Wat is Cream of Tartar en waar kun je het door vervangen?

Wie wel eens recepten online bekijkt is ‘Cream of Tartar’ wel eens tegengekomen. Maar wat is het nu precies? Waar is het te koop en waar kun je het door vervangen? Wij gingen voor je op zoek!

Wat is Cream of Tartar?

Laten we meteen even met de moeilijke namen beginnen: Cream of Tartar is Kaliumwaterstoftartraat (KC4H5O6), ook wel Wijnsteen genoemd. Als product wordt het ook op de markt gebracht onder verschillende namen, waaronder crème de tartrecremor tartari en cremortart. 

Cream of tartar wijnsteen bakpoeder
Via: depositphotos.com | decius

Het product komt van nature voor in vruchten, waaronder druiven. In combinatie met Natriumwaterstofcarbonaat wordt het een rijsmiddel, dat gebruikt kan worden bij het bakken.

Nu we de moeilijke termen achter de rug hebben, laten we verder kijken naar de toepassing ervan.

Cream of Tartar Wijnsteen bakpoeder
Via: Albert Heijn

Waar gebruik je Cream of Tartar voor?

Met Cream of Tartar kun je bijvoorbeeld meringue stabiliseren en zorg je ervoor dat siropen niet gaan kristalliseren. Ook zorgt deze wijnsteen ervoor dat groenten bijvoorbeeld niet hun kleur verliezen bij het koken.

Daarnaast krijgt je baksel er meer volume door en wordt het wat luchtiger. Hierdoor kan het net een beetje extra toevoegen.

Waar kan ik het door vervangen?

Ben je op zoek naar een alternatief voor Cream of Tartar dat je wellicht wel al in huis hebt, dan kun je de volgende producten daarvoor proberen.

Heb je bakpoeder of ‘baking soda‘ in huis, dan kun je dat ingrediënt vaak in het recept in plaats van de Cream Tartar gebruiken. Toch zit er nog een verschil in de twee middeltjes; zo is het laatste een ietwat natuurlijker product door haar samenstelling, dan dat bakpoeder dat is.

Op zoek naar recepten met Cream of Tartar? Check dan ook dit boek

Waar kan ik Cream of Tartar kopen?

Als je het wel wil gebruiken, moet je vaak op wijnsteen zoeken en kun je het natuurlijk gewoon online kopen, of bij je lokale (Surinaamse) toko langsgaan, kans is groot dat ze het daar hebben.  Mocht je toevallig in de supermarkt zijn of online je boodschappen bestellen, we zagen ook dat je online bij Albert Heijn een potje kunt krijgen.

Lees ook: Gezonder eten doe je met deze 7 handige hacks! Smakelijk!

Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

2 gedachten over “Wat is Cream of Tartar en waar kun je het door vervangen?”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer