10 tips om je auto te wassen als een echte PRO!

Het staat op de nodige to-do-lijstjes in het weekend, de auto wassen. Als je de tijd neemt om je auto te wassen, moet je het natuurlijk ook goed doen. Wij hebben 10 tips voor je verzameld die jou helpen een betere autowasser te worden!

1. Was je auto niet in de volle zon

Het is misschien aantrekkelijk, je auto lekker in de felle zon wassen, maar het is niet goed voor je auto en daarmee het eindresultaat. Doordat het te snel droogt krijg je allerlei waterkringen die het geheel er niet mooier op maken. Probeer het in de ochtend te doen, of begin van de avond.

Via: pixabay.com, cc

2. Gebruik meerdere emmers water

Het is natuurlijk lekker eenvoudig om één emmer water te gebruiken, maar wij raden aan om er toch twee te pakken. Eén met zeep, de andere zonder. Stel, je gebruikt één emmer, dan is er de kans dat je het vuil simpelweg weer terug op de auto poetst, niet de bedoeling natuurlijk. Gebruik daarom één emmer met water en zeep, de andere met schoon water om de spons steeds uit te spoelen. Op deze manier doe je geen dubbel werk en is het eindresultaat des te beter.

 3. Werk van boven naar beneden

Als je de auto willekeurig in de sop zet, van links naar rechts of beneden naar boven zie je vaak dat reeds gewassen onderdelen weer nat of vies worden. Begin je op het dak van de auto en ga je zo steeds verder naar beneden, dan veeg je direct alle water en zeep weg dat van boven naar beneden loopt. Simpel maar effectief.

4. Vergeet je banden niet te wassen

De velgen of wieldoppen worden tijdens de meeste wasbeurten wel meegenomen, maar besteed ook wat aandacht aan je banden. Dit zijn de grootste vuilverzamelaars en ook al is dit niet altijd zichtbaar, dit kan zich ook verder verspreiden. Op deze manier kan er modder of ander vuil op plaatsen in of onder de auto komen waar dat niet de bedoeling is en op lange termijn schade kan toebrengen aan de auto. Poets je banden dus!

Tips goedkoper tanken bandenspanning zuinig rijden
Via: pixabay.com

5. Zet de tuinslang uit als je hem niet gebruikt

Van deze tip wordt je auto niet per se schoner, maar draag je wel bij aan een beperking van het watergebruik. Ben je de auto in aan het soppen, zet dan de tuinslang uit, die bespaart nogal wat water. Per minuut kan er wel tot 18 liter water uit een tuinslag komen!

Nog handiger is een goede autowasborstel, waarbij je de watertoevoer kan instellen! Niet alleen poetst dit veel gemakkelijker (je hebt altijd water bij je borstel), maar je hoeft niet altijd naar de kraan te lopen!

6. Bescherm de antenne

Steeds vaker zien we antennes die vanzelf naar binnen schuiven en ook hier wordt vaak vuil verzameld. Veeg ze af met een vochtige doek of wrijf erlangs met waxpapier, zo krijgen ze een beschermend laagje.

7. Sla de bekerhouders niet over

Bekerhouders hebben het zwaar te verduren in de auto. Of ze worden gebruikt om bonnetjes, snoeppapiertjes en ander afval in te verzamelen, maar ook het knoeien van koffie of plakkerige frisdrank gebeurt regelmatig. Heb je een uitneembare houder? Doe deze dan in de afwasmachine, droog ze goed af en plaats ze weer terug.

8. Doe je ramen niet omlaag voordat ze droog zijn

Wist je dat het twee tot drie uur kan duren voordat je auto volledig droog is? De meeste mensen niet en als je dan de ramen toch naar beneden doet, zal er nog steeds wat water vanaf druppelen, aan de buiten-, maar ook de binnenkant van je auto. Niet doen dus!

Via: pixabay.com, cc

9. Negeer je matten niet

De matten zijn één van de vuilste onderdelen van de auto, hier komen de nodige voeten en schoenen mee in aanraking en zitten dan ook vol met vuil en modder. Klop en zuig ze goed uit en schrob waar nodig nog de laatste plekken weg. Zorg wel dat je ook deze matten goed droogt.

10. Vergeet de plek met de meeste bacteriën niet

Het dashboard. Dit raak je regelmatig aan, vooral als je bijvoorbeeld geen goede radiozender kunt vinden en dit vangt ook nog eens veel zonlicht. Bacteriën zijn hier dol op en het is dan ook een potentiële broedplaats. Neem het eerst met een natte doek af en gebruik daarna een desinfecterende doek om alles goed schoon te maken.

Heb jij zelf nog tips? Laat het weten in de reacties onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

3 gedachten over “10 tips om je auto te wassen als een echte PRO!”

  1. Vergeet inderdaad je banden en velgen niet mee te nemen tijdens een wasbeurt. Deze zijn vaak erg vies en door al het straatvuil en asfalt. Ik gebruik zelf het liefst velgenreiniger.

    Beantwoorden
  2. Bedankt voor de tips om je auto te wassen. Nu ik sinds kort mijn eigen auto heb wil ik deze natuurlijk goed onderhouden. Inderdaad een goede tip om mijn banden niet te vergeten, hier had ik nog niet over nagedacht.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...