Geld besparen op je grootste uitgaven? 10 effectieve tips

Wil je echt meer geld overhouden voor leuke dingen? Bespaar dan bijvoorbeeld op je vaste lasten, want deze zijn meteen het hoogst! Hoe je het beste kunt beginnen met geld besparen, vind je hieronder uitgelegd in 10 handige tips!

“Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd”

Je grootouders

Sparen = opletten!

Bovenstaande uitspraak heb je waarschijnlijk van huis uit meegekregen. Dat klopt ook, maar waarom alleen op de kleintjes letten, als je de grote vissen gewoon laat zwemmen?! Daarom, zorg dat je ook je hoge (vaste) kosten onder de loep neemt, ook al is het vaak gemakkelijker alles te laten zoals het is.

Feit is, dat vele huishoudens letterlijk 100’en Euro’s laten liggen, omdat ze niet weten dat het beter kan!

Vaste kosten, zijn de bedragen die je (vaak) maandelijks je rekening ziet afschieten. Als je daar dus iets aan kan doen, scheelt dat meteen 12 x het maandelijks bespaarde bedrag! Met deze tips kun je dus (in theorie) erg veel geld besparen!

Of dit ook voor jouw of jullie huishouden geldt, kunnen wij niet garanderen, maar het kan in ieder geval nooit kwaad, deze punten nog eens na te lopen!

Geld besparen: 10 handige tips

Ok, tijd om met die handige tips te komen, die je echt geld besparen. Heb jij zelf nog handige en effectieve tips, laat het weten in een reactie onderin! Zo kun je ook andere lotgenoten helpen!

1. Zeg abonnementen op, die je bijna niet gebruikt

Krijg je steeds een strip-, roddel- of tuinarchitectuurblad thuisgestuurd, maar lees je het bijna niet? ZEG HET OP (en koopt eventueel sporadisch een los exemplaar)! Het kost je even wat moeite met een brief of email, maar na 4 maanden ben je al ERG blij, geloof ons!

Maar denk hierbij breder, bijvoorbeeld:

  • Waarom een papieren versie van krant of tijdsschrift als je digitaal goedkoper uit bent?
  • Waarom vaste telefoon als je al mobiel hebt?
  • Waarom tijdschrift of bibliotheek-pas als je het wellicht op internet gratis vindt?
  • Waarom dat Premium-kabel pakket als je kunt gaan wandelen of een spel spelen (en bovendien nog steeds 15 zenders hebt)?
Krant abonnement opzeggen geld besparen
Via: pixabay.com | Anoniem, PD

2. Kleed je warmer en zet die verwarming lager

Natuurlijk is het lekker om de verwarming op >22°C te zetten en in je t-shirtje op de bank te zitten! Realiseer je dan wel, dat je constant extra stookt per graad warmer! Draag bijvoorbeeld een trui (of gebruik zelfs een dekentje op de bank) en zet je de verwarming 2 – 5 graden lager!

Zet bovendien de verwarming in kamers waar je niet meer moet zijn lager. Het kan, afhankelijk van de ruimte, VEEL geld besparen! Bovendien ben je nog milieubewust bezig ook!

Kijk eens goed of je een automatische thermostaat met tijdfunctie hebt. Zo kun je de temperatuur ’s nachts (als je toch onder je deken in dromenland bent) tussen 16°C – 18°C instellen en het net voor je wekker gaat, weer opwarmen!

Via: pixabay.com

3. Vernieuw JAARLIJKS je energieaanbieder

Nu we het toch over energie hebben, moeten we ook eens over die aanbieders hebben. Het is namelijk zo dat nieuwe klanten vaak meer korting krijgen / lagere tarieven betalen, dan bestaande. Stap dus IEDER JAAR over met maximaal een jaarcontract!

Uitzondering: in tijden waarin de energieprijzen (stroom of gas) extreem gestegen zijn, is het natuurlijk oppassen geblazen met nieuwe abonnementen. Vergelijk dus altijd je nieuwe maandkosten met de oude…

Belangrijk is om goed te weten, wat je nu precies betaalt en dit te vergelijken met nieuwe aanbieders! Online zijn er vele mogelijkheden, maar een zeer overzichtelijke site is bijvoorbeeld gaslicht.com. Probeer, indien mogelijk altijd op basis van kWh te vergelijken en weet wat je verbruik is!

Geloof nooit de telefonische verkopers die je via een berekening, op basis van je laatste maandkosten, uitrekenen dat je per jaar bedrag X gaat besparen. Dit is vaak een vals trucje, omdat ze niet het gehele jaar (met wisseling in seizoenen/verbruik) meenemen!

Vergelijk dus gewoon online en laat je zeker niet overrompelen en overhalen!

