Feit of fictie: deze zaken uit The Crown gebeurden echt (en deze echt niet)

November 2020 was het bij ons zover: de netflixserie The Crown kwam beschikbaar en het bingewatchen kon beginnen. Heb je het vierde seizoen inmiddels al uit? Dan moet je dit artikel lezen. Want niet alles klopt helemaal…

The Crown seizoen 4

Was het derde seizoen best een beetje braaf te noemen, is dit vierde seizoen alles behalve dat. De Windsors, het Britse koningshuis, dealen in deze reeks met flink wat intriges en achterklap en de oorzaak hiervan is met name de introductie van Diana Spencer, een rol gespeeld door Emma Corrin. Meteen al na de release ontstond er flink wat ophef. Is de weergave van het verhaal wel volgens de waarheid. Moet Netflix geen fictie-disclaimer toevoegen? Een verzoek daartoe werd zelfs officieel ingediend door de Britse minister van cultuur Oliver Dowden. Netflix heeft hier echter geen gehoor aan gegeven. Zelf zeggen ze: The Crown is gebaseerd op historische gebeurtenissen, maar het verhaal is wel degelijk fictie. Wij wilden wel eens weten welke scènes in The Crown 4 een beetje waarheidsgetrouw zijn en welke niet, dus zochten we dit voor je uit!

Let op: spoiler alert!

Feit: een inbraak in Buckingham Palace

Als eerste vroegen we ons af of er echt meerdere keren is ingebroken in Buckingham Palace en zo ja, of de inbreker dan ook daadwerkelijk bij de koningin op haar slaapkamer is geweest. En wat blijkt? Het klopt! Michael Fagan is er maar liefst twee keer in geslaagd het paleis binnen te komen. Eenmaal aangekomen bij de koningin kreeg hij echter geen kans met haar te praten. Ze liep direct weg om de beveiliging te halen. De sigaret die hij in de serie van haar krijgt, kreeg hij in werkelijkheid van een schoonmaakster.

Via: youtube.com (capture) | [The Crown 4]

Fictie: de manier waarop Charles zijn moeder begroet

Als Charles in de film zijn moeder begroet, maakt hij slechts een stijve kleine buiging vanuit de nek. In werkelijkheid kust hij zijn moeder altijd eerst op beide wangen om daarna de bovenkant van haar hand te beroeren met zijn lippen.

.

Feit: de gehandicapte nichtjes

Geen we over naar het verhaal over de nichtjes van Margaret en Elizabeth: Nerissa en Katherine Bowes-Lyon. De vraag rijst of zij werkelijk bestonden en of zij met een verstandelijke beperking in een inrichting zaten. Het antwoord hierop is ja, zij hebben echt geleefd. En de andere drie nichtjes die ook in het tehuis wonen, berusten ook op waarheid, maar liefst vijf kinderen van de tak Bowes-Lyon bleken behept met een verstandelijke beperking. Overigens, anders dan in de serie, hebben zowel Margaret als Elizabeth hun nichtjes nooit bezocht.

Feit: de relatie tussen Elizabeth en Margareth Thatcher

In werkelijkheid waren, net als in de serie, de koningin en de premier Margareth Thatcher het vaak inhoudelijk oneens over het te voeren beleid. Dit werd echter nooit openlijk geventileerd, alleen gelekt naar de Sunday Times. Toch konden zij het privé heel prima met elkaar vinden. De koningin liet haar zelfs in 1990 toetreden tot de Order of Merit, een orde van alleen mensen met een bijzondere verdienste.

Via: youtube.com (capture) | [The Crown 4]

Fictie: de eerste ontmoeting tussen Charles en Diana

Meteen al in de eerste aflevering van serie vier ontmoet Charles Diana als hij een afspraakje heeft met haar zus, Lady Sarah. Diana, dan pas zestien, is verkleed voor een schooloptreden. Charles heeft geen idee wie zij is, totdat ze zichzelf voorstelt. In werkelijkheid kenden de twee elkaar al een aantal jaren. Ze woonden vlak bij elkaar en kwamen elkaar regelmatig tegen op familieontmoetingen.

Via: youtube.com (capture) | [The Crown 4]

Wat met Diana’s dansoptreden op Uptown Girl van Billy Joel, is dat echt gebeurd? Lees verder op de volgende pagina!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...