Scheten laten: 12 weetjes over winden, die je nog niet kende

Scheten laten doen we allemaal. Gemiddeld zelfs zo’n 15 keer per dag! Maar waarom doen we dat? We zetten 12 feiten over winden laten op een rijtje. Op die manier heb je weer wat te vertellen in de kroeg óf weet jij hoe jij van winderigheid af kunt komen.

Scheten laten doen we dagelijks

Er zijn maar weinig mensen onder ons die zich niet gegeneerd voelen als ze in het openbaar flatuleren, zoals scheten laten officieel heet. Het laten van winden blijkt een lastig iets en toch doen we het allemaal dagelijks meerdere keren.

scheet stank wasknijper geur
Via: depositphotos.com | dundanim

Wist je dat een eerste ‘openbare’ scheet in een relatie, pas na gemiddeld 9 maanden gelaten wordt? En zo zijn er veel wetenswaardigheden over scheten te vertellen.

12 waarheden over scheten

We zetten 12 feiten voor je op een rijtje. Wedden dat je deze waarheden over winden nog niet wist?

1. Scheetgeur beïnvloed door bacteriën tijdens je geboorte

Iedere scheet ruikt anders; dat hoef je niemand te vertellen. De geur van een scheet wordt veroorzaakt door chemische verbindingen die bacteriën in de darm produceren.

Welke soort bacteriën je in je darmen hebt, hangt volgens dr. Lester Gottesman, proctoloog (anusdeskundige) in het St. Luke Roosevelt ziekenhuis in New York, deels af van de ontlasting van je moeder tijdens je geboorte. Deze heb je toen binnengekregen en zij blijven de rest van je leven jouw darmen bevolken.

2. Scheetgeur ook afhankelijk is van wat je eet

Ook afhankelijk van wat je precies eet, ruiken winden verschillend. Zurig ruikende scheten zijn het gevolg van een slechte vertering van koolhydraten. Ruiken je winden naar rotte eieren, dan zitten er veel dierlijke eiwitten in je darmen.

De afbraak hiervan zorgt voor zwavelverbindingen. Toch ruiken niet alle scheten. Sterker nog, maar slechts een procent van alle scheten ruikt stevig. De rest is grotendeels geurloos.

Scheten laten The Lonely island
Via: youtube.com (capture) | The Lonely Island

3. Bepaald voedsel zorgt voor meer scheten

Omdat overal wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, hebben wetenschappers ook uitgezocht van welk voedsel je gaat flatuleren. Er blijken dire belangrijke categorieën te zijn die voor gasvorming, en dus voor scheten, zorgen.

Raffinose: ketens van fructose, waaronder bonen, uien of prei
Zwavel: vooral voedsel zoals bloemkool en eieren
Koolzuur: dranken als bier en frisdrank

4. Winden van vrouwen ruiken meer dan die van mannen

Vrouwen blijken in hun darmen meer waterstofsulfide te produceren dan mannen. Waterstofsulfide is de stof die de geur geeft aan een scheet. Hoe meer waterstofsulfide, hoe meer stank.

Vrouwen feesten dronken volwassenen
Via: depositphotos.com | monkeybusiness

5. Darmen zijn scheten liever kwijt dan rijk

Nog een wetenschappelijk onderzocht schetenfeit; chemisch biologen van de University of Michigan ontdekten dat darmen een hekel hebben aan waterstofsulfide. Ze doen dan ook hun best om dit stofje zo snel mogelijk kwijt te raken en dat doen ze door scheten te laten.

6. Scheten halen een snelheid van 11 km/u

Je had het misschien al wel in de gaten, een wind komt meestal met kracht uit je achterste. Maar dat hij een snelheid haalt van 11 km/u is toch flink! Om dat bij te houden, moet je toch stevig doorrennen.

vieze geur scheten laten
Via: depositphotos.com | SIphotography

Scheten laten, iedereen doet het. Hier nog 6 feitjes die je niet wist over het fenomeen!

7. Het laten van winden was in vroeger tijden heel populair

In vroeger tijden keek men heel anders tegen winden laten aan dan nu. In Japan bijvoorbeeld werden zelfs echte scheetwedstrijden gehouden. En in de Romeinse tijd was er een wet van kracht die mensen verbood hun scheten in te houden.

Via: giphy.com

8. Scheten variëren in geluid

Ja dat feit wisten we eigenlijk al wel, maar misschien niet waardoor dat verschil nu eigenlijk veroorzaakt wordt. Het geluid van een scheet heeft te maken met de hoeveelheid ingeslikte lucht en het vermogen van de darmen om gas te produceren.

Daarnaast speelt ook de status van de sluitspier een rol. Als deze strak staat, is het geluid anders dan als hij ontspannen is.

9. Sommige scheten vatten gemakkelijk vlam

In een aantal gevallen is het mogelijk kort een steekvlam te veroorzaken als er een scheet gelaten wordt. Dit komt door het zeer brandbare waterstofsulfide dat het lichaam verlaat. De kleur van zo’n steekvlam is dan geel of oranje.

Is de vlam echter blauw van kleur dan is er een flinke hoeveelheid methaan in de scheet aanwezig.

Via: giphy.com

10. Hete scheten zijn eigenlijk helemaal niet heet

Vlak voor het moment dat je een wind laat, gaat eerst je binnenste sluitspier open, ter verkenning van wat er aan zit te komen. Zit er maar weinig gas in de darm dan zal dit maar langzaam ontsnappen en dat voelt als hitte.

Veel gas heeft meer snelheid en voelt minder ‘heet’. De temperatuur van een scheet is echter altijd gelijk.

stinken scheten laten vrouw
Via: depositphotos.com | SIphotography

11. Mensen die veel kauwgom eten, laten meer scheten

Als je kauwgom eet, maar ook als je snoepjes zuigt, slik je relatief veel lucht in en die lucht komt via de maag in de darmen terecht. Die willen op hun beurt die lucht zo snel mogelijk kwijt, want van lucht kun je nu eenmaal niet leven.

Kauwgom kauwen
Via: pixabay.com | GiselaFotografie, CC

12. In een relatie volgt de 1e ‘openbare’ scheet na 9 maanden

Als je net een (nieuwe) relatie hebt, is scheten laten in elkaars bijzijn not done. Uit – jawel – onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen zich pas na negen maanden samenzijn zo vrij voelen bij elkaar dat vrijelijk scheten laten mogelijk is.

Slapeloos geen slaap moe wakker
Via: depositphotos.com | Nikodash

Scheten laten, heb jij er veel last van?

De ene persoon heeft meer last van winderigheid dan de andere persoon. Door de 12 weetjes hierboven weet jij in ieder geval verschillende redenen waarom jij (of je partner…) zoveel scheetjes laat.

Heb jij nog een ultieme tip om zelf minder scheten te laten, laat het weten in een reactie!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...