Wasmachine gekleurde was nanoplastics
Via: depositphotos.com

Nanoplastics in je was: pas op voor deze kleine deeltjes

Nanoplastics zijn minuscule plastic deeltjes die overal om ons heen zijn, ook in de was. Deze deeltjes zijn niet geheel ongevaarlijk maar wat kun jij doen om te voorkomen dat jij er te veel mee in aanraking komt?

Wasmachine gekleurde was nanoplastics wassen
Via: pixabay.com

NanoPlastics Fantastic: plastic is overal

Het is niet eenvoudig nanoplastics te vermijden. Het wordt in van alles verwerkt en wij komen op deze manier dagelijks ermee in aanraking. Het is al jaren duidelijk dat plastic niet verdwijnt, noch vergaat, maar uiteenvalt in kleine deeltjes. Het zijn deze kleine deeltjes, nanoplastics, waar wij voor moeten waken. Vooral wat kleding betreft. Maar kun je alle plastic ontwijken?

Via: giphy.com

Niets nieuws onder de zon

Wat ons verrast en verbaast, is dat dit al jaren bekend is. Kassa Groen heeft dit al meermaals aan de kaak gesteld en eerder al gesproken over de grote broer Microplastics.

Het is niet zo dat er niets verandert, maar gaat het snel genoeg en op de juiste manier? Plastic verpakkingen zijn er nog volop en de grote industrieën zijn ook niet gestopt met produceren. Wat kun jij dan nog zelf doen? En heeft het nut?

Plastic flessen afval duurzaam
Via: flickr.com | Shafiu Hussain, CC

Filter voor je wasmachine

Bij televisie programma’s Kassa Groen en Radar is plastic een onderwerp dat vaak de revue passeert. Plastic vermijden blijft een issue omdat het bijna onmogelijk is. In je was blijven nanoplastics achter en deze deeltjes bereiken jou weer. Een filter in je wasmachine zou een optie zijn. Maar, is het niet beter als er gestopt wordt met de productie van plastic? Of gaan wij op dezelfde voet verder en zitten wij over niet al te lange tijd met de gebakken peren? Radar legt uit waarom. Pakken wij de bron aan?

Wat doe jij?

Leven met plastic is normaal geworden. Zullen wij er ooit afscheid van kunnen nemen? Wat doe jij zelf om het verbruik van plastic te vermijden of voorkomen? Laat het ons weten via een reactie onderin.

Lees ook: Minder plastic met deze creatieve 5 tips of DIY ideetjes


Volg Kiwify op Facebook


Leuk of handig? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Geen zorgen, we spammen niet! Lees onze privacyverklaring.