Herinneringen ophalen over de iPhone: 21 keer tot nu toe

De afgelopen jaren is er veel gebeurd op smartphone-gebied en Apple stond, met de iPhone, aan de wieg daarvan. Wij nemen je mee langs alle iPhones van het afgelopen decennium.

In 2007 was er…

De allereerste iPhone. Deze werd aangekondigd toen nog niemand echt wist wat een smartphone eigenlijk echt kon doen. Natuurlijk, er waren nog veel verbeteringen mogelijk, maar we hadden een stijlvol device en konden dit met onze vingers bedienen. Ideaal dus!

Helaas kwam dit toestel niet naar Nederland, maar toen de iPhone 3G op de markt kwam, werd ook Nederland ingepakt door Apple en zagen we steeds meer mensen met dit toestel rondlopen. Toentertijd waren de eerste Android-toestellen vooral heel erg lelijk en was het besturingssysteem nog niet erg goed. Daar heeft Apple’s smartphone in het begin van geprofiteerd.

Laten we nog even genieten van de launch in 2007.

iPhone 4: de smartphone die iedereen wilde hebben

Met de iPhone 4 en later de iPhone 4S kwam er een nieuwe iPhone waarbij de achterkant volledig van glas was. Mede hierdoor werd deze bijzonder populair en kijken er nog steeds veel mensen met enthousiasme terug op dit toestel. Ze noemen dit vaak de beste iPhone ooit, doordat er veel vernieuwing in zat voor die tijd.

Ook de iPhone 5 kwam eraan met een 4 inch-scherm. Nu is dat bijna lachwekkend klein. Voor die tijd, toen alle telefoons nog zo klein mogelijk moesten zijn, was dit wel een bijzonder fenomeen. Achteraf gezien had Apple het bij het juiste eind om schermen steeds groter te maken.

De iPhone 5S had een vingerafdrukscanner in de homeknop zitten, voor die tijd erg bijzonder. Daardoor was dit ook weer een stap in de goede richting van Apple, want juist deze vingerafdrukscanner heeft de jaren erna de smartphone-markt gedomineerd.

Mocht je in die tijd geen Apple-budget hebben, was er de iPhone 5C. Een goedkoper model, maar achteraf gezien was dit geen groot succes, er waren betere alternatieven.

iPhone 6 en 6 Plus: komt u maar

Toen de iPhone 6 en 6 Plus op de markt kwamen moest Apple iets anders doen. Ze werden ingehaald door andere fabrikanten en daar hebben ze iets aan gedaan. Met een stevige 4,7 inch voor de gewone en 5,5 inch voor de Plus-variant gingen we hier weer een stapje omhoog qua scherm. Dit was bijzonder prettig voor mensen die veel media consumeerden op hun toestel.

Dit was ook de eerste keer dat er een kleinere en een grotere uitgebracht werd, uniek voor dat moment, maar wel de trend voor de toekomst. De opvolgers, de iPhone 6S en 6S Plus waren identiek qua looks.

De iPhone SE was echter wel een verrassing, waarbij een kleine versie met goede specificaties geboden werd. Vooral door deze combi werd dit een groot succes en werd deze nog verkocht tot 2018.

In 2016 kwamen de iPhone 7 en 7 Plus op de markt, die voor het eerste stof- en waterdicht waren. Daarnaast had de Plus-versie ook een dubbele camera. Ook deze trend werd doorgezet.

Na 7 komt 8 en X

Toen in 2017 het iPhone-event op de planning stond waren de verwachtingen hoog gespannen. De nieuwe iPhone X werd gepresenteerd; een volledige nieuw model. Naast gebruik van FaceID om met je gezicht te ontgrendelen, was ook het design op de schop gegaan.

We zagen bij de X een bijna randloos design en de befaamde notch, die nog steeds veelbesproken is en inmiddels overgenomen is door veel fabrikanten. Naast de X zagen ook de iPhone 8 en 8 Plus het levenslicht.

In September 2018 zien we ook weer drie nieuwe modellen. De opvolgers van de X, de XS en XS Max met een groter scherm, maar ook weer een ‘goedkopere’ variant met een LCD-scherm, een wat lagere resolutie en nog een aantal aanpassingen. Hiermee hebben we 21 iPhones achter de rug en Apple is nog lang niet klaar zo lijkt het.

Ook al zijn er veel alternatieven, toch zijn er veel mensen die steeds weer terugkeren naar de iPhone. Anderzijds, ook Android groeit hard en veel fabrikanten hebben het besturingssysteem omarmd. Wij zijn benieuwd wat de volgende 21 iPhones ons gaan brengen in ieder geval.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...