Energie kosten geld besparen lamp stroom
Via: pixabay.com | VV1ntermute, CC

4. Houd je schulden zo laag mogelijk

Schulden kosten geld en vaak erg veel ook! Zorg dat je schulden zo snel mogelijk wegwerkt en anders zo laag mogelijk houdt. Rente die je betaalt op schulden is vaak erg hoog, dus als het niet nodig is, weg ermee! Houd hierbij rekening met de volgende punten:

  • Rood staan is een schuld en vaak één van de duurste ook! Probeer dit dus te voorkomen!
  • Betaal je creditcard-rekening maandelijks meteen af, elk bedrag dat blijft staan, gaat (veel) rente kosten!

5. Neem ieder jaar tijd voor je zorgverzekering

Tot het einde van het jaar, kan je overstappen en een andere zorgverzekering kiezen voor het volgende jaar. Deze verzekering loopt dan weer een heel jaar. Het loont dus om te kijken of je nog steeds de meeste geschikte zorgverzekering hebt.

Kijk hierbij goed naar je eigen situatie: wat wil je sowieso gedekt hebben en hoeveel moet je eigen risico zijn? Ook hier zijn online veel mogelijkheden tot vergelijken!

De zorgverzekering is één van de grote kostenposten per jaar, dus het loont om hier even wat tijd voor te nemen!

Zorgverzekering arts dokter geld besparen
Via: depositphotos.com | IgorTishenko

6. Doe zuinig en langer met je mobiele telefoon

Als je een mobiel abonnement neemt en je wil daar een telefoon bij, betaal je daar gewoon voor. Natuurlijk kan het ‘lijken’ dat je de telefoon gratis krijgt, maar je abonnement is wel even verhoogd.

Heb je dus een goedwerkende telefoon en loopt je abonnement af, neem dan een SIM-only abonnement voor één jaar. Volgend jaar kan je dan weer besluiten een verlenging te nemen mèt nieuwe telefoon (of niet natuurlijk!).

Ook voor telefoon-abonnementen geldt: ga goed na hoeveel je verbruikt en vergelijk abonnementen en vergelijk deze ook online!

Smartphone telefoon gaatjes trypofobie
Via: pixabay.com | Mylene2401 , CC

7. STOP MET DIE LOTERIJ!!!

Het is misschien moeilijk te geloven, maar je verliest bijna ZEKER geld met het meedoen aan de loterij. Natuurlijk zijn de verhalen van ‘de broer van de vriend van je nichtje’ erg boeiend om te horen en ben je een tikkeltje jaloers, maar statistisch zul je bijna zeker geld verliezen!

Zou je ook nog meedoen als je juist van iedereen te horen zou krijgen, wanneer ze NIET gewonnen hadden? Geloof ons, dan stop je snel!

Lotto loterij geld besparen
Via: pixabay.com | Hermann, CC

8. Doe je aankopen strategisch

Als je gaat winkelen voor bijvoorbeeld kleren of schoenen, kun je natuurlijk op de blauwe ogen van de verkoper en het rode % teken van het SALE-bord vertrouwen. Echter, vaak is de korting er mooi bij verzonnen om jou een goed gevoel te geven, dus let daar niet al teveel op!

Ook hier gaat het weer om vergelijken! Loop gewoon nog eens wat andere winkels in om echt te kijken of je een goede deal hebt en kom dan misschien terug!

Nog beter is het internet erbij te betrekken. Het is misschien niet zo vriendelijk voor de verkoper, maar je kan natuurlijk uitzoeken en passen in de winkel, om vervolgens op internet te zoeken naar precies hetzelfde product! Daar kun je snel zien of het inderdaad het goedkoopste is!

Schoenen kun je bijvoorbeeld ook al gemakkelijk vergelijken en daar veel op besparen…

Via: publicdomainpictures.net, PD

9. Boek je vliegtickets goedkoper!

Reizen is natuurlijk altijd een grote jaarlijkse uitgave en hier kun je dus gemakkelijk veel op besparen. En geloof ons, het is gemakkelijk om bijvoorbeeld op je vliegtickets te besparen! Hier hadden we eerder al een bericht aan gewijd, dus bekijk dit even aandachtig! Lees meer op ons artikel over goedkoop vliegen!

10. Bespaar op je brandstofkosten!

Ook dit hebben we apart behandeld, maar het is zeker de moeite waard eens goed door te nemen! Lees dus snel meer over onze 5 tips om brandstof te besparen!

Tank leeg auto meter benzine
Via: depositphotos.com | bizoon

Jouw geld besparen tips?

Hopelijk heb je wat aan onze hulplijnen. Nu zijn we natuurlijk ook benieuwd naar jouw tips. Heb jij nog handig manier, die geld besparen? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...