Dit is waarom je geen wasverzachter meer moet gebruiken

De meeste mensen gebruiken wasverzachter. Zo ruikt onze kleding lekker naar een geur die we uitkiezen in de supermarkt. Van zoet en babyfris, naar lavendel of vanille; er is genoeg keuze. Maar is wasverzachter wel zo goed voor ons en onze kleding?

De voordelen

We gebruiken wasverzachter niet voor niets. De voornaamste reden om het te gebruiken is de lekkere geur en het zachte effect dat het heeft op de kleding. Daarnaast verminderd het de statische elektriciteit en is het makkelijker te strijken achteraf.

Via: unsplash.com, Micheile Henderson, CC

De nadelen

Er zitten ook genoeg nadelen aan het wassen met het goedje dat onze kleding zo lekker zacht maakt. We sommen ze op.

1. Het is slecht voor het milieu

Wasverzachter is niet hetzelfde als wasmiddel. In plaats van dat de kleding wordt gewassen en daarna nog wordt uitgespoeld, is wasverzachter bedoeld om een laagje op de kleding te vormen dat niet uitgespoeld wordt. Zodra de kleding verzadigd is met de wasverzachter en de chemische stoffen die hierin zitten, spoelt de rest mee met het afvalwater in het riool, wat natuurlijk niet goed is.

Daarnaast kost de productie en het vervoer energie en zorgen de flessen voor plastic afval.

Via: pixabay.com | Frank Habel, CC

2. Het is slecht voor je huid

Doordat de wasverzachter en de chemische stoffen die er in zitten aan de stof hechten komen deze direct in contact met de huid zodra je de kleding draagt. Mensen met een gevoelige huid kunnen hierdoor irritaties krijgen en eczeem.

3. Niet alle kleding kan tegen wasverzachter

Je wil graag dat je kleding lekker ruikt, al helemaal bij sportkleding. Juist bij deze kleding is het heel slecht om het te wassen met wasverzachter waarschuwt Metronieuws. Het legt een laagje op de stof, waardoor de speciaal door jou aangeschafte ademde sportkleding niet meer kan ademen.

Sportkleding wassen op de juiste manier
Via: pexels.com

Daarnaast absorberen de handdoeken ook een stuk minder goed het vocht tijdens het afdrogen en gaan spijkerbroeken ervan lubberen.

Wat is beter?

Er zijn genoeg tips om toch dezelfde effecten te krijgen zonder wasverzachter te gebruiken. Hier zijn alvast enkele adviezen:

 • Een scheutje azijn in het wasverzachterbakje kan helpen om de was zacht te krijgen en ongewenste geurtjes te verwijderen.
 • Zoek een wasmiddel uit met een geur die jij lekker vind ruiken.
 • Je kan de kleding in de wasdroger stoppen voor een zachte was. Dit heeft als nadeel dat het nog steeds slecht voor het milieu is. Om dat te voorkomen is het beter om de was buiten in de wind te laten drogen.
Via: unsplash.com, Bruno Nascimento, CC

Aangezien niet iedereen zijn was buiten kan hangen en het in veel gevallen ook gemakkelijker is om gewoon de wasverzachter erbij te gieten in de wasmachine, snappen we dat je het nog steeds wil gebruiken. Dit is natuurlijk niet erg, maar houd rekening met bovenstaande punten. Gebruik het niet bij elke wasbeurt. Dit is goed voor je huid, je portemonnee, het milieu en je kleding!

Ga jij nu je wasverzachter opbergen? Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

2 gedachten over “Dit is waarom je geen wasverzachter meer moet gebruiken”

 1. zit ook met een volle bus Robijn die onbruikbaar geworden is door de verdikking ! alvorens het zover was, heb ik een hele wasmachine vol naar de vaantjes geholpen door wasverzachter toe te voegen : mijn wasgoed was besmeurd met een vieze laag chemisch spul, en uiterst moeilijk om te verwijderen ! vanaf nu nooit nog wasverzachter, van welk merk ook ! het wasgoed is even zacht met wat azijn, en het kost een heleboel minder geld !! dus dames : gebruik geen wasverzachter !!!

  Beantwoorden
  • Wasverzachter: niet voor mij!
   Ik krijg er jeuk van terwijl er niets aan mijn huid te zien is.
   Draag ik 3 dagen kleding wasverzachter, of erger, lig ik tussen lakens met wasverzachter, dan blijf ik weken en weken erge jeuk houden, alsof ik in engelenhaar of glaswol heb gelegen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...