Schoonmaakazijn: 10 handige tips om in en om je huis schoon te maken

Er zijn soms van die middelen die je gewoon in huis hebt, waarvan je geen idee hoe vaak je ze kunnen helpen. Dat is precies het geval met schoonmaakazijn. Daarom hebben wij een aantal tips voor je waar je schoonmaakazijn allemaal voor kunt gebruiken.

Kies de juiste: natuur-/tafel-azijn of schoonmaakazijn

Er zijn verschillende soorten azijn, die je niet voor hetzelfde doel moet gebruiken. Zoals de naam al doet vermoeden, is schoonmaakazijn bedoeld om zaken mee schoon te maken (en dat zijn er nogal wat). Tafel- of natuurazijn is om bij bijvoorbeeld gerechten te doen. Het is mogelijk om gewone, witte azijn te gebruiken om schoon te maken, maar dat is niet aan te raden. Deze is simpelweg veel minder krachtig.

Het spreekt voor zichzelf, maar wil het hier nog even benadrukken: gebruik geen schoonmaakazijn voor consumptie, dit kan gevaarlijk zijn door de andere samenstelling.

1. Onkruid verdelgen

Heb je last van (veel) onkruid, dan werkt schoonmaakazijn daar erg goed tegen. Kwestie van beetje erop en onkruid zal als sneeuw voor de zon verdwijnen. Probeer overigens geen ‘gezonde’ planten, bloemen of gras ermee te raken, dat is er niet heel erg goed voor.

2. Groene aanslag op tegels verwijderen met schoonmaakazijn

Groene aanslag op tegels herkenbaar? Dan hoef je voortaan geen groene aanslag-verwijderaar meer te te kopen, maar gewoon aan de slag met schoonmaakazijn.

Hou er hierbij wel rekening mee dat je de volledig tegel behandelt, anders kun je wat vlekken en kleurverschil krijgen. Dit trekt overigens meestal na een tijdje weer bij, maar ziet er op het eerste gezicht niet erg aantrekkelijk uit.

3. Tuinmeubelen poetsen

Ook voor tuinmeubelen kun je prima schoonmaakazijn gebruiken, meng het met (warm) water en je meubelen zien we weer als nieuw uit.

4. Gebruiken in plaats van wasverzachter

Geen dure en onvriendelijke wasverzachter: gewoon een scheutje azijn erbij en je was ligt er weer netjes bij.

5. Schoonmaakazijn voor ontkalken waterkoker

Last van veel kalk, dan is schoonmaakazijn een handig middel. Hiermee haal je eenvoudig de kalk uit je waterkoker. Zorg er wel voor dat je hem erna even goed uitspoelt, dan gaat ook de zure lucht eruit. Je kunt er overigens ook je koffiezetapparaat mee ontkalken.

6. Ramen wassen

Met en scheutje azijn bij je sopje op ramen te wassen, maak je deze eenvoudig, streeploos schoon. Voeg je er ook nog ui (!) aan toe, dan gaat het nog beter.

Lees ook: Dit is het beste schoonmaakmiddel om ramen mee te wassen

7. Gele zweetplekken verwijderen

Je kent het wel, die vieze gele zweetplekken onder de oksel van je shirts en truitjes. Een beetje azijn erop en na een wasbeurt zijn ze ook weer verdwenen.

8. Wasmachine reinigen

Het reinigen van je wasmachine kost maar 10 minuutjes en daar gaat de azijn je ook bij helpen. Doe wat azijn en soda erbij, draai een was op 90 graden et voila: een schone en reukloze wasmachine.

Lees ook: Wasmachine schoonmaken: zo doe je het eenvoudig en milieuvriendelijk

9. Toilet schoonmaken

Doe een nachtje wat schoonmaakazijn in de toiletpot en je zult zien dat hij de volgende ochtend veel makkelijke schoongemaakt kan worden.

10. Vieze geurtjes maskeren met schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn maakt niet alleen schoon, maar zorgt ook dat nare luchtjes verdwijnen. Erg handig als je even snel een vieze lucht wil maskeren.

11. Magnetron schoonmaken

Vieze geurtjes in de magnetron? Zet dan een bakje met ~25% azijn en de rest water er twee minuten in. De geurtjes zullen verdwijnen, maar vooral: hij is nu ook supereenvoudig schoon te maken.

Schoonmaakazijn kopen

Schoonmaakazijn is verkrijgbaar bij onder andere de Action, Kruidvat of natuurlijk de supermarkt. Online bestellen kan natuurlijk ook en doe je onder andere hier.

Voordat je aan de slag gaat met de schoonmaakazijn, hebben we nog een handige tip voor je waarvoor je gewone azijn kunt gebruiken.

Bonus – Gewone azijn: insectenbeet of brandnetel-plek

Ben je gebeten door een insect of heb je een brandnetel aangeraakt, dan is GEWONE azijn ook een handige optie. Hiermee wordt ‘de brand’ eruit gehaald en heb je er minder last van, handig!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...