Graag veel vakantie? Dan moet je je vakantiedagen zo plannen in 2019!

In Nederland en België krijg je (over het algemeen) ieder jaar een beperkt aantal vakantiedagen, waarbij er 20 (bij 40 uur werken) door de wet verplicht zijn gesteld. Vaak zien we echter dat er extra, bovenwettelijke vakantiedagen gegeven worden. Maar hoe plan je de dagen het beste in, om zolang mogelijk achter elkaar vrij en vakantie te hebben? We hebben de oplossing voor je vakantiedagen in 2019!

Zoveel mogelijk vakantie

Elk jaar vallen nationale en internationale feestdagen anders, dus standaard je dagen op hetzelfde moment plannen is niet handig. Maar door slim om te gaan met je vrije dagen, kun je net een extra weekend of zelfs week meepakken zonder hier veel extra verlof op te nemen. Hoewel deze opzet voor Nederland is gemaakt, moet hij normaal gezien ook gewoon gelden in België…

Om dit voor elkaar te krijgen moet je dus goed weten wanneer je verlof gaat opnemen en daarom hebben we dit dan ook voor je uitgeschreven hieronder. Niets moet natuurlijk, maar als je zoveel mogelijk vrije dagen achter elkaar wil hebben, is dit de juiste opzet. Daarnaast hou je nog een aantal dagen over (sowieso drie, plus eventueel bovenwettelijke dagen) om zelf in te plannen.

Januari 2019 – 3 vakantiedagen opnemen

1 januari is standaard een vrije dag, die valt op een dinsdag in 2019, als je daar nog drie dagen achteraan opneemt heb je in totaal een week vrij. Dit door slechts drie dagen op te geven.

April 2019 – 4 vakantiedagen opnemen

In april zijn er veel nationale vrije dagen die ervoor zorgen dat je hier veel mogelijkheden hebt. Goede vrijdag valt op 19 april, eerste en tweede paasdag op 21 en 22 april. Als je vervolgens verlof neemt op 23, 24, 25 en 26 april, dan heb je in totaal 10 dagen verlof. Hierin valt ook nog eens koningsdag op een zaterdag, dus een mooie complete week.

Mei 2019 – 1 dag opnemen

Hemelvaartsdag valt op 30 mei, een donderdag. Het zou dan logisch zijn om de vrijdag ook vrij te nemen, dus 31 mei. Zo heb je met één vakantiedag toch weer vier aaneengesloten dagen vrij.

Juni 2019 – 4 dagen opnemen

Op 9 en 10 juni is het Pinksteren en dit is altijd een zondag en een maandag. Om hier ook weer een weekje vakantie te hebben, kun je het beste hier ook vier dagen achteraan plakken. Dat zorgt ook in juni weer voor een week minder werken.

December 2019 – 5 dagen opnemen

December is natuurlijk de feestmaand en door hier vijf dagen voor op te nemen, heb je extra lang vrij. Kerst op 25 en 26 december is in 2019 een woensdag en een donderdag. Dat wil dus zeggen als je maandag 23 en dinsdag 24 december vrij neemt en ook vrijdag de 27ste achteraan plakt heb je langer vrij. Maar als je het helemaal goed wil plannen, dan neem je ook nog 30 en 31 december verlof en heb je bijna twee weken vrij met slechts vijf dagen vakantie op te nemen.

Hiermee heb je 17 dagen ‘uitgegeven’ en heb je er dus nog minstens drie over plus eventuele bovenwettelijke dagen. Dit kun je uiteraard naar eigen inzicht inplannen in bijvoorbeeld de zomervakantie, je bucket list afvinken of andere dingen die noodzakelijk zijn.

Via: RTLNieuws

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...