De wetenschap zegt: mensen die vaak knoeien zijn intelligenter

Je hebt jouw eten opgeschept, brengt de lepel naar je toe en ziet jouw hap van de lepel vallen. Lekker dan, had je ook nog eens een wit shirtje aan. De frustratie slaat toe als jij aan het knoeien bent, want het is nog maar de vraag of deze vlek er met de was uitgaat. Knoei jij regelmatig? Dan hebben wij goed nieuws! Het zegt niets over hoe onhandig je bent, maar wel over je intelligentie.

Ben jij een kei in knoeien?

Slaakt je omgeving een zucht als je weer drinken morst? Is je witte shirt niet veilig als jij een chocolade ijsje eet? Belandt de mayonaise altijd op je gezicht in plaats van in je mond? Dan ben jij een kei in knoeien.

messy eater knoeien eetgedrag knoeier
Via: flickr.com | Dan Dickinson, CC

Waar je je voorheen met het schaamrood op de kaken verontschuldigde voor het morsen, kies je nu voor een andere aanpak. Dat ijsje dat op de grond viel of de tafel die je vies maakte zegt namelijk alles over je intelligentie. Jij hebt je woordje klaar: mensen die vaak knoeien zijn hartstikke slim.

Dit is de oorzaak van veelvuldig knoeien

Knoei je vaker? De oorzaak ligt mogelijk in je kindertijd. Je hebt verschillende manieren van eten geleerd als je ouders je lieten experimenteren met eten. Mes en vork was een manier om te eten, maar met je handen of juist door met eten te spelen ging het net zo goed.

Het geeft een kind autonomie om zelf te bepalen hoe hij of zij wil eten, op welk tempo en met welk bestek. Dat zorgt voor trots en zelfstandigheid.

kinderen knoeien eten lepel
Via: flickr.com | nvainio, CC

Op latere leeftijd valt knoeien niet meer onder de etiquette, maar het verklaart wel waarom je nu nog regelmatig morst. Jij knoeit meer dan mensen die vroeger juist op de vingers werden getikt als er iets naast viel. 

Wat knoeien over mensen zegt

Naast dat intelligentie een pluspunt van knoeiers blijkt te zijn, zijn er meer voordelen te benoemen. Zo zijn mensen die vaak knoeien over het algemeen socialer en avontuurlijker. Ze durven meer etenswaren te proberen. Ze hebben een betere motoriek, doordat ze al vroeg met bestek in de weer gingen, waardoor nu motorische handelingen als een berg beklimmen hen beter af gaat. 

Ook sociaal gezien staan knoeiers er goed voor. Je kunt je voorstellen dat mogen knoeien een vrij gevoel geeft en je de ruimte geeft om aan tafel goede gesprekken te voeren. En ja, dan gaat er wel eens iets naast, maar who cares?

knoeien shirt vlek in kleding
Via: flickr.com | Robert Hruzek, CC

Mensen die vaak knoeien zijn gezonder

Overgewicht is een minder groot thema onder knoeipotten. Uit onderzoek blijkt dat het avontuurlijke karakter van kinderen die meer knoeien ervoor zorgt dat ze meer willen proeven. Dat resulteert weer in een gevarieerder eetpatroon en sneller doorhebben wanneer ze vol zitten.

Voor alle mama’s en papa’s: geef kinderen de vrijheid om zelf te eten en te knoeien, dan hoor je ze niet meer zeuren dat ze iets niet lusten. Is dat even fijn!

knoeien mensen intelligenter
Via: pexels.com | Andrea Piacquadio, CC

Knoei jij vaak?

Als je dit leest, herken je jezelf dan als een echte topknoeier? Weet dan dat je niet de enige bent en het dus (bijna) iets is om trots op te zijn. De volgende keer als het eten naast je bord valt of je knoeit op een gloednieuw kledingstuk, houd jezelf dan voor dat het een teken is van intelligentie. Dat geeft meteen een beter gevoel!

Jouw ultieme tip? Herken jij je wel in dit artikel of heb je een ultieme tip voor iemand die vaak knoeit? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...