Ieder kledingstuk heeft ze: symbolen die aangeven hoe het gewassen moet worden. Waarschijnlijk herken je de meeste wel, maar is dat niet altijd het geval en vraag je je af wat dit gekke tekentje nu weer zegt. Tijd om eens duidelijkheid te verschaffen. Hieronder een overzicht van alle mogelijke wassymbolen in je kleding en wat ze betekenen!
Je kleding wassen – op de juiste manier
Iedereen wil frisse kleding. Wassen is daarom een belangrijke gebeurtenis en moet goed gebeuren. Zaak is wel, om de kleding er mooi uit te laten zien en de kwaliteit te waarborgen. Het zou immers zonde zijn als je kleding na drie wasbeurten alweer vaal of versleten was.
Gelukkig zijn er hulpmiddelen bij het wassen: wassymbolen!
Wassymbolen kleding
Ieder materiaal heeft een optimale manier van wassen. Om hulp te bieden hoe een bepaald kledingstuk gewassen moet worden, hebben fabrikanten van kleding wassymbolen toegevoegd. Deze staan vaak op het waslabel aan de binnenkant van de kraag.
Helaas zijn er een heleboel verschillende symbolen, de ene meer voorkomend dan de andere, waardoor niet veel mensen alle symbolen herkennen of begrijpen. Tijd voor wat duidelijkheid, dus we zijn erin gedoken…
De betekenis van alle wassymbolen
Sommige van de symbolen op het waslabel van je kleding zijn redelijk ingewikkeld of ronduit onduidelijk. Toch zit er wel degelijk een systeem achter de pictogrammen in je kleding. Je kan de verschillende symbolen dan ook gemakkelijk indelen in vijf categorieën.
Hieronder bespreken we per categorie de belangrijkste wassymbolen:
1. Wassen – hoe kleding wassen?
Hier wordt aangegeven hoe een item gewassen kan worden. Dit gebeurt aan de hand van een klein kuipje / teil. Naast de maximale temperatuur die hierin met een getal (graden Celcius) kan worden weergegeven, worden vaak één of twee strepen gebruikt om de voorzichtigheid weer te geven.
In deze categorie zijn twee belangrijke wassymbolen:
- Doorgestreepte teil: stoffen die niet gewassen of geweekt, maar gestoomd horen.
- Hand in teil: je kunt het product alleen met de hand wassen, liefst met koud of lauw water (max. 40 graden).
2. Drogen – welke was in de droger?
Niet ieder kledingstuk of iedere stof kan in de droger. Vaak is het geen probleem bij ondergoed, handdoeken of lakens. Het wassymbool voor drogen is heel toepasselijk een vierkantje met rondje erin (en ziet er dus een beetje uit als een drogertje). Hierbij zijn de twee belangrijkste wassymbolen:
- Doorgestreept vierkantje: het item kan niet in de droger. Drogen zal dus moeten plaatsenvinden aan de waslijn of op een rek. Ook hier heb je vaak een symbool voor met een verticale lijn voor rek (hangen) en horizontale lijn voor plat drogen (druppelen).
- Drogertje met één punt: staat er maar één punt in de het drogertje (vierkantje met rondje), dan moet je drogen op licht programma, oftewel lagere temperatuur.
3. Strijken – hoe warm kun je strijken?
Het pictogram voor strijken is een klein strijkijzer. Deze categorie is redelijk simpel; oftewel je kan niet strijken (doorgestreept), of de temperatuur is aangegeven met één, twee of drie puntjes voor respectievelijk op ongeveer 110, 150 of 200 graden. In sommige gevallen is ook het al dan niet toestaan van strijken met stoom weergegeven.
4. Bleken – welke items kun je bleken?
Veel mensen zullen dit niet nodig hebben, maar het effect van bleken is natuurlijk erg groot. Vandaar dat het bleken van was ook altijd goed is weergegeven in de wassymbolen. Bleken is weergegeven met een driehoekje. De belangrijkste varianten zijn:
- Doorgestreept (zwart) driehoekje: het kledingstuk mag niet met bleekmiddel worden behandeld en alleen worden gewassen met kleurmiddel en (mild) wasmiddel.
- Van binnen gestreept driehoekje: de was kan behandeld worden met zuurstof bleekmiddel (bijvoorbeeld alles in één wasmiddel), maar niet met chloor.
4. Chemische reinigen – wat kan er?
Ook het chemisch reinigen van kleding of andere was, komt wat minder vaak voor in normale huishoudens. Het chemische reinigen wordt weergegeven door een rondje met eventueel betreffende letters erin. De belangrijkste twee varianten zijn:
- Doorgestreept rondje: niet droog reinigen (stomen)
- Doorgestreept zwart rondje: niet nat reinigen
Een overzicht van alle wassymbolen
Natuurlijk is het gemakkelijk om in één klap alle symbolen te kunnen bekijken. Hieronder hebben we zo’n schema weergegeven:
Natuurlijk moet er altijd voor zorgen, dat je een goede wasmachine hebt staan. Veel moderne wasmachines hebben extra functies, die het wasprogramma perfect kunnen aanpassen aan jouw wensen!
Wat zijn jouw ervaringen?
Hopelijk heb je wat aan dit overzicht van symbolen in je kledinglabel! Wat zijn jouw ervaringen met het wassen of mis je hier nog iets belangrijks? Laat het ons weten in een reactie onderin!
Lees ook:
- Dit is het beste schoonmaakmiddel om de ramen mee te wassen
- Wasmachine schoonmaken: zo doe je het eenvoudig en milieuvriendelijk
- Dit is waarom je geen wasverzachter meer moet gebruiken
- Zo kun je met ijsblokjes in de wasdroger heel veel tijd besparen
Blijf fris en fruitig… en volg ons!
Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief: