Daarom zijn kattenfilmpjes dus zo populair op het internet

Kattenfilmpjes zijn super populair op YouTube. In 2014 waren er meer dan 2 miljoen kattenfilmpjes, samen goed voor meer dan 25 biljoen(!) views. Hallucinante cijfers zijn dat. Maar geef toe: jij geeft de zoektermen ‘cats’, ‘funny’ en ‘video’ ook regelmatig op in de zoekbalk. Verslavend leuk is het, maar waarom toch?

Bewezen: kattenfilmpjes maken je gelukkiger

Zelfs de wetenschappelijke wereld buigt zich over het fenomeen. In de Indiana University werd in 2015 een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de gevoelens die kattenfilmpjes opwekken. Bijna 7.000 mensen vulden een vragenlijst in na het bekijken van enkele kattenfilmpjes. Hoe voelde ze zich? Welk effect hadden de filmpjes op hun humeur? Zelfs van deze vampier kat word je toch vrolijk?!

Via: instagram.com | monkandbean, CC

Assistent-professor Jessica Gall Myrick ging de resultaten analyseren. Wat bleek? Kattenfilmpjes zijn niet alleen populair omdat ze voor goed entertainment zorgen. Ze zijn op de koop toe ook nuttig! Mensen voelen zich opgewekter en energieker. Ze hebben minder last van angst, verveling of verdriet. Het positieve effect van de filmpjes is zelfs zo groot dat het de eventuele schuldgevoelens (omdat je je tijd verdoet door naar filmpjes te kijken) overschaduwt. Miauw!

Kat poes kattenfilmpjes populair
Via: flickr.com | Cherie Priest, CC

De populariteit verklaard

Maarten Reesink is een Nederlandse docent Animal Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar mediahypes rond dieren. Volgens hem zijn kattenfilmpjes populair om verschillende sociale en culturele factoren.

1. Katten zijn schattig

Om populair te zijn bij mensen, moet je schattig zijn. En wat vinden wij aandoenlijk? Een klein gezichtje met grote ogen, zoals een baby. Of zoals een kat!

Kat Poes grappig kattenfilmpjes populair
Via: pxhere.com | ถิรเดช วัฒนเกษมสกุล, CC

2. Katten zijn altijd in de buurt

Katten zijn populaire huisdieren. Op het moment dat jij een filmpje wilt maken, zijn ze dus nooit ver weg. En omdat katten nu eenmaal vaak interessante of gekke dingen doen, kan je dus gemakkelijk een boeiend filmpje maken van je lieve viervoeter.

Hello Kitty Kat poes kattenfilmpjes populair
Via: needpix.com | Alayna Durflinger, CC

3. Katten zijn zich niet van je bewust

Oké, katten zijn schattig en het zijn huisdieren. Logisch dat we filmpjes van ze maken. Maar waarom zijn hondenfilmpjes dan even zo populair? Wel, omdat honden groepsdieren zijn. Ze komen uit een roedel en zijn eraan gewend om rekening te houden met andere dieren, zoals jij. En jij bent de baas. Maak je een filmpje van je hond? Dan zal hij in de camera kijken, want hij kijkt naar jou. Een kat heeft daar geen last van, die doet lekker waar die zin in heeft.

Kat poes kattenfilmpjes populair grappig
Via: pexels.com | Anouk Doe, CC

4. Er is altijd een happy end

Katten halen de gekste toeren uit in de filmpjes. Ze jagen op vogels en muizen en buigen zich in de raarste houdingen. Maar één ding is zeker: de kat komt altijd op zijn pootjes terecht. Een happy end is verzekerd.

Kitten kat poes kattenfilmpjes populair
Via: pxhere.com, CC

Geen reden dus om je slecht te voelen wanneer je urenlang naar kattenfilmpjes kijkt. Nog eentje om af te sluiten.

Jouw favoriete kattenfimpjes?

Ben je zelf een katten-fanaat? Laat in een reactie onderin weten wat jouw favoriete kattenfilmpje is…

Lees ook: Wij zochten het uit: laten katten scheten?


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...