Je oude jeans recyclen: het kan tot prachtige creaties leiden

Gooi een oude spijkerbroek niet zomaar weg. Wie een beetje creatief is, kan oude jeans recyclen tot een prachtige nieuwe creatie. Wij geven enkele leuke ideetjes.

5x oude jeans recyclen

Zowat iedereen heeft er wel één of meerdere exemplaren van in zijn klerenkast hangen: oude jeans. Van jong tot oud, een jeansbroek is een onmisbaar kledingstuk voor iedereen. Ook jeansvestjes zijn hip. Maar wist je dat de productie van jeans eigenlijk ontzettend vervuilend is? Bovendien kan je van een versleten spijkerbroek heel wat leuke en nuttige dingen maken, zoals een portefeuille of handtas. Je hebt minder afval én je kan pronken met een originele handtas. Tijd om aan de slag te gaan!

Via: flickr.com | Geneva Vanderzeil, CC

1. Easy etui

Een klein zakje maken is een prima begin voor wie nog wat zelfvertrouwen in zijn knip- en naaitechnieken moet winnen. Een simpele etui/portefeuille van jeans is bovendien erg mooi en tijdloos. Ga aan de slag met een stuk oude spijkerbroek. Knip twee stukken die gelijk zijn in de breedte, Kies bijvoorbeeld voor het onderste deel van broekspijpen, dit is gemakkelijk. Zorg ervoor dat één van de twee langer is, zodat je deze om kan naaien en zo een flapje krijgt. Maak een sluiting met klittenband, of met een knoop. De volledige uitleg, stap voor stap, vind je hier. Het resultaat is prachtig!

Via: flickr.com | Lenore Edman, CC

2. Kussenslopen uit oude jeans

Heb je niet één maar meerdere spijkerbroeken die je niet meer draagt? Tijd om deze oude jeans te recyclen en een nieuw leven te bieden als kussensloop. Je kan een kussensloop heel simpel maken. Knip uit de pijpen 2 grote stukken, deze zullen de achterkant van je kussen bedekken. Let erop dat de twee achterflappen elkaar op 1/3 moeten overlappen voor de opening van het kussen. Knip uit de rest van de broek verschillende lapjes voor een patchwork. Deze plaats je in een leuke compositie en naai je zo aan elkaar.

Zorg ervoor dat ze elkaar wat overlappen. Stik het patchwork, en naai vervolgens de voor- en achterkant aan elkaar. Klaar voor the next level? Dit filmpje legt je uit hoe je oude jeans recycleert tot een denim kussen zoals op de onderstaande foto.

Via: Let’s Colour / youtube.com (capture) | Net Lifestyle

3. De spijkerbroek-slinger

Feestje of niet, een denim slinger fleurt je woonkamer zo op. Deze creatie is poepsimpel. Neem een ansichtkaart voor de vorm. Leg het op de oude jeans die je zal gebruiken, en teken de vorm af met een potlood. Knip zo’n 40-tal lapjes stof uit. Houd je van het rafelige effect, houd het zo. Zo niet, dan kan je de zoomen naaien. Vervolgens naai je de lapjes aan lint of huishoudgaren. Tip: je kan de lapjes in eender welke vorm knippen, zoals puntige vlaggetjes of hartjes. Wil je ze een tie dye effect geven, kan je de lapjes stof ook eventjes in een bad chloor dippen met het onderste deel.

4. Een denim dekentje

Een oude jeans recyclen tot een deken is best eenvoudig. Wat je nodig hebt is een naaimachine, strijkijzer en strijkplank, en niet te vergeten oude jeansbroeken. Knip de jeansbroeken open langs de binnennaad van de pijpen. Kies zelf of je grote of kleine stukken stof wilt gebruiken. Maak lapjes van een grootte naar eigen voorkeur. Zoom de randen om zodat de stof niet rafelt. Als alle lapjes klaar zijn, komt het erop aan deze aan elkaar te stikken. Maak allemaal rijen en stik deze stroken vervolgens aan elkaar. Strijk het geheel en voilà, een leuke creatie!

Via: pxhere.com | pxhere.com, CC

5. Handtas uit oude jeans

Van een oude spijkerbroek kan je op verschillende manieren een handtas maken. Wil je een rugzak, een schoudertas of een clutch? Er bestaan heel wat voorbeelden. Op Pinterest vind je talloze leuke patronen en een berg inspiratie. Het onderstaande filmpje toont hoe je een hippe handtas maakt door een oude jeans te recycleren!

Lees ook: Waar dat kleine zakje in jouw jeans echt voor dient


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...