De Schaal van Scoville: hoe heet is de heetste peper?

De ene persoon kan er beter tegen dan de andere: heet eten en met name die ene peper! Maar hoe heet zijn eigenlijk de heetste pepers op aarde?

Veel mensen houden van lekker pittig eten. Een groene of rode peper er doorheen of wat dacht je van sambal of tabasco is niks vreemds. Natuurlijk is die voorkeur verschillend tussen mensen: de ene persoon kan er beter tegen dan de andere. Toch is het leuk eens stil te staan bij HOE heet, bepaalde producten (vaak pepers) nu eigenlijk zijn…

De Schaal van Scoville

In 1912 is deze schaal ontwikkeld om de scherpte van chilipepers en sauzen te meten. Vroeger gebeurde dat door smaaktests, waarbij gemalen peper werd verdund tot het moment totdat deze niet meer als scherp aangemerkt werd. Tegenwoordig wordt de concentratie van capsaïcine gemeten.

Een overzichtslijst met Scovillewaarde (SHU):

Scovillewaarde (SHU) heetste peper
Via: Wikimedia Commons | WhisperToMe, CC

De Carolina Reaper

De allerheetste (natuurlijk) peper is dus de Carolina Reaper. Het wordt sterk afgeraden deze peper zomaar te nuttigen. Je kan er veel klachten van krijgen. Naast een extreem branderig gevoel van de mond tot aan de maag (en verder), kunnen de klachten reiken tot overgeven, buikpijn, diarree, hevig zweten, tranende ogen en hartkloppingen.

Uitdaging: die ene peper!

Toch zijn er wereldwijd zogenaamde ‘challenges’, waarbij mensen het tegen elkaar opnemen en zo heet mogelijke pepers eten. Niet aan te raden om mee te doen, maar hilarisch om te zien! Zie hier twee voorbeelden (zonder teveel aanstellerij):

Nog twee hilarisch hikkende mannen:

Leuke feitjes

  • Veel vogels zijn ongevoelig voor capsaïcine en kunnen daarom zonder problemen pitten van pepers eten
  • Blussen van capsaïcine doe je niet met water, maar met dranken met vet erin (bv. melk) of alcoholische dranken

Koken met pepers?

Je kan natuurlijk heerlijke gerechten maken met pepers. Mensen die van pittig eten houden, zullen dit juist waarderen (uiteraard tot een bepaalde mate, dus die Carolina Reaper wellicht laten 😉 ). Hier leuke inspiratie van kookboeken:

Pepers 1
Meer info? -> click op plaatje!

Nog een voorbeeld:

Pepers 2
Meer info? -> click op plaatje!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...