Goedkoper tanken: bespaar geld of benzine met deze 8 tips

Iedereen die een auto heeft moet eraan geloven: tanken. Of je nu op Diesel, Euro, LPG of elektrisch rijdt, er komt altijd een moment dat het weer tijd is om naar de pomp te gaan en je auto wat brandstof te geven.

Natuurlijk wil je dit zo lang mogelijk uitstellen en zo weinig mogelijk betalen: met deze tips kun je minder of goedkoper tanken!

1. Tank niet op maandag

Dat klinkt vreemd toch?! Maar als je kunt plannen, probeer dan te zorgen dat je niet op maandag gaat tanken. Dat is volgens de Nederlandse ANWB de slechtste tankdag, omdat je bijna nergens korting krijgt.

De beste dag om te tanken is op een zaterdag, dan krijg je gemiddeld de meeste korting.

Ook zien we dat er steeds meer experimenten zijn met wisselende prijs: soms is de prijs in de ochtend en avond afwijkend.

2. Zuinig rijden (duh?!)

Oké, dit is een redelijk no-brainer, maar draagt zeker bij om minder geld uit te geven aan tanken. Trek niet te hard op, schakel tijdig door en rij niet te hard. Voor de hand liggend, maar wel effectief. Gelukkig hebben we nog meer tips.

Tips goedkoper tanken tankstation benzine diesel
Via: pixabay.com

3. Gratis tankpas geeft altijd korting

Er zijn veel tankpassen op de markt, die vaak alleen voor bedrijven ingezet kunnen worden. Toch zijn er tankpassen die ook voor particulieren werken waarbij je of korting krijgt direct bij het tanken of een tegoed opbouwt om later uit te laten betalen.

Zo kun je deze bijvoorbeeld kiezen (werkt alleen in NL), waarbij je korting krijgt elke keer als je tankt. Dus als jouw benzinestation erbij staat, dan krijg je dus korting op wat je normaal zou betalen zonder iets te doen. Ook een no-brainer, toch?

Goedkoper tanken wordt dus echt gemakkelijk.

4. Bandenspanning en cruisecontrol

Om te zorgen dat je niet onnodig veel benzine gebruikt zijn er twee gewoontes die je kunt inbouwen om te zorgen dat het niet de papieren gaat lopen.

Controleer regelmatig je bandenspanning, dit scheelt de nodige brandstof, maar gebruik ook waar mogelijk de cruisecontrol. Hierdoor rij je ‘stabieler’ en dus verbruik je minder.

Tips goedkoper tanken bandenspanning
Via: pixabay.com

5. Vergelijk, vergelijk en rij

Het is meer dan verstandig te vergelijken als het gaat om prijzen aan de pomp. Vaak zien we grote verschillen tussen bemande en onbemande tankstations, maar ook daar kunnen weer flinke verschillen onderling zijn.

Download bijvoorbeeld benzine-app Jipp (iOS en Android) om dagelijks prijzen te vergelijken.

Lees ook: Zoveel kilometer kun je nog rijden als je tanklampje brandt

6. Vermijd tanken op de snelweg

Wellicht is het je al opgevallen, maar als je tankt, kun je dat beter niet op de snelweg doen. Het is daar standaard veel duurder dan een stukje verderop. Het scheelt al snel 5 tot soms wel 15 cent als je goed oplet waar je gaat tanken.

Mocht je onverhoopt toch moeten tanken op de snelweg, probeer hem dan niet direct helemaal vol te gooien, maar tank een deel en gooi hem vervolgens elders voor 10 cent per liter minder vol.

Tankstation snelweg tips goedkoper tanken
Via: pixabay.com

7. Denk na over alternatieven…

De auto is natuurlijk een handig vervoermiddel, maar wat dacht je van de fiets, het OV een elektrische step of een elektrische auto? Op deze manier heb je sowieso minder tankkosten, maar is ook je impact op het milieu een stuk kleiner.

Natuurlijk is het niet altijd een optie, maar als je goed plant, dan blijkt het toch vaker mogelijk te zijn dan je misschien in eerste instantie denkt.

8. Extra tips om minder benzine te verbruiken

Er zijn veel tips te vinden die ervoor zorgen dat je minder brandstof verbruikt. We hebben hierboven onder andere het gebruik van cruisecontrol en de juiste bandenspanning genoemd, maar er zijn er nog veel meer.

  • Sleep geen onnodig gewicht mee in de auto – Hoe zwaarder de auto, hoe mee brandstof je zal verbruiken door het extra gewicht. Denk hierbij vooral aan zaken als een fietsdrager, dakkoffer of andere zware spullen. Naast gewicht heeft dit ook invloed op de stroomlijning en dus weerstand van de auto.
  • Start de motor niet te vroeg – Moet je de navigatie nog instellen, of even een appje tikken, zorg dat je de motor dan nog niet gestart hebt. Ook al is het maar één minuut, als je dit elke dag doet draait de motor elk jaar vele uren voor niets.
  • Gebruik elektra in de auto niet overmatig – Denk hierbij aan bijvoorbeeld achteruit- of voorruit-verwarming, maar bijvoorbeeld ook de stoelverwarming. Dit zorgt uiteindelijk weer voor extra brandstofverbruik.
  • Gebruik airco met beleid – De airco is een grote brandstof-gebruiker. Kijk maar eens naar het toerental als je stil staat met airco aan of uit, je zult direct een verschil zien. Je kunt je dan wel voorstellen dat er veel meer verbruikt wordt.
  • Hou de ramen dicht – Ramen die open staan in een auto zorgen voor meer weerstand, doordat de stroomlijning van de auto niet optimaal is. Zet ze daarom niet onnodig lang of vaak open.

Nu is die laatste tip misschien niet altijd de leukste…

Roadtrip bucket list roadtrip noord-italie
Via: pixabay.com | Thamlamm, CC

Succes met minder of goedkoper tanken!

Er zijn natuurlijk nog meer tips die je helpen met goedkoper tanken en benzine te besparen of ervoor zorgen dat je ruit krabben voor altijd verleden tijd is! Happy driving en hopelijk merk je het in je portemonnee…

Heeft dit artikel je geholpen en zul jij ook goedkoper tanken? Laat het ons weten via een reactie onderaan.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...