The Crown in België: alles wat je wil weten over het Belgisch koningshuis

Het koninklijke leven spreekt tot de verbeelding. Dat bewijst de populaire Britse Netflixserie The Crown. Dichter bij huis hebben we het Belgisch koningshuis. Hoe zit het eigenlijk met hen?

Het Belgisch koningshuis

België is een monarchie. Deze zag het levenslicht in 1831, na de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden – dit weet je toch nog van de geschiedenisles vroeger? Ondertussen zijn we bijna twee eeuwen verder.

Via: youtube.com (capture) | Alexander De Croo

Wie wonen er in het Kasteel van Laken?

Het Kasteel van Laken wordt bewoond door het koningskoppel (koning Filip en koningin Mathilde) én hun vierkoppige kroost: kroonprinses Elisabeth, Gabriël, Emmanuel en Eléonore. Wie zijn ze, wat doen ze, en wat studeren de prinsen en prinsessen? Een introductie in het Belgisch koningshuis!

Het kasteel van Laken

In dit prachtige vertrek woont de koninklijke familie. Het Kasteel van Laken ligt in Brussel en is omgeven met een park van 120 hectaren groot. Officieel is het de zomerresidentie van de familie, maar ze wonen er permanent.

Via: youtube.com (capture) | The Belgian Monarchy

Koning Filip

De Koning der Belgen, koning Filip, is 61 jaar. Nadat zijn oom, koning Boudewijn, in 1993 overleed, kwam zijn vader op de troon. Dit maakte van prins Filip de troonopvolger. In 2013 deed koning Albert II afstand van zijn taak als koning. Dit vanwege zijn leeftijd en gezondheid (hij was toen 79). Filip werd dus koning.

Het begin was niet gemakkelijk voor hem. Er werd luidop getwijfeld over zijn capaciteiten, deels omdat hij vaak onzeker en stuntelig overkwam. Ondertussen is hij al bijna acht jaar koning, en heeft hij een vlekkeloos parcours achter de rug. Hij doet het verrassend goed, vooral tijdens de politieke instabiliteit het afgelopen jaar (de regeringsformaties die maar bleven aanmodderen) bewees hij zijn kunnen.

Via: youtube.com (capture) | The Belgian Monarchy

Om zijn 59ste verjaardag te vieren, kreeg de koning bezoek van niemand minder dan Philippe Geubels!

Koningin Mathilde

Koningin Mathilde stamt uit een oud adellijk geslacht. Voor koning Filip is ze een groen blaadje – ze is 48 jaar en dus 13 jaar jonger dan haar echtgenoot. Ze studeerde logopedie en psychologie. Voor haar intrek in het Belgisch koningshuis was ze aan de slag als logopediste.

Ze houdt van kunst, dans, moderne en klassieke muziek. Zelf speelt ze ook piano. De koningin wordt vaak gecomplimenteerd omwille van haar gevoel voor stijl. Altijd komt ze goed voor de dag. Zo draagt koningin Mathilde bijzonder vaak Belgische modemerken zoals Natan.

Via: youtube.com (capture) | Klara

Het koningskoppel trouwde in 1999. De trouwjurk van koningin Mathilde werd ontworpen door Edouard Vermeulen. Deze had een sleep van maar liefst vijf meter lang. De sluier die Mathilde hier draagt, is een erfstuk van de koninklijke familie – koningin Paola droeg ze ook.

Kroonprinses Elisabeth, hertogin van Brabant

Kroonprinses Elisabeth is de troonopvolgster. Ze werd geboren in 2001 en is vandaag 20 jaar oud. De titel Hertogin van Brabant is een titel voorbehouden voor de erfgename. Ze spreekt vloeiend Nederlands, Frans, Duits én Engels. Ze kreeg de muzikale genen van haar moeder en speelt ook piano.

De kroonprinses studeert momenteel Sociale en Militaire wetenschappen aan de Koninklijke militaire school. Stoer!

Prins Gabriël

Het tweede kind van de Majesteit en de Koningin is prins Gabriël. Hij werd geboren op 20 augustus 2003 en is vandaag 18 jaar oud. Hij volgt een tweejarige opleiding aan de International School of Brussels.

Hij is een grote sportfanaal en doet aan taekwondo, voetbal, fietsen, tennis, skiën en zeilen. Daarnaast zet hij zich in als vrijwilliger. Net zoals vele Vlaamse jongeren is hij ook actief in de jeugdbeweging, de Scouts.

Prins Emmanuel

Prins Emmanuel is twee jaar jonger dan Gabriël. Hij werd geboren in 2005 en is 16 jaar oud. Sinds de zomer gaat hij naar dezelfde school als zijn oudere broer, de International School of Brussels. Hij houdt van sporten, maar ook van de natuur. Ook hij is muzikaal, Emmanuel speelt namelijk saxofoon.

Prinses Eléonore

De jongste van het nest is prinses Eléonore. Zij is het vierde kind van Koning Filip en Koningin Mathilde. Ze is 13 jaar en volgt Nederlandstalig onderwijs, hoewel zo ook vloeiend Frans en Engels spreekt. Ook zij kreeg de muzikale genen van Mathilde mee, en speelt viool. Daarnaast houdt ze ook van zwemmen, tennis, zeilen en aikido.

Frans of Nederlands?

Omdat België een land verdeeld door een taalgrens is, wordt er wel eens gespeculeerd welke taal het koningshuis thuis spreekt: Frans of Nederlands? Aan het accent van de kinderen te horen, gokken wij toch op het eerste!

Belgisch koningshuis
Via: youtube.com (capture) | Alexander De Croo

Wat vind jij van het Belgisch koningshuis?

Iedereen heeft wel een mening over koningshuizen en zo ook over het Belgische koningshuis. Laat ons in een reactie weten wie jouw favoriete persoon is!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...