Zijn wachtrijen op het vliegveld binnenkort verleden tijd?

Niets is zo vervelend als de stress op het vliegveld als je al net iets te laat aankomt en dan ook nog eens een uur in de rij moet staan voor de beveiliging. Het is soms wel zo lang, dat het lijkt of mensen wachten om alsnog Freddie Mercury zien op te treden! Maar de rij op het vliegveld kan verleden tijd zijn. Onderzoekers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld, waardoor we tijdens het lopen op het vliegveld al gescand kunnen worden voor de beveiliging. Geen lange wachttijden en rijen meer, maar volledig relaxt op vakantie!

De security scanners van nu

Op dit moment gebruiken ze op vliegvelden nog security scanners. Je kent ze wel. De machines op schiphol waar je midden in staat met je armen omhoog en wacht tot er een scan is gemaakt. Deze techniek maakt gebruik van sensoren die millimetergolven uitzenden. De golven reflecteren op alles wat er onder je kleding zit. Je huid, metaal, hout of ijzer en hierdoor kan de douane zien of er iets niet klopt.

Naast de security scanners gebruiken vliegvelden ook metaaldetectiepoorten en wordt er zo nu en dan iemand gefouilleerd.

Via: flickr.com | PNNL, CC

Deze technieken kosten tijd. Ten eerste moet je koffer door de controle en moet je de apparaten eruit halen. Ten tweede sta je zelf in de rij om gecontroleerd te worden.

Metasurfaces

Een team wetenschappers onder leiding van de Australische Nationale Universiteit (ANU) heeft een nieuwe techniek ontwikkeld. Deze techniek maakt gebruik van metasurfaces die ervoor zorgen dat er elektromagnetische golven in alle richtingen worden uitgezonden. Zodra het apparaatje is verwerkt in de beveiligingscamera’s is een hele ruimte te scannen zonder dat iemand in de rij hoeft te staan.

Via: pxhere.com, CC0

Toekomstmuziek

Helaas is de techniek nog niet beschikbaar. De camera’s zijn op dit moment nog niet klaar en de onderzoekers onderzoeken nog hoe het precies in zijn werk gaat. Het gaat dan ook nog een aantal jaren duren voordat vliegvelden hier gebruik van kunnen maken.

Wij kunnen in ieder geval niet wachten totdat we van de rij op het vliegveld af zijn door deze nieuwe techniek!

Lees ook: Hoe kun je het beste alleen reizen? 6 simpele tips!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...