Eieren: 6 leuke en wijze feitjes over eitjes

Hoe eet jij je eitje het liefst? Verkies je een omelet, een gekookt ei, of maak je er tortilla van? Stel je een wereld zonder eieren eens voor. Is toch onvoorstelbaar? Wat weet jij over dit alledaagse, maar toch zeer veelzijdig voedsel? Weet wat je eet, ook over eieren toch?

Ei-feitjes: 6 weetjes over eieren

Je kunt een ei bakken, koken, pocheren, gebruiken om cake mee te maken. Er zijn zelfs handige manieren voor het pellen van eieren. Krijg jij al trek? Gek genoeg weten wij weinig over ons eitje. Daarom zetten wij wat eierfeitjes voor je op een rijtje.

Via: Wikimedia Commons | Hustvedt, CC

1. Een bedorven ei

Een drijvend ei kun je maar beter niet opeten en weggooien. Pak een kom water en leg je eieren erin. Een zinkend eitje, is een goed eitje. En dan kun je bij twijfelgevallen nog wat meer testjes doen. Een ei bederft namelijk niet zo snel.

2. De kleur van een ei

Gek genoeg hebben wij soms een voorkeur voor een kleur ei. Wil je zelf kippen en dus verse eieren? Let dan op de oorlellen van de kippen. Kippen met een wit lelletje leggen eieren met een witte schaal, kippen met bruine leggen bruine. Wist je dit al?

Via: Wikimedia Commons | Ssarahgonzalezz, CC

3. Natuurlijk middeltje tegen slakken

Heb je een mooi tuintje aangelegd maar vreten slakken alles op? Eet dan een heleboel eieren en bewaar de schalen. Strooi deze in de tuin en de slakken blijven weg. Als je een hele grote tuin hebt, moet je wel veel eitjes eten.

4. Het dieet van de kip kleurt de dooier

Is het je opgevallen dat je eidooier niet altijd dezelfde kleur heeft? Dat heb je goed gezien. Wat de kip eet, bepaalt de kleur van de dooier. Een kip wat voornamelijk granen eet, legt eieren met een lichte dooier. Krijgt jouw kipje ook insecten, dan wordt de eidooier vanzelf donkerder.

Via: Wikimedia Commons | Herzi Pinki, CC

5. Kuikentje piep

Ben je ook wel eens bang dat er in je eitje een kuikentje zit? Dat zodra je begint te pellen, deze eruit springt? Je bent niet de enige die met deze angst rondloopt. Wees gerust, in jouw onbevruchte eitje zit vast geen kuikentje piep. En als dit ooit wel zo was, dan horen wij dit natuurlijk graag. 😉

Via: flickr.com | ruben alexander, CC

6. Tip om een ei snel op te ruimen

Ben je ook een kluns die geregeld eieren laat vallen? Dan hebben wij de perfecte tip voor je. Strooi er gewoon een lading zout over. Laat jij ons weten of het werkt? 😉

Ken jij nog ei-feitjes?

Vind je jouw eitje nu EGGtra speciaal? Of wist je dit allemaal al en heb je zelf een leuk eierfeitje? Laat het ons dan weten in een reactie.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...