12 verfrissende tips die je helpen om stookkosten te besparen!

Het is weer winter, ondanks dat het vrij zacht is het toch te koud om zonder verwarming aan in huis te zitten. Toch kunnen de stookkosten als je niet uit kijkt aardig op lopen. Er zijn al veel tips in omloop zoals: je huis beter isoleren, verwarming niet te hoog zetten, deuren dicht houden. Toch zijn er nog veel dingen waarmee je stookkosten kan besparen en waar je waarschijnlijk niet zo snel aan denkt. Hieronder 12 tips waarmee je kunt besparen op je stookkosten.

1. Warme voeten…

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar als je warme voeten hebt dan heb je het al snel minder koud. Je merkt hierdoor nauwelijks dat de thermostaat een graadje lager staat, dit scheelt al gauw 6% in de stookkosten. Investeer dus in  paar warme sokken en/of sloffen.

Via: pixabay.com

2. Ontluchten: niet vergeten

Het is algemeen bekend dat een goed ontluchtte radiator meer warmte afgeeft. Helaas kom je nog vaak tegen dat mensen dit vergeten. Controleer altijd of je radiator goed ontlucht is, dit zorgt ervoor dat je ruimte sneller warm is.

3. Draai de verwarming eerder laag!

Het is nog zuiniger als je de thermostaat niet bij vertrek of voor het slapen pas op 15 graden zet ( met bijvoorbeeld het klokprogramma), maar al een uur eerder. Het duurt wel even voordat het huis afkoelt, zeker als het goed geïsoleerd is. Dit kan al gauw een besparing van €20 zijn. Uiteraard gaat dit gemakkelijker met een automatische thermostaat, maar ook manueel (bijvoorbeeld met een alarm op je smartphone) kun je dit gemakkelijk uitvoeren!

4. Thermo ondergoed

Ben je een echte koukleum maar wil je toch echt besparen draag dan thermo ondergoed onder je kleding. Hoef je niet weg die dag doe er dan een joggingbroek overheen, heerlijk behaaglijk en je natuurlijke kacheltje stookt jezelf warm.

Via: pixabay.com

5. Overal een dekentje

Bestel bij iedere willekeurige winkel zoals BOL of Wehkamp fleece dekentjes en verspreid deze in huis. Leg ze op plaatsen waar je vaak zit zoals; de bank, luierstoel, bureaustoel, keuken. Heb je het koud? Zo heb je altijd een dekentje bij de hand, het lekker warm met de verwarming een paar graden lager. Er is zelfs een fleece deken met mouwen beschikbaar!

6. Hemd in de broek

Een lang hemd dragen klinkt niet echt sexy, maar een koude rug is nog vervelender. Houd je jouw rug warm dan voel je niks van een verwarming die een graadje lager staat. Draag daarom lange hemden onder je kleding welke je goed in je broek of rok kunt stoppen.

7. Vrije radiator

Zorg ervoor dat je radiator voldoende ruimte heeft om zijn warme lucht kwijt te kunnen. Hang er daarom geen lange gordijnen voor, zet er geen kasten of banken voor waardoor de radiator goed zijn werk kan doen.

Via: pixabay.com

8. Thermostaat radiator-kranen op sterretje

Zet het radiator-kraantje in kamers waar je niet hoeft te komen altijd minimaal op vorst-beschermingsstand of een klein beetje openstaan, indien je hem niet harder wilt laten blazen. Waarom moet het warm zijn in kamers, waar je toch niet zit?! Dit zorgt er daarnaast niet alleen voor dat de radiatoren en leidingen niet kapot vriezen, maar het is ook beter voor je installatie als er een goede watercirculatie mogelijk is! Win-win-win dus!

9. Plak radiatorfolie aan de achterkant

Zoals de naam al zegt straalt de radiator warmte uit, helaas niet alleen de kamer in, maar ook naar de muur achter de radiator. Dit is jammer omdat daardoor veel warmte onbenut weg gaat via de muur. Hier is een perfecte oplossing voor namelijk: radiatorfolie. Dit breng je achter de radiator aan waardoor de warmte niet meer door de muur verloren gaat.

https://www.youtube.com/watch?v=fA8nJkQvygg

10. Frisse lucht

Frisse lucht is niet alleen goed voor je gezondheid, een vochtige ruimte kost namelijk  meer om te stoken dan een  droge ruimte. Door je huis minimaal 15 min per dag te luchten houd je het vocht beter buiten. Zet de ramen lekker tegen elkaar open en het scheelt je in de portemonnee. Door je ventilatie rooster altijd open te hebben of je raam op een kiertje ben je altijd verzekerd van goede ventilatie, alleen bij ijzige kou kan je het beste je raam wel even dicht laten.

11. Eet goede stevige kost

Je hoeft natuurlijk niet aan te komen, toch helpt het eten van iets vetter en stevig eten om je eigen kacheltje goed aan te houden. In landen als Rusland en Alaska eten mensen vaak vetter en stevigere kost, wij kunnen veel van hun leren daar zij gewend zijn aan kou. Laat daarom je sla staan en ga voor een goed bordje Hollandse kost met rookworst en stook je eigen kacheltje goed aan.

Via: pixabay.com

12. Warme hals

Met warme sokken en een hemd ben je al goed omweg om het behaaglijk warm te hebben met de verwarming een graadje lager. Heb je het nog steeds koud draag dan een trui met een hoge kol of doe een sjaal om.

Lees ook:

Wat vind jij zelf de beste tip? Of heb je er zelf nog eentje, die wij niet hebben meegenomen? Laat het weten in de comments onderin!


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...