De Paashaas: 8 dingen die je niet wist over de easter bunny

Weet jij de echte betekenis van Pasen en welke rol de Paashaas erin speelt? Wij inmiddels wel en delen onze kennis in deze blog…

Wat is pasen?

Laten we even beginnen bij het begin: de betekenis van Pasen. Dat onze vrolijke eitjesbrenger alleen tijdens Pasen aan het werk is, is een gegeven. Maar wat is dat Pasen of het paasfeest precies?

Tijdens deze paaszondag en paasmaandag vieren Christenen, dat Jezus uit de dood is opgestaan. Dit op de derde dag na zijn kruisiging, wat herdacht wordt op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen.

Inmiddels is het voor veel mensen in Nederland en België een meer seculier feest, waarbij familie wordt bezocht en gemeenschappelijk wordt gegeten.

Paashaas pasen Easter bunny
Via: Wikimedia Commons | ItsLassieTime, PD

De rol van de Paashaas in het paasverhaal

Een onderdeel van dit niet religieuze vieren is een relatief nieuw kinderritueel of ’traditie’. Vrolijke, olijke Paashaas is voor veel mensen (en kinderen) het hoogtepunt van Pasen. Hij springt en huppelt vrolijk rond, brengt heerlijke paaseitjes waar jij je ziek vol van vreet. Maar wat weet jij eigenlijk over deze fluffy schat?

Wij geven eerlijk toe dat wij niet meer wisten dan dat de Paashaas ons onze geschilderde paaseitjes brengt en wij ze zoeken en opvreten. Dit jaar wordt het anders door alles wat wij ontdekten. Het rondspringende vrolijke haasje, die is toch echt wel meer dan dat.

paashaas-easter-bunny-blog-kiwify-paaseitjes
Via: Wikimedia Commons | Superbass, CC

De Paashaas doet meer dan eitjes verstoppen

Als jij denkt dat je alles weet van de Paashaas, think again. Dit haasje is best bijzonder en soms ook een beetje apart. Al eeuwen speelt de easter bunny een belangrijke rol tijdens Pasen. En terecht! Dit ontdekten wij over de Paashaas.

1. Sprechen Sie Deutsch?

De Osterhase, daar begon onze Paashaas mee. Het was een Duits verhaal over een haas die lieve kindjes tijdens het slapen gekleurde eieren bracht. Rond 1825 waaide dit gebruik van de Germanen naar ons over. Wist jij dat al?

Via: flickr.com | Jerzy Kociatkiewicz, CC

2. Franse klokken die eitjes rondbrengen?

Niet in alle landen brengt de Paashaas de eitjes. In Frankrijk en delen van België kennen ze de haas niet en doen de klokken het. Wat heb jij liever, klokken of een schattig haasje? Wij zijn er nog niet helemaal over uit. Maar ja, dat is natuurlijk omdat wij gewend zijn aan onze gewoonten rond Pasen.

3. In Australië is de Paashaas niet populair!

In Australië was de taak van paaseitjes rondbrengen in eerste voor de Paashaas weggelegd. Helaas eten hazen alles in Australië op en worden ze doordat ze zich snel voortplanten als een plaag gezien.

Tegenwoordig geeft men daarom de voorkeur aan de paaslangoorbuideldas, de Easter Bilby. Wij vragen ons alleen af of dit van lange duur is. Plant deze zich minder snel voort, denk je?

paashaas-easter-bilby-blog-Australie-kiwify
Via: Wikimedia Commons | Nicole Kearney, CC

4. Een heksenbedoeling In Zweden

In Zweden halen kinderen eitjes langs de deuren en gaan ze verkleed als heks. Lijkt wel een beetje op Halloween, vind je ook niet?! Beetje verwarrend, vinden wij dan. En ietwat minder schattig dan ons eigen haasje, no offense!

Pasen kinderen Zweden
Via: flickr.com | Niklas Morberg, CC-NC

5. De Paashaas is jongen, noch meisje…

Dit past wel goed in deze tijd. Gender doet er steeds minder toe. De Paashaas was dus zijn of haar tijd vooruit. Dat wist je vast niet hé?! Voor ons was dit de grootste verrassing.

Pasen paashaas kinderen tuin
Via: depositphotos.com | FamVeldman

De Paashaas is niet altijd netjes. Althans, zo gaan wij er tegenwoordig mee om. Vooral als we een pakje aandoen. Het is alsof wij alleen maar een naughty Paashaas kunnen spelen zodra wij een pakje aandoen.

Is dat de schuld van de witte fluffy easter bunny of zijn wij gewoon een beetje vunzig aangelegd? Wat denk jij zelf?

6. De onbevlekte Paashaas

De Paashaas heeft beide geslachtsdelen en heeft dus geen ander nodig. Zo blijft zij, of hij, eeuwig maagd. Deze Paashaas denkt er echter anders over. Die is niet zo kuis. Zou het dan toch aan ons liggen?

Via: giphy.com

7. De Paashaas, een symbool voor vruchtbaarheid.

In de lente worden lammetjes geboren, vogeltjes leggen een ei, maar de Paashaas zorgt ervoor dat alle diertjes vruchtbaar zijn. Althans, zo dachten de Germanen erover. De Godin Ostara, godin van de vruchtbaarheid, speelt hierin een belangrijke rol.

paashaas-eostre-fertility-vruchtbaarheid-blog-kiwify
Via: Wikimedia Commons | Eduard Ade, CC

8. Eitjes komen niet van een kip maar van de Paashaas zelf!

Ok, deze is wel een beetje apart. Heb jij een haas wel eens een ei zien leggen? Dan willen wij graag jouw verhaal horen. Maar ja, het is beter dat de haas zelf eitjes legt, dan ze bij kippen pikt, toch?!

Wij dachten altijd dat hij de eitjes van een stel kippen pikte, wat dacht jij? Waar kwamen de paaseitjes volgens jou vandaan?

De paashaas pasen paaseitjes
Via: pixabay.com | geralt, CC

9. De chocolade Paashaas…

Waarom dan toch die chocolade paashaas?! Tja, dat vroegen wij ons dus ook af. Even terug naar het begin. Wij namen de gewoonte over en in die tijd was het hip om van chocola allerlei creaties te maken en dus ook in de vorm van haas.

Tegenwoordig gaan we erg ver in die gewoonte. Stel je voor dat je de grootste chocolade paashaas mocht maken en verorberen…

Lees ook: 4 eenvoudige recepten voor overgebleven paaseitjes

10. De Paashaas is eigenlijk een poolhaas.

Nou, nog één leuk weetje over de betekenis van Pasen en de Paashaas. Dieren die leven tussen het sneeuw en ijs zijn vaak helemaal wit, zo bijvoorbeeld een ijsbeer maar ook de poolhaas. Wel een schatje toch?! Zo wit, fluffy en aaibaar! Maar woont hij daar ook? Het hele jaar door? Lijkt ons een beetje koud en eenzaam.

paashaas-poolhaas-blog-kiwify
Via: pixabay.com | Natalia_Kollegova, CC

Nog zoveel vragen…

Wij hebben nog wel wat vragen. Is de Paashaas heel oud en onsterfelijk of is het steeds een nakomeling van? Hoe weet de Paashaas zo goed die eitjes te verstoppen? Komen de eitjes er zo vrolijk uit? Pakt de Paashaas zelf alle eitjes in of is er een Paashulpje? En is hij/ zij ook wel eens eenzaam?

Wat doet dit haasje de rest van het jaar? Pfff, so many questions… Weet jij het antwoord op al onze onbeantwoorde vragen of heb je er zelf nog eentje? Laat het weten in een reactie onderin.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...