Fake News: 10 hoaxen die men daadwerkelijk geloofde

Zolang er mensen zijn, bestaan er hoaxen. Vaak verspreiden hoaxen zich sneller wanneer de inhoud sensationeel is of erg dichtbij de waarheid zou kunnen liggen. 

Wat is een hoax?

Een hoax is een term die beschrijft wat niet waar is. Er wordt tegenwoordig bijvoorbeeld veel fake news verspreid in (sociale) media om valse angsten te veroorzaken. Een hoax kan alles zijn dat angst kan opwekken, je boos kan maken of belangrijk kan lijken.

hoax, hoaxes, fake news
Via: unsplash.com | Alexander Krivitskiy, CC

Daarbij is een hoax iets waardoor je de informatie doorstuurt, reageert of actie onderneemt zonder eerst de informatiebron te valideren. Vaak worden hoaxen snel ontdekt: er kan een gat in de plot zijn of een goed geïnformeerd persoon onder de menigte die het fake news aankaart.

10 hoaxen die men daadwerkelijk geloofde

De meest geloofwaardige hoaxen spelen in op onze ergste angsten en ook grootste hoop. Sommige van deze hoaxen gingen tientallen jaren door. Hier zijn 10 historische hoaxen waar mensen echt voor vielen!

hoax, hoaxes, fake news
Via: unsplash.com | Ben White’s, CC

1. Kameelspinnen

Toen de tweede oorlog in Irak net begon, verscheen er een foto van een gigantische kameelspin. Deze werd rondgestuurd in e-mails, waarin om sympathie voor de troepen werd gevraagd. Deze e-mail beweerde dat vleesetende spinnen Amerikaanse troepen kwelden.

Ze zouden 25 mijl per uur kunnen rennen en 3 voet in de lucht konden springen. Kameelspinnen bestaan, en ze zijn groot, maar niet ZO groot. Bovendien rennen ze niet zo snel en kunnen ze helemaal niet springen. Dus wees gerust, arachnofoben.

hoax, hoaxes, fake news
Via: unsplash.com | Егор Камелев, CC

2. Microsoft koopt de katholieke kerk

De mensen gingen los in 1994 toen een internetpersbericht de ronde deed waarin stond dat Microsoft “de rooms-katholieke kerk had verworven in ruil voor een onbepaald aantal gewone aandelen van Microsoft”. Het persbericht was natuurlijk nep, maar Microsoft moest met een officiële verklaring komen, waarin ze verzekerden dat ze de sacramenten niet snel online beschikbaar zouden stellen.

3. De linkshandige Whopper

Heeft Burger King een Whopper aangekondigd speciaal voor hongerige mensen met dominante linkerhanden? Ja. Dat was een echte hoax die rechtshandige Whopper-eters aten als zoete koek. Burger King zei dat ze specerijen 180º draaiden voor hun linkshandige klanten, maar dat bleek een 1 april grap te zijn. Ondanks dat, kwamen er klanten opdagen die erom vroegen.

4. Jarno Smeets vliegt

Jarno Smeets plaatste in maart 2012 een video op YouTube waarin hij vleugels opdeed en vervolgens door de lucht vloog. Het blijkt echter dat Smeets geen vogelman is, maar eigenlijk een animator genaamd Floris Kaayk die later toegaf dat het een hoax was op de Nederlandse tv.

5. Napoleon crasht de aandelenmarkt

In 1814, tijdens de Napoleontische oorlogen, trok een man gekleed als kolonel door Londen en beweerde dat Napoleon dood was en dat de Bourbons de oorlog hadden gewonnen.

Het nieuws zorgde ervoor dat de Britse aandelenkoersen stegen, voordat ze weer normaal werden, tot werd onthuld dat Napoleon niet dood was. Lord Thomas Cochrane, de man die profiteerde van de aandelenfraude, werd vervolgens gearresteerd voor de zwendel hoax.

6. Graancirkels

Buitenaardse graancirkels zijn tegenwoordig vrij veel voorkomende hoaxen, ook in M. Night Shyamalan-films. Dat is allemaal te danken aan Doug Bower en Dave Chorley, die in 1976 de eerste van vele vliegende-schotelnesten in een Engels tarweveld sneden.

7. Een lettertype dat 9/11 voorspelt

Nee…Het computer lettertype Wingdings voorspelde 9/11 niet. Ja, als je “Q33NY” typt, krijg je een vliegtuig, torens (meer als rechthoeken), een schedel en een davidster. Maar nee, Q33 was niet het vluchtnummer van één van de vliegtuigen. 

8. Je iPod opladen met een ui

Je kunt je iPod niet opladen met elektrolyten. Helaas kun je dus noch met een ui, noch met een aardappel weer juice in je muziekapparaat krijgen. De YouTube-video die dit presenteerde was een hoax; stop met dit te Googlen en haal gewoon in de winkel je (wellicht zoveelste) nieuwe oplader.

9. YouTube afgesloten

YouTube sluit niet af om een winnaar van de beste video aller tijden te selecteren; dat was een 1 april grap. Al is het maar omdat het een onmogelijkheid is (zelfs voor een algoritme) om een video te selecteren uit de honderden miljoenen die er inmiddels al geupload zijn( en nog steeds per minuut worden).

10. War of the Worlds

In 1938 ging Orson Welles op CBS Radio en las voor uit The War of the Worlds van H.G. Wells, maar in een standaard nieuwsformaat.

Verwarde luisteraars dachten dat ze luisterden naar een rapport over een daadwerkelijke invasie van buitenaardse wezens in de Verenigde Staten, en deze onbedoelde hoax was zo geloofwaardig dat sommige mensen aanvankelijk probeerden (maar faalden) om CBS aan te klagen wegens mentale angst.

To hoax or not to hoax?

Ben jij ook wel eens voor een hoax gevallen? Niet zo vreemd hoor! Ondanks of wellicht juist dankzij het feit dat we tegenwoordig de beschikking hebben over zoveel informatie(bronnen), zien veel mensen door de hoaxen het nieuws niet meer. Als jij nog een hilarische hoax weet, plaats hem dan in de comments!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...