Minder plastic: met deze 5 creatieve tips spaar je afval

Minder plastic gebruiken is moeilijk, maar niet onmogelijk. Duurzaam leven betekent heus niet dat je een saai en kleurloos leven moet lijden. Het kost ook helemaal niet zo veel tijd en geld.

Integendeel, met deze creatieve tips en DIY projecten bespaar je geld én fleur je de boel op!

Minder plastic afval en duurzaam leven

Je hebt misschien het gevoel dat jouw verbruik een druppel op een hete plaat is. Dat klopt, maar toch zijn deze kleine stapjes net ontzettend belangrijk. Jij inspireert op die manier weer vrienden en familie.

Zo verspreidt duurzaamheid zich stilaan als (hoe ironisch) een olievlek.

Plastic afval minder plastic diy tips
Via: pixabay.com

Minder plastic gebruiken: 5 tips

Natuurlijk kent iedereen de meest voor de hand liggende of belangrijke tips om minder plastic te gebruiken:

  • Koop minder plastic (drink)flessen en kijk daarmee naar dranken die bijvoorbeeld in glas of roestvrij staal verpakt zijn
  • Neem je eigen boodschappentas mee en neem ook zelf een herbruikbaar netje mee voor je groente en fruit
  • Geen plastic rietjes meer, maar de papieren variant en vermijd ook plastic koffiebekertje of roerstaafjes

Zo zijn er nog enkele belangrijke tips, die iedereen zou moeten weten. Hieronder bespreken we nog 5 creatieve tips, die je ook zeker kan gebruiken om minder plastic weg te moeten gooien…

No plastic minder plastic gebruiken tips
Via: flickr.com / wuestenigel.com | Marco Verch, CC

1. DIY popcornzak voor in de microgolf

Popcorn is heerlijk. Voor een duurzame levensstijl moet je deze snack dus ook helemaal niet van je dieet schrappen. Een herbruikbare popcornzak is voldoende om het dilemma op te lossen. Je kan ze online kopen, of nog beter, zelf maken.

Het is heel simpel. Wat je nodig hebt is een stuk stof van 100% katoen en een katoenen draad.

Interesse? Deze YouTube video legt het heel netjes uit.

2. De menstruatiecup

Maandstonden zijn nooit leuk. Alles wat deze vervelende dagen aangenamer kan maken, grijp je. De menstruatiecup bijvoorbeeld. In eerste instantie schrikt het wat af. Het ziet er wat groot uit, en houdt dat echt al het bloed op?

Het antwoord is: ja. Bovendien is het gemaakt van niet-giftige en flexibele materialen, én is het ecologisch. Gedaan met iedere maand tampons of maandverband te kopen en weggooien. Lekker goedkoop dus!

Menstruatiecup diy minder plastic tips
Via: Wikimedia Commons | jip_26, CC

3. DIY herbruikbare theezakjes

Als de winter voor de deur staat betekent dit vaak: lekker thee drinken onder een dekentje voor de televisie. Voor de echte theeleuten onder ons kan dat gelukkig ook op een duurzame manier.

Je hebt voorgemaakte koffiefilters of theefilters (deze kan je vinden in de winkel), naald en draad (of een nietjesmachine) en thee nodig natuurlijk.

Zo ga je te werk:

Knip de theefilters. Je kan er ook een schattig hartje van maken.
Leg twee velletjes op elkaar en naai ze samen, of gebruik hiervoor het nietjesmachine.
Laat een opening over en doe hier je thee in. Naai het hele zakje vervolgens dicht.
Zorg ervoor dat je nog een beetje draad over hebt om je theezakje aan vast te houden.
Hier kan je eventueel een stukje papier aan hangen met een leuke spreuk of print op.
Laat de thee trekken, en drinken maar!

Deze media wordt nog niet getoond.

Klik op dit blok om (alle) externe media op Kiwify te tonen, door deze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.

.

4. Tandenborstel van bamboe

Iedereen heeft een tandenborstel nodig. Dat is heel wat plastic dus. Maak je badkamer groener door je een tandenborstel van bamboe aan te schaffen. Er zijn wat verschillen in, maar over het algemeen zijn de tandenborstelhaartjes biologisch afbreekbaar.

Het handvat wordt meestal gemaakt van duurzame en composteerbare materialen. Je kan je bamboe tandenborstel simpelweg in de tuin begraven wanneer je toe bent aan een volgende.

bamboe tandenborstel diy minder plastic tips
Via: flickr.com | Tong Kuan Chuah, CC

5. DIY wasbare wattenschijfjes

Yes, je kan een duurzame levensstijl hebben én er goed uitzien. Want met deze DIY wasbare wattenschijfjes reinig je ’s avonds je gezicht zero waste. Je kan ze kopen of lekker zelf maken met verschillende stoffen en patroontjes.

Wil je heel kleurrijke wattenschijfjes, met leuke bloemetjes of cactussen op? Het kan allemaal. Flanel is erg zacht, badstof of katoen kan zeker ook. Probeer er gewoon op te letten dat de stof biologisch is (en dus geen microvezel).

Knip vierkanten of rondjes uit de stof van ongeveer 10 cm op 10 cm. Leg ze op elkaar en stik of naai ze aan elkaar. Ziezo!

Deze media wordt nog niet getoond.

Klik op dit blok om (alle) externe media op Kiwify te tonen, door deze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.

.

Mijn plastic afval: jij nog tips?

Natuurlijk hebben we er maar vijf gegeven, maar er zijn waarschijnlijk een stuk meer creatieve tips of DIY ideetjes te verzinnen om minder plastic afval te krijgen. Ken jij er nog een of gebruik je zelf een tip?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook: Nanoplastics in je was: pas op voor deze kleine deeltjes


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...