Verrassend: koopjes in outlet-centra zijn niet altijd wat je denkt!

Outletcentra, er zijn er tegenwoordig veel van in Nederland en België en het is een plek waar veel mensen graag naartoe gaan. Wie houdt er immers niet van koopjes? Maar zijn het eigenlijk wel koopjes?

Outlet-centra

In deze outlet-centra ligt kleding in de winkel die nooit in de ‘echte’ winkels heeft gelegen voor het bedrag op het prijskaartje. Vaak zijn dit kledingstukken van vorige seizoenen, maar ook extra geproduceerde kleding, speciaal voor deze outlets, zo ontdekte het Duitse televisieprogramma WDR-Recherchen.

Via Rept0n1x, CC BY-SA 3.0, Link

Het betreft ook kleding die überhaupt nooit in de ‘echte’ winkels of online shops verkocht is geworden. Het zijn andere modellen of kleuren, die nooit eerder aangeboden zijn. Bij het onderzoek zijn merken als Levi’s, Hugo Boss, Polo Ralph Lauren en Tommy Hilfiger onderzocht.

Mindere kwaliteit

Opvallend is ook dat in vijf van de zeven gevallen de kleding van mindere kwaliteit is dan de originele kleding van dat merk. Ze hebben deze kleding vergeleken met kleding uit de gewone winkels en kwamen erachter dat deze na een aantal wasbeurten bijvoorbeeld verder gekrompen waren.

Daarnaast zijn er andere materialen gebruikt. Zo zagen ze bijvoorbeeld op Levi’s-jeans uit de outlet labels van nepleer, terwijl de echte broeken voorzien zijn van echt leer. Dit betekent niet dat de kleding nep is, maar wel dat er minder moeite, tijd en vooral geld aan besteed is om deze te produceren. Hiermee worden de consumenten om de tuin geleid. Men is snel geneigd om deze producten te kopen door het lagere prijskaartje.

De Nederlandse autoriteiten, zoals Autoriteit Consument en Markt (ACM) meldt dat aanbiedingen echt aanbiedingen moeten zijn, anders is het in strijd met de regels.

Outlets vermijden?

Nee hoor, dat hoeft zeker niet. Maar denk wel goed na over wat je koopt: is het wel echt een goede koop of goede aanbieding? Is het wel echt zo goedkoop? Ook nadat ik het een aantal keren gedragen en gewassen heb? Gezond verstand en een kritisch oog helpen je verder op weg.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...