Loopt jouw digitale klok de laatste tijd achter? Dit is de reden!

Er zijn veel mensen die de laatste tijd klagen over het achterlopen van digitale klokken. Of het nu gaat om wekkers, of de magneton, er is altijd een klein tijdsverschil.

Vervelend

Nu zijn het ‘maar’ vijf minuten over het algemeen, maar als je een strak schema hebt om op tijd op je werk te zijn of de kids mogen niet te laat komen op school, dan kunnen die vijf minuten veel uitmaken.

Het is dan ook belangrijk dat de klokken gewoon goed lopen, daarom zijn we op zoek gegaan naar de reden. Er is op sociale media veel geklaag over dit euvel en het was tot op heden niet helemaal duidelijk wat er aan de hand was.

Wat is er aan de hand?

Het feit dat de klokken achterlopen heeft niets met het apparaat zelf, maar met het stroomnet waar deze op is aangesloten. In dit geval dus niet jouw stoppenkast, maar alles wat daarvoor gebeurt.

Door een storing in Zuid-Oost-Europa lopen de klokken bij ons niet zoals het zou moeten, maar hoe kan dat nu?

Digitale klokken en wekkers worden aangestuurd door Wisselstroom en deze is in Europa 50 hertz. Hiermee verandert de stroomrichting 50 keer per seconde. Dit wordt gebruikt door digitale klokken en zo weten ze dus hoe laat dat het is. Door de storing is het geen 50 keer meer dat er van richting gewisseld wordt, maar minder.

Dit brengt dus met zich mee dat de klok langzaam gaat achterlopen. De klok weet dus niet meer precies hoe laat het is en elke seconde loopt de digitale klok weer een fractie verder achter.

Heeft mijn smartphone er ook last van?

Je zou misschien denken dat je smartphone er ook last van heeft, maar dat is niet het geval. Deze is niet aangesloten op het stroomnet, alleen om de accu op te laden. De informatie over tijd op en smartphones komt dus niet via het stroomnet, waardoor je gerust je wekker kunt zetten op je telefoon, zonder bang te zijn dat deze achterloopt.

Via: pexels.com

Wat kunnen we eraan doen?

Dat is een hele goede vraag, met een bijzonder eenvoudig antwoord: niets. Natuurlijk kun je de klok handmatig bijstellen, maar het zal steeds weer gebeuren. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een oplossing van het probleem, dat half januari ontstaan is. Wanneer het opgelost is, weten ze nog niet, maar de verwachting is dat er voor half maart een oplossing moet zijn.

Tot die tijd, hou de ECHTE tijd goed in de gaten…

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...