Waarom je stiekem meer van je huisdier houdt dan van mensen

Een relatie met een huisdier is vergelijkbaar aan relaties tussen mensen. En daarbij: het hebben van een huisdier is de remedie tegen bepaalde kwaaltjes.

Dierenvriend(in)

Kruip je onder de tafel om een onderonsje te hebben met de hond of kat tijdens een etentje? Heb je het gevoel dat dieren je beter begrijpen dan mensen? En kun je je geen leven voorstellen zonder je trouwe viervoeter, hamster of huisvogel? Als je op elke vraag volmondig ja zegt, beschouwen we je voor het gemak even als een echte dierenvriend(in). Het zou zomaar kunnen dat je stiekem gewoon meer van huisdieren houdt dan van mensen. Niets om je voor te schamen hoor. Huisdieren zijn nou eenmaal kleine (of grote) gevers van geluk. 

huisdier huisdieren konijn
Via: pexels.com | Tima Miroshnichenko, CC

We voelen meer empathie voor een hond dan voor een mens

De onvoorwaardelijke liefde van je huisdier is niet de enige reden dat we meer van ons huisdier houden dan van sommige mensen. Uit onderzoek maken we op dat mensen van nature meer empathie voelen voor huisdieren als een hond dan voor bijvoorbeeld een volwassen mens. Dit komt met name doordat we honden – en dan vooral puppy’s – in dezelfde categorie plaatsen als baby’s. Deze categorie is hulpeloos en schattig, waardoor we er een warm gevoel van krijgen. 

hond huisdier huisdieren mensen
Via: pexels.com | Lauren Whitaker, CC

Huisdieren zijn goed voor de gezondheid

Dat warme gevoel wordt aangevuld met gezondheidsvoordelen. Onderzoeker en professor psychologie Blair Justice onderzocht de effecten van het aaien van een hond of kat. De waarden van mensen met een hoge bloeddruk bij stress, na het aaien van het huisdier, daalden. Het is bewezen dat interactie met een huisdier zorgt voor de aanmaak van geluk stoffen als dopamine en serotonine. 

Huisdieren brengen routine en afleiding en zijn daarmee ook van positieve invloed op o.a. het tegengaan van eenzaamheid en sociale isolatie. Zo leggen hondenbezitters makkelijk contact tijdens het uitlaten, is er altijd iemand die thuis op je wacht en geeft het voldoening om voor een dier te zorgen. Het schijnt dat bijvoorbeeld Alzheimerpatiënten baat hebben bij katten, die zorgen voor afleiding.

Nog enkele redenen waarom we niet zonder huisdier kunnen:

  • Is het een goudvis, die jouw dag maakt? Niets mis mee. In tegendeel: het schijnt dat tien minuten naar een aquarium staren even goed is als mediteren. 
  • Kinderen die opgroeien met een hond zijn oppergezond, ze zijn minder allergiegevoelig en minder vaak verkouden. 
  • Huisdieren bevorderen hechte relaties. Als je je verbonden voelt met je huisdier voel je ook sneller een band met mensen.
  • In tranen? Je huisdier voelt het aan. Eigenlijk is het op zo’n moment gewoon een levend knuffelbeest. 
  • Vooral hondenbezitters genieten meer beweging. Door hun dagelijkse blokjes om schiet de stappenteller omhoog. Fijn, want beweging en frisse lucht doen een mens goed.
huisdier huisdieren mens mensen
Via: pexels.com | Helena Lopes, CC

Liefde voor je huisdier

Eerlijk is eerlijk, soms is het ook gewoon fijn dat huisdieren geen oordeel hebben. Je kunt je huisdier ieder geheim vertellen en je krijgt altijd liefde ongeacht je humeur. Daar is bij mensen niet altijd sprake van. Wie ziet zijn of haar huisdier als beste vriend? Laat jouw reactie achter in de comments onderin

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

1 gedachte over “Waarom je stiekem meer van je huisdier houdt dan van mensen”

  1. De dieren zijn mijn beste vrienden ze beschermen je .de mensen liegen en bedriegen iedereen vreselijk gewoon en ik hou meer van mijn hond dan van mensen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...