De uitverkoop, is deze wel zo “goedkoop”…

Het welbekende fenomeen, de uitverkoop. Mensen gaan op koopjes jacht en komen op de holle frasen van de winkeliers af. In de stad zie je dan ook veel mensen met tassen vol lopen en driftig op zoek naar nog meer “koopjes”. Vaak wordt je in de maling genomen. Wij vertellen je hoe dat gebeurt.

Winkeliers spelen in op het menselijk brein. En als het goed is ben jij een mens, dus ja ze spelen ook in op jou brein. Niemand is er immuun voor. De slogans die de winkeliers gebruiken hebben een bewezen effect op jou psychologische gedachtegang.

Slogans

  • Tot 70% korting

Komt dit je bekend voor? Een winkel promoot met “tot 70% KORTING”. De “tot” staat in kleine letters en ontgaat dus ook aan veel mensen. Daarnaast is dit een lokkertje. De meeste artikelen worden namelijk maar 10 tot 30% afgeprijsd. Ga jij maar eens op zoek naar het artikel dat 70% is afgeprijsd. Vaak is dit ook niet het artikel dat jij graag wilt hebben.

  • Ronde prijzen

Ronde prijzen, en dan vaak zo laag mogelijk. Let jij eens op wat er voor €5 tot €20 allemaal mee gaat in jou tas de winkel uit. En had jij deze artikelen allemaal echt nodig?

  • Wees er snel bij

Als je er niet snel bij bent dan is dat artikel wat jij graag wilt hebben waarschijnlijk al weg, dus opschieten geblazen. Dit voelt als een buitenkans voor je en dus ben je ook geneigd om het artikel sneller te kopen. Maar relativeer eerst even en bedenk of je het artikel wel echt leuk vindt en nodig hebt.

Wist je dat..?

  • Prijsverhogingen

Vaak worden enkele weken voor de uitverkoop start de prijzen omhoog gegooid. Als de kortingen dan ingaan dan lijkt het prijsverschil een stuk groter voor jou! Eigenlijk betaal je dan gewoon nog steeds de prijs die de winkelier voor zijn artikelen wilt hebben, zodat hij/zij niet met een ‘verlies’ kampt.

  • Webshops

Wist je dat er tegenwoordig ook veel webshops zijn die een uitverkoop houden of outlet stores die het hele jaar door kortingen hebben. Je hoeft dus niet meer op de uitverkoop in de winkels te wachten.

En…

  • Keuze

Als de uitverkoop net van start is gegaan, dan heb je nog de meeste keuze. Als je dus precies weet wat je wilt hebben dan kun je er het beste zo snel mogelijk bij zijn. Maar als je echt voor de allerlaagste prijs wilt gaan dan zul je moeten wachten tot de laatste week van de uitverkoop. Let er op dat het dan wel zo kan zijn dat je maten al weg zijn. Dit kan voor een domper zorgen…

  • Kwaliteit

Controleer altijd goed de kwaliteit van de artikelen die je koopt. Helemaal als er grote stapels met hoge kortingen liggen. Het kan zijn dat dit artikelen zijn die een productiefout bevatten of dat de producten uit een oude collectie komen, maar de verkoper er gewoon vanaf wilt.

Een laatste tip

Stel jezelf altijd de vraag: “Heb ik dit echt nodig? Of is het een impuls aankoop?”. Dit gaat je veel geld besparen. Koop je online, dan kun je ook kiezen voor winkels met Afterpay, zodat je het artikel eerst ‘op zicht’ krijgt en pas achteraf hoeft te betalen.

Veel winkelplezier!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...