Handig: zo zie je of een meloen rijp is

Sta jij ook vaak in de supermarkt te twijfelen welke meloen al rijp is? Met deze uitleg en trucjes kies je vanaf nu altijd de juiste.

Mmmeloen!

Wanneer de meloenen in de supermarkt verschijnen, weet je hoe laat het is: zomer. Ze zijn heerlijk wanneer je ze op het juiste moment aansnijdt. Een sappige watermeloen op een zonnige dag, dat is voor velen het summum van een ultiem zomergevoel. Helaas schuilt daar vaak het probleem, want wanneer is een meloen rijp? En hoe zie je dat?

Via: pexels.com | Karolina Grabowska, CC

Zo zie je of de meloen rijp is

Met deze uitleg en trucjes weet je exact welke meloen rijp is en welke niet. Je zal misschien wat rare dingen moeten doen in de supermarkt (zoals aan de meloen ruiken en erop kloppen), maar je gaat naar huis met het beste exemplaar. En dat is het toch wel waard.

1. Zie je een gele vlek?

Deze tip werkt enkel voor watermeloenen. Een rijpe watermeloen kan je doorgaans herkennen aan een gele vlek op de schil. De meloen valt op de grond wanneer hij klaar is om verder te rijpen in de zon. De plaats waarop de meloen ligt terwijl hij verder zonnebaadt, wordt de grondplek genoemd. Zie je een vlek die niet geel maar nog wit of groenig is, dan werd de meloen wellicht te vroeg geoogst.

Via: pexels.com

2. Klop er eens op

Oké, dit gaat misschien voor wat vreemde blikken in de supermarkt zorgen. Klop eens op de meloen om te kijken of hij rijp is. Hoor je een hol geluid? Dat is een goed teken. Een dof geluid wijst op een overrijpe meloen.

3. Zware meloenen

De regel geldt: hoe zwaarder de watermeloen aanvoelt, hoe rijper hij is. Dat zou zijn omdat hij dan meer water bevat. Sowieso is een watermeloen altijd al behoorlijk zwaar, dus hier moet je een fingerspitzengefühl ontwikkelen.

Via: pexels.com

4. De geur

Met dit trucje weet je wanneer een meloen rijp is. Doe je ogen dicht en ruik eraan. Kan je vertellen dat het om een meloen gaat, zonder hem daadwerkelijk te zien? Dan is hij rijp! Indien de geur toch nog niet zo uitgesproken ‘meloenachtig’ is, laat je hem best nog liggen. Een belachelijk trucje, maar het werkt altijd.

5. Druk op de onderkant

Duw op de onderkant van de meloen, geeft deze een beetje mee, dan kan je er zeker van zijn dat de meloen rijp is. Nu hoor ik je denken: waar is de onderkant van een ronde meloen? Meestal kan je dit plekje herkennen omdat er een steeltje zit of zat.

6. Lees de leeftijd

Je kan de leeftijd van de vrucht lezen aan het plekje waar de steel zat. Deze onderkant toont groeven. Net zoals bij de doorsnede van een boom tonen de groeven de leeftijd aan. Hoe meer groeven er zijn, hoe ouder de meloen is. En des te rijper dus.

Via: pexels.com | Engin Akyurt, CC

7. De kleur

Meloenen bekennen al snel kleur. Een cantaloupe meloen die nog heel groen is, is bijvoorbeeld nog niet klaar om aan te snijden. Ga voor een mooi gele of gebruine meloen. Met deze zit je zonder meer goed.

Zo bewaar je een meloen best

Een lekkere zoete meloen bewaar je best even buiten je koelkast. Zo kan het rijpingsproces nog wat verder gaan en ben je er zeker van dat hij zal smaken. In de koelkast wordt dat proces afgeremd. Een meloen eet je nu eenmaal moeilijk in één keer op, bewaar daarom de restjes in de koelkast. Smakelijk!

Via: pexels.com | Susanne Jutzeler, CC

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...