Opvoeding meisjes: tantes bijna net zo cruciaal als moeders

Meiden hebben positieve rolmodellen nodig tijdens het opgroeien. Daar komen liefhebbende en steunende tantes om de hoek kijken.

De liefste tante van de hele wereld

Voelt jouw tante als je beste vriendin of misschien wel als tweede moeder, dan ben je een geluksvogel. Het hebben van een geweldige tante draagt bij aan jouw ontwikkeling van meisje tot vrouw. Vooral wanneer een tante al vroeg betrokken is in het leven van een meisje is dit een bron van warmte en veiligheid.

Een tante kan inspirerend zijn, een oor hebben dat luistert zonder oordeel of je tante is de vrouw, die je laat zien hoe je jezelf volledig omarmt.

opvoeden meisjes tante
Via: pexels.com | Ben Mack, CC

Uitdagingen voor jonge meiden

Maggie Dent schreef een artikel voor ABC over de belangrijke rol, die tantes spelen in de opvoeding van meisjes. Uit haar onderzoek blijkt dat er één ouder nodig is om een kind de emotionele en psychologische steun te geven dat het nodig heeft om te groeien en bloeien. En dat hoeft niet per se de biologische vader of moeder te zijn.

Emotionele support is in deze tijd cruciaal, zegt Steve Biddulph, de schrijver van Raising Girls en 10 things girls need most. Jonge meiden staan voor forse uitdagingen, gerelateerd aan social media, seksualisering en de fase waarin zij zich bevinden.

Een goede relatie hebben met de moeder is vaak niet voldoende om deze uitdagingen te verslaan. Andere vrouwelijke rolmodellen zijn eveneens belangrijk. Vooral omdat meiden, in vergelijking met jongens, regelmatiger te maken krijgen met mentale problemen.

Familie tantes opvoeding meisjes
Via: pxfuel.com, CC

De rol van een tante

De rol van een tante is dus cruciaal. In de podcast Parental As Everything gaat auteur Biddulph hier verder op in. Hij zegt dat veel meisjes op 12-jarige leeftijd al weten dat ze niet willen worden zoals hun moeder (sorry mommy’s!).

In de fases waarin jonge meiden niet naar hun moeder willen luisteren, maar ze nog wel hulp nodig hebben, is duidelijk plaats voor tantes. Gewoon een vrouw die ook van je houdt in de leeftijd van je moeder, waar je op elk moment bij kunt aankloppen.

Tips voor tantes

Als tante kun je niet vroeg genoeg starten met het opbouwen van een band met je nichtje. In een vroeg stadium ben je een van de volwassenen die het jonge kind warmte en veiligheid geeft. Dit resulteert erin dat wanneer er moeilijke periodes aanbreken het meisje weet dat ze ook op jou kan bouwen.

opvoeding meisjes tantes
Via: pexels.com | Ketut Subiyanto, CC

In deze tijden luister je naar haar verhalen en geef je liefde zonder regels. Een tante luistert objectief en kijkt positief. Dit betekent niet dat je het altijd eens bent met de beslissingen die je nichtje neemt, maar wel dat je haar altijd steunt en liefhebt. Alleen luisteren, zonder oordeel of oplossing, is vaak al helpend.

Een tante fungeert dus als rolmodel. Naast een moeder of andere vrouwelijke rolmodellen in het leven van een meisje. Het grootste cadeau dat je een jonge meid kunt geven? Laten zien dat je blij en gelukkig bent met jezelf en in je lichaam. Dat wat ze ziet, zal ze meenemen.

Hoe is de relatie met jouw tante?

Heb jij een geweldige tante of een bijzonder verhaal? Laat het ons weten in de reacties onderin.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...