Wat is Cream of Tartar en waar kun je het door vervangen?

Wie wel eens recepten online bekijkt is ‘Cream of Tartar’ wel eens tegengekomen. Maar wat is het nu precies? Waar is het te koop en waar kun je het door vervangen? Wij gingen voor je op zoek!

Wat is Cream of Tartar

Laten we meteen even met de moeilijke namen beginnen: Cream of Tartar is Kaliumwaterstoftartraat (KC4H5O6), ook wel Wijnsteen genoemd. Als product wordt het ook op de markt gebracht onder verschillende namen, waaronder crème de tartrecremor tartari en cremortart. 

- Advertentie -

Cream of Tartar komt van nature voor in vruchten, waaronder druiven. In combinatie met Natriumwaterstofcarbonaat wordt het een rijsmiddel, dat gebruikt kan worden bij het bakken.

Nu we de moeilijke termen achter de rug hebben, laten we verder kijken naar de toepassing ervan.

Via Albert Heijn

Waar gebruik je Cream of Tartar voor?

Met Cream of Tartar kun je bijvoorbeeld meringue stabiliseren en zorg je ervoor dat siropen niet gaan kristaliseren. Ook zorgt deze wijnsteen ervoor dat groenten bijvoorbeeld niet hun kleur verliezen bij het koken.

Daarnaast krijgt je baksel er meer volume door en wordt het wat luchtiger. Hierdoor kan het net een beetje extra toevoegen.

Lees ook: Gezonder eten doe je met deze 7 handige hacks! Smakelijk!

Waar kan ik het door vervangen en waar is het te koop?

Ben je op zoek naar een alternatief voor Cream of Tartar dat je wellicht wel al in huis hebt, dan kun je de volgende producten daarvoor proberen.

- Advertentie -

Heb je bakpoeder of ‘baking soda’ in huis, dan kun je dat in het recept in plaats van de Cream Tartar gebruiken.

Als je het wel wil gebruiken, kun je het natuurlijk gewoon online kopen, of bij je lokale toko langsgaan, kans is groot dat ze het daar hebben.  Mocht je toevallig in de supermarkt zijn of online je boodschappen bestellen, we zagen ook dat je bij Albert Heijn een potje kunt krijgen.

Genoten van dit artikel? Volg ons: