Haal 3 keer adem en maak betere vakantiefoto’s

Laten we eerlijk zijn. De vakantiefoto’s van de buren zijn een verschrikking om naar te kijken. En tijdens verjaardagen en buurtbarbecues is er geen ontkomen aan. Ook voor dit jaar wacht je hetzelfde lot. Toch hebben we 3 tips, die daar verandering in kunnen brengen!

Maak betere vakantiefoto’s: 3 tips

Aan de bestemming zal het niet liggen. Een exotische treinreis door Sri Lanka in het voorjaar, een eco-standvakantie in het Mexicaanse Tulum voor de zomervakantie en tussendoor een stedentrip naar happening Hamburg. Met de huidige shooting rate staat een jaar vol vakantieplezier garant voor zeker 3 geheugenkaartjes vol herinneringen.

Dit zal jou niet overkomen, zeker niet na het lezen van deze blog. Waarom niet? Omdat jij drie adem haalt en daarom betere foto’s maakt. Wedden?

1. Kijk wat je doet

De belangrijkste spier van de fotograaf is het oog. Nu de rolletjes zijn vervangen door onuitputtelijke geheugenkaartjes zijn we al gauw geneigd om vooral onze wijsvinger te trainen. Maar een ervaren fotograaf kijkt als een havik, denkt als een schilder en schiet als Lucky Luke.

Nu hebben we de luxe om uit 100 foto’s de beste kiezen en iedereen kan met Photoshop of Picasa de een foto bijsnijden een aanpassen. Maar het grote verschil maken we daar, op dat moment dat we de foto afdrukken. Nee, eigenlijk nét even daarvoor. Haal een keer diep adem voordat je de camera pakt en je zult een wereld van verschil zien. Je ziet het licht dat op het gezicht van je geliefde valt, een weerspiegeling in het water of een kleurrijke auto in een stoffig landschap.

Peek-a-booh on a sunday morning

Als je kijkt zul je vormen zien die je eerder misschien niet zag. Denk aan een patroon aan gestapelde hoedjes in de groentekraam of een weg die een slingerlijn door het landschap trekt.

You can leave your hat on

2. Waan je een schrijver

Een goede foto schrijft een pagina vol herinneringen. Het helpt je enorm door in de huid van een schrijver te kruipen. Welk verhaal wil je vertellen met deze foto? Die van de Britse ontdekkingsreiziger, voor het eerst in oog met Singalezen op Sri Lanka? Of het onwaarschijnlijke romantische verhaal van die twee geliefden die in de laatste zonnestralen door het Wohlers Park struinen.

Mandala

Als je het graag iets dichtbij wilt houden, bedenk dan de titel van de foto terwijl je die maakt.

  • Smeltend ijs in de hand van mijn zoon
  • Hilarische straatmuzikant speelt speciaal voor ons een lied
  • Verlaten kerk bij een ondergaande zon

Waarom helpt dit? Elk verhaal heeft een hoofdrolspeler. En bijrollen maken het af.

Soms is mijn zoon niet de hoofdrolspeler:

Via: unsplash.com | Danielle MacInnes, CC

De straatmuzikant is de ster, op de voorgrond zit mijn familie:

Via: unsplash.com | Jay Wennington, CC

In het geweldige landschap krijgt de kerk de hoofdrol. Hoe geef je iemand de hoofdrol?

Via: unsplash.com | Simon Rae, CC

3. Maak je schilderij

Gefeliciteerd, je bent bij de laatste stap. Nog één keer ademhalen. Het is tijd om het schilderij te gaan maken. Hoe geef je jouw hoofdrolspeler, de ster van het verhaal de beste plek in jouw foto? Deze truc kan je bijna altijd toepassen en het maakt elke foto beter.

De regel van derden

De regel van derden is waarschijnlijk de bekendste compositievorm. Mij heeft het al honderden mooie foto’s opgeleverd. En fijne is dat als je dit eenmaal weet, je er bijna niet niet aan kan denken wanneer je een foto maakt. En het werkt eenvoudig, kijk maar.

Via: flickr.com | John Watson, CC

Kijk door de zoeker van je camera en verdeel je schilderij in negen gelijke vlakken. Dit doe je door denkbeeldig twee horizontale en twee verticale lijnen te trekken. Deze lijnen noemen we ‘derde-lijnen’. Misschien heeft jouw camera wel een rasterfunctie. Wanneer je die optie aanzet, zie je deze verdeling door je zoeker.

Door te spelen met het beeld kan je ervoor zorgen dat bepalende elementen van de foto op deze derde-lijnen komen. Dit doe je door te zoomen, je camera te kantelen of misschien je standpunt te veranderen. Een stap naar links of even door de hurken is al snel een wereld van verschil.

Natuurlijk is de horizon vaak een krachtig horizontaal element. Als je deze plaatst op één van de derde lijnen, heb je al een goeie eerste stap gezet. De bovenkant van een lang gebouw, een hek of een heuvelrug kan hetzelfde effect hebben.

Deze kleine hoofdrolspeler steelt de show op het snijpunt van derde-lijnen op een podium wat aangenaam is ingedeeld.

Via: unsplash.com | Fancycrave, CC

Op de verticale lijnen kan je personen, bomen, lantaarnpalen of andere sterke lijnen plaatsen. Nog sterker zijn de punten waar deze lijnen elkaar snijden. Bij een portret kan het mooi zijn hier het oog te plaatsen. Bij een foto van een volledig persoon plaats je bijvoorbeeld het gezicht rond dit snijpunt.

De horizon en de hoofdrolspelers op de derde-lijnen.

Via: unsplash.com | India Tupy, CC

Je zult zien dat het toepassen van deze regel een eenvoudige eerste stap naar een gebalanceerde foto.

Lucky Luke

En schiet! Je zult zien dat je nu in één keer raak schiet. Maar voor de zekerheid neem je natuurlijk wel 3 foto’s; valt er thuis tóch nog iets te kiezen.

Je ziet dat drie keer ademhalen een groot verschil maakt. Jouw foto’s zien er voortaan interessanter, verrassender en doordacht uit. En wie weet inspireer je er je buren mee. Dan hebben jullie na de zomer elkaar echt iets te laten zien!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...