Mooiste hikes Europa: de 11 mooiste Europese wandelroutes

Grootse uitzichten, bijzondere paden, stille plekken en diepe afgronden. Sommigen kunnen er geen genoeg van krijgen. Hiken is niet voor niets enorm populair! De mooiste wandelroutes door de natuur van Europa brengen je op de meest bijzondere plaatsen.

Mooiste hikes Europa

De diversiteit aan Europese wandelroutes is enorm, dat bewijst onderstaande lijst wel. Een goede basisconditie is zeker vereist, net als kleding waar je prettig in loopt en ingelopen wandelschoenen.

Om op de meest fantastische plaatsen uit te komen moet je vaak een stukje lopen. Bovendien zijn de paden meestal wat uitdagender, maar dan krijg je ook wat!

Via: pexels.com | Andrew Neel, CC

1. Mont Blanc, Frankrijk

De hoogste top van de Alpen is die van de Mont Blanc, op de grens van Frankrijk en Italië. De top van de berg blijft altijd wit. Lager langs de berg vind je kabbelende beekjes, bloeiende alpenweides en adembenemende uitzichten.

Op deze berg zijn diverse wandeltochten, zowel voor de beginnende als de ervaren hikers. De bekendste wandeltocht is de Tour du Mont Blanc, een tocht van 170 kilometer waar je, afhankelijk van je niveau, 7 tot 11 dagen over doet.

Langs deze route zijn diverse berghutten te vinden en wanneer je liever niet zelf je bagage mee sjouwt kan dit in een aantal gevallen ook voor je naar de volgende locatie gebracht worden. Deze route wordt gezien als één van de mooiste Europese wandelroutes. Het is ook mogelijk losse stukken van deze tocht te lopen.

Via: flickr.com | John Mason, CC

2. Green Ring, Oostenrijk

Deze wandelroute is in Lech te vinden, een tocht van ruim 28 kilometer verdeeld over 3 dagen. Tijdens deze tocht kom je langs opvallend veel bergmeren, gevormd door het smeltwater. Deze route is er trouwens ook op ski’s (in de winter uiteraard), dan heet hij de White Ring.

Deze hike is vrij gemakkelijk, al zullen er ook wat pittige stukken tussen zitten. De route is een afdaling, maar doordat je twee keer over een bergtop gaat zitten er ook flinke stukken omhoog bij. Je start op een hoogte van 2329 meter na een rit met de kabelbaan en komt uiteindelijk uit op 1430 meter terug in het dorp Lech.

Via: flickr.com | EladeManu, CC

3. Coast to Coast, Engeland

309 kilometer wandelen van de Ierse Zee naar de Noordzee, de Coast to Coast hike. Een bijzondere route met veel geschiedenis onderweg, waarbij je loopt langs vele kastelen en ruïnes. De route is adembenemend mooi langs alle kliffen en door de valleien.

Daarnaast kent Engeland een verplicht recht tot overpad, wat betekent dat je continu door weilanden en dwars door de natuur loopt.

Via: flickr.com | Richard Szwejkowski, CC

4. Samariakloof, Griekenland

In de zomer ligt de Samariakloof op Kreta volledig droog, wat deze plaats ideaal maakt voor een avontuurlijke hike. Lopen tussen rotsen van soms wel 500 meter hoog, over een pad van een paar meter breed zorgt er voor dat je je erg klein voelt.

Verdwalen is haast niet mogelijk, je begint de route op het hoogste punt en loopt bijna volledig in de kloof richting de zee. Deze wandeling van 16 kilometer is in een dag goed te doen.

Via: flickr.com | Shepard4711, CC

5. El Caminito Del Rey, Spanje

Deze hike in Andalusië is niet voor de beginnelingen. Ooit was dit pad bekend als één van de gevaarlijkste Europese wandelroutes, tegenwoordig is de route een stuk meer begaanbaar maar er geldt nog steeds een helmplicht.

De route is 7,7 kilometer lang en de kans is zeer groot dat je vele roofvogels tegen komt. Houd je er van elke keer weer verrast te worden door een nieuw adembenemend uitzicht? Dan is deze route absoluut iets voor jou.

Via: flickr.com | Frayle, CC

6. Kungsleden, Zweden

Hét koningspad van Zweden, en met een reden! Deze route door Lapland is in totaal 440 kilometer lang, maar er zijn vele punten waar je ‘in kunt stappen’ waardoor er ook dagtochten te maken zijn met de mooiste wandelroutes.

Vooral in juni is het bijzonder om een deel van deze tocht te lopen, aangezien het dan niet donker wordt ’s nachts.

Via: flickr.com | Marie Sahlén, CC

7. Berenroute, Finland

Gratis trekkershutten en schuilplaatsen op een route van 80 kilometer tegen de grens van Rusland. Deze hike in Finland is alleen voor de echte fanatiekelingen. In Finland wordt dit dé route genoemd om een echte hiker te zijn.

Iets minder fanatiek? Dat is ook geen probleem! Er is ook de zogenaamde Kleine Berenroute, vanaf bezoekerscentrum Oulangan Luontokeskus.

Via: flickr.com | Honza Soukup, CC

8. Seven Hanging Valleys, Portugal

Groots uitzicht over de Atlantische Oceaan terwijl je over de rotsen loopt krijg je in de Algarve in Portugal. Deze wandeling wordt gezien als één van de mooiste wandelroutes van Europa. In het voorjaar en het najaar is deze route op zijn best, dan zijn de temperaturen aangenaam voor een lange wandeling.

De zee zorgt voor afbrokkelende wanden en holtes in de rotsen, vandaar dat het wandelpad Seven Hanging Valleys heet. Je hoeft geen gevorderde wandelaar te zijn om dit pad te kunnen belopen.

Via: flickr.com | Enric Rubio Ros, CC

9. Cinque Terre, Italië

Cinque Terre, vijf dorpen. Tussen deze 5 dorpen liggen wandelroutes met een totale afstand van ongeveer 9 kilometer. Aangezien deze paden (voornamelijk langs de kust) soms wat meer uitdagend zijn is het verstandig de route niet op één dag te plannen. Bovendien heb je dan tijd om de idyllische dorpjes te bekijken, wat ook een absolute aanrader is.

Via: flickr.com | Pom’, CC

10. Calmont Klettersteig, Duitsland

De route voor mensen die geen last hebben van hoogtevrees. Op de steile hellingen loop je langs talloze wijngaarden en de route bevat een hoop klimwerk. De hellingen zijn soms wel 65%! Je kunt proberen de route te omschrijven, maar dit is één van die Europese wandelroutes die je moet ervaren om te weten waar het over gaat.

Via: flickr.com | hmboo Electrician and Adventurer, CC

11. Triglav, Slovenië

De hoogste berg van Slovenië is de Triglav, een berg behorend bij de Alpen. Deze berg behoort ook tot het Nationaal Park Triglav, een fantastisch natuurgebied. De beklimming van deze berg is niet voor beginners. Je komt langs kliffen, meren, sneeuw en watervallen, en dat allemaal op één route.

Via: flickr.com | chripell, CC

Mooiste wandelroutes van Europa

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie routes, zowel voor de beginnende als de gevorderde hiker. Hopelijk heb je hier wat inspiratie gehaald voor komende (actieve) trips!

Jouw favoriet? Natuurlijk zijn we erg benieuwd naar jouw ervaringen of vookeuren voor Europese wandelroutes. Welke tocht heeft indruk op jou gemaakt of waar wil je absoluut nog naar toe voor een bijzondere hike? Laat ons jouw mooiste hikes Europa weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...