaat, dan ben je aan het (data)roamen.

Nu is er de afgelopen jaren veel veranderd op het gebied van roaming en het is natuurlijk niet de bedoeling dat je lekker met je nieuwe iPhone op het strand ligt en achteraf een enorme rekening krijgt.

Smartphone dataroaming vakantie
Via: Pixabay

3 tips over dataroaming op vakantie

Wij hebben een aantal praktische tips voor je op een rij gezet, om zo te zorgen dat je achteraf niet voor grote verrassingen komt te staan.

1. Binnen of buiten de EU?

Er zijn grote verschillen of je op vakantie gaat binnen of buiten de EU. Binnen de EU (en vooralsnog dus ook nog Engeland), kun je normaal gesproken gebruik maken van je databundel die je ook in Nederland gebruikt. Deze nieuwe regel is ingegaan op 15 juni 2017.

Ga je buiten de EU op vakantie, dan is het verstandig om op te zoeken wat de extra kosten zijn voor bijvoorbeeld datagebruik. Soms ben je voordeliger om een databundel vooraf aan te schaffen, maar er zijn ook landen waar je beter van WiFi naar WiFi kunt leven om zo te zorgen dat je vakantie betaalbaar blijft.

LET OP: blijf je qua bestemmingen binnen de EU, maar vaar je verder van de kust op een schip (veerboot of cruise), let dan altijd op welke netwerkprovider hier wordt aangeboden. Dit kan een particuliere aanbieder zijn, die torenhoge tarieven hanteert. Check dit dus even vooraf bij het aan boord gaan!

2. Bekijk je abonnement (ook als dit onbeperkt is)

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten abonnementen, waarbij je – in theorie – de volledige bundel in het buitenland kunt gebruiken. Bij onbeperkte abonnementen is dat qua data niet altijd het geval.

Hierbij zien we vaak dat er voor het buitenland wel een bepaalde datalimiet is. Dit is natuurlijk afhankelijk van de provider. Het is daarom goed om te checken of jij dit ook hebt.

Lees ook: Deze slimme truc maakt ook jouw iPhone supersnel

Vakantie telefoon data dataroaming
Via: Pixabay

3. Stel een limiet in op je smartphone

Het is gelukkig erg eenvoudig om een datalimiet in te stellen op je iPhone of andere smartphone. Dat wil zeggen dat als je over een bepaald dataverbruik heen gaat, dan krijg je een melding of kun je instellen dat je internet simpelweg geblokkeerd wordt.

Wees daarbij altijd enigszins voorzichtig met het instellen van een limiet. Heb je bijvoorbeeld 3GB beschikbaar, stel dan bijvoorbeeld 2,5GB in als limiet. Dan heb je altijd nog een beetje reserver voor als het echt nodig is.

Zo voorkom je dat je het contact met het thuisfront verliest en niet weet welke nieuwe Netflix-series je kunt kijken zodra je terug bent.

Dataroaming tijdens vakantie

Moraal van dit verhaal: zoek dus uit hoe het zit met de internettarieven in het land waar jij naartoe gaat. Het kan je zomaar veel onnodige kosten schelen, maar vooral nog meer rust tijdens het surfen op de golven van dataroaming…


Blijf fris en fruitig... en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met KPN.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...