Zuinig rijden: met deze 5 tips kun je flink benzine besparen

Het levens is al duur genoeg, dus overal waarop bespaard kan worden is mooi meegenomen. We zijn het er daarnaast allemaal over eens dat autorijden niet goedkoop is en dat tanken hierbij één van de grootste kostenposten is. Wij hebben 5 tips voor je om benzine te besparen.

Zuinig rijden: het rendeert

Het lijkt om de benzine- en dieselprijs alleen maar omhoog kan. Komt er weer een kleine daling, is dat vaak van korte duur. Elke crisis wordt door oliemaatschappijen aangegrepen om de benzineprijs te verhogen.

Naast brandstofkosten is er nog een reden voor het zuinig rijden: het milieu. Mede hierdoor voelt de overheid ook steeds meer druk om accijnzen (of andere belastingen) te verhogen en voel je ook dit in je portemonnee.

Maar geeft het ook niet gewoon een goed gevoel om zelf minder CO2 uit te stoten?

Benzine besparen: 5 handige tips

Natuurlijk kun je het overwegen een zuinige auto te kopen. Helaas zit niet iedereen in een comfortabele situatie om dat meteen te doen.

Om je een beetje op weg te helpen, hebben we 5 handige tips, die je helpen zuinig te rijden. Uiteraard zijn we ook benieuwd naar jouw ervaring of tips om zuinig te rijden. Laat dit dan ook vooral weten in een reactie onderin!

Zuinig rijden brandstop bezine besparen geld euro
Via: depositphotos.com

1. Pomp je banden voldoende op

Het klinkt heel voor de hand liggend, maar hoe vaak pomp jij je banden echt op? Mocht je dit niet regelmatig doen, dus ongeveer één keer per twee maanden, kan het zomaar zijn dat de bandenspanning niet meer optimaal is.

Hierdoor verandert de weerstand en is er meer kracht (lees benzine of diesel) nodig om de auto te laten rijden. Een goede bandenspanning zorgt voor optimale weerstand en zorgt voor minder verbruik.

De ideale bandenspanning is te vinden in het boekje van de auto, maar ook op internet staat exact aangegeven hoeveel bar de banden moeten zijn per model.

Tips goedkoper tanken bandenspanning zuinig rijden
Via: pixabay.com

2. Het nieuwe rijden

Het ‘nieuwe rijden‘ zorgt voor een lager brandstofgebruik, maar wat is het nu precies? Het nieuwe rijden is in ieder geval een stuk bewuster omgaan met de ritjes. Dit heeft betrekking op het schakelen, maar zorg ook voor een optimale routeplanning en rij je lange stukken dezelfde snelheid, schakel dan even door.

Enkele rijstijl tips van Het Nieuwe Rijden op een rijtje, die zuinig rijden ondersteunen:

Rijd zo gelijkmatig mogelijk qua snelheid (en gebruik een cruise control indien aanwezig)
Zorg dat je vlotjes accelereert en zo snel mogelijk in de hoogste versnelling komt
Anticipeer zoveel mogelijk op het andere verkeer of omstandigheden
Schakel door bij 2000-2500 toeren (1500-2000 bij dieselmotoren)
Zie je dat je verderop moet remmen, laat dan al eerder gas los laat de auto uitrollen

3. Zoek de goedkoopste pomp

Ook dit klinkt erg logisch, maar het kan de nodige euro’s per tankbeurt schelen. Probeer ook zoveel mogelijk tanken op de snelweg te vermijden, dit scheelt al snel zo’n 10 cent per liter en dus meerdere euro’s op een tankbeurt.

Een gouden tip, is het downloaden van een app, die exact aangeeft waar de benzine het goedkoopst is, in real-time. Vooral als je ergens bent, waar je het niet goed kent, spaart dit bergen benzinekosten.

Met deze apps kun je goedkoop tanken:

ANWB Onderweg & Wegenwacht

Andriod app, ook handig voor navigatie of informatie over werkzaamheden

DirectLease Tankservice

Android App, ook voor het gemakkelijk vinden van zaken als een wasstraat of aanhanger

Tegenwoordig zijn er ook tankstations die happy hours hebben, om zo tussen bepaalde tijden extra korting te verschaffen. Check of er in de buurt een dergelijk tankstation is en probeer er rekening mee te houden in je agenda.

4. Gebruik airco zo weinig mogelijk

Ook airco is een grootverbruiker op het gebied van benzine. Probeer daarom zo weinig mogelijk de airco aan te zetten, dit bespaart al gauw zo’n 10% op je maandelijkse benzine-uitgaven.

Simpel maar effectief: zet een raampje open als het niet al te warm is en druk pas op dat AC-knopje als je het echt niet meer houdt.

Airconditioning auto zuinig rijden benzine besparen
Via: depositphotos.com

5. Zorg voor zo weinig mogelijk gewicht in de auto

Net als met een tas, raakt ook je auto steeds voller. Er blijft vanalles liggen dat er eigenlijk niet hoort waardoor je auto steeds zwaarder wordt. Hoe meer gewicht, hoe harder de auto zijn best moet doen om vooruit te komen.

Ruim je auto regelmatig op en neem geen onnodige zaken (of personen 🙂 ) mee…

Jouw zuinig rijden tips? Heb jij zelf nog advies om die vervelende benzinekosten naar beneden te brengen? Laat jouw bespaartips weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

3 gedachten over “Zuinig rijden: met deze 5 tips kun je flink benzine besparen”

  1. In aanvulling op het nieuwe rijden is de route bepalen ook een punt. Iets meer km is niet erg als constanter kunt rijden. Soms is minder km vaak snelheid wisselen door de binnendoor weg.
    Uit eigen ervaring reed ik Tiel –》 Culemborg (buiten file tijd) over de snelweg. 20km meer, maar in tijd gelijk en soms sneller. Door het constante rijden op de snelweg in de 6e versnelling scheelde het ook verbruik.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...