De 12 beste plekken waar je kunt zwemmen in de natuur

Ben je fan van de natuur en hou je wel van zwemmen? Dan moet je deze zomer gaan wildzwemmen. Dat is zwemmen in open water, zoals te midden van een natuurgebied of in een zandbaai. Je even heerlijk één met de natuur voelen kan je veilig (en legaal!) op deze tien mooie plekjes in Nederland en België.

Wildzwemmen is dé nieuwe hippe recreatie

Wildzwemmen, openluchtzwemmen of zwemmen in de natuur is perfect ingeburgerd in heel wat landen. Vooral in Groot-Brittannië is het concept ontzettend populair sinds de coronapandemie.

In Nederland en België is het nog niet zo bekend. Het is niet helemaal zonder gevaar, natuurlijk. Denk aan onderstromingen, slechte waterkwaliteit en vaarverkeer. Je moet het dus doen op toegestane plekken. Zo zijn er veel meer dan je denkt.

Gasselterveld Zwemmen in de natuur
Via: Wikimedia Commons | Gouwenaar, CC

Zwemmen in de natuur is spannend en verkwikkend. Het brengt je dichter bij de natuur en jezelf en het kan zelfs je immuunsysteem boosten. Een aanrader dus, hoewel mensen met thalassofobie daar vast anders over denken.

Belangrijk: check ook op de toegelaten plekken of de waterkwaliteit goed zit voor je het water in plonst. In België kan dat voor Vlaanderen en Wallonië, in Nederland kan dat online of door te bellen naar de zwemwatertelefoon.

Zwemmen in de natuur: Nederland

Van recreatieplassen met alle voorzieningen in de buurt tot prachtige natuurgebieden en een spontaan ontstane zwemzone op een historische site: er zijn heel wat prachtige pareltjes in Nederland, waar je kan genieten van een frisse duik en ongerepte natuur.

1. Spiegelplas, Noord Holland

De Spiegelplas (ook bekend als Spiegelpolder) is vooral een bekende duikplaats. Het meer is op sommige plaatsen liefst 45 meter diep. Dankzij de helderheid van het water, de mooie strandjes, leuke wandelroutes en schier eindeloze vergezichten is het een populaire plek bij heel wat waterliefhebbers.

Via: Wikimedia Commons | Zandcee, CC

2. Maasvallei, Limburg

Langs de Maas zijn er enkele recreatieplassen, zoals de Dilkensplas of de Grote Hegge. Je kan er fietsen, op het strand chillen of watervogels spotten. De vele voorzieningen in de buurt, zoals toiletten en een brasserie, én de regelmatige controle van het zwemwater maken dit een perfect plekje voor iedereen die nieuw is in de wereld van zwemmen in de natuur.

Zwemmen in de natuur maasvallei
Via: depositphotos.com | FotoParaTi

3. ’t Gasselterveld, Drenthe

Naast de kleine recreatieplas ’t Nije Hemelriek (ook een aanrader) vind je deze prachtige zwemplas. Het helderblauwe water maakt het een heerlijk idyllisch plekje. Je kan er luieren op het strand, wandelen door de indrukwekkende heides of kijken of je de bodem kan zien in het vijftig meter diepe meer.

Via: Wikimedia Commons | Gouwenaar, CC

4. Klein Zwitserland, Friesland

In Klein Zwitserland, bekend om zijn heuvels in het anders vlakke Friesland, vind je het mooie Burgumer Mar met zandbaai, prachtig uitzicht en Vakantiepark Bergumermeer. Perfect voor wanneer je niet genoeg kan krijgen van zwemmen in de natuur en er een leuke trip aan wil koppelen.

5. Spiegelwaal, Gelderland

De Spiegelwaal, een nevengeul van de Waal, zorgt ervoor dat er niet langer gevaar is bij hoog water, maar het is ook een prachtige zwemplek geworden. Tussen de Lentloper en de Spoorbrug kan je veilig zwemmen. Omdat het gaat om rivierwater is het belangrijk eerst even online de waterkwaliteit te checken!

Via: flickr.com | Jeroen van Lieshout, CC

6. Zandenplas in Nunspeet, Gelderland

Een natuurlijke plas, maar wel aangelegd. De plas is gegraven om zand te verkrijgen voor de aanleg van een rijksweg. Na de winning is de leegte gevuld met water en ingericht als recreatiegebied. En wat voor een…

7. Grevelingenmeer, Zeeland

Een ietwat vreemde eend in de bijt: zwemmen in de natuur kun je hier ook in zout water. Sterker nog: het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Dit alles heeft te maken met haar geschiedenis: met de komst van de Deltawerken, is het Grevelingenmeer afgesloten van de zee, waarbij nog steeds een verbinding bestaat.

Neemt niet weg dat dit een heerlijke bestemming is voor vele watersporters en -liefhebbers. En klein is het ook bepaald niet…

Zwemmen in de natuur grevelingen
Via: depositphotos.com | frans_blok_3develop

Zwemmen in de natuur: België

Vanuit Grevelingen (en dus Nederland) is het niet heel ver tot België en laat daar nu ook genoeg mogelijkheden zijn om in de natuur te zwemmen. Kijk maar met ons mee!

1. Boekenberg, Antwerpen

In het Boekenbergpark in Deurne (eigenlijk in het mooie Antwerpen) vind je deze mooie zwemvijver. Toegegeven, die is niet helemaal natuurlijk ontstaan, maar met een lengte van 73 meter is het alvast geen plonsbadje. Bovendien zuiveren 22.000 planten het water op een natuurlijke en ecologische manier.

Via: Wikimedia Commons | Derbrauni, CC

2. Kanaal Bossuit-Kortrijk, West-Vlaanderen

Door de scheepvaart en sterke stromingen zijn er weinig plekken waar je in een kanaal of rivier mag zwemmen, maar hier kan het wel. Tenminste, op bepaalde tijdstippen en onder toezicht van een redder. Dit is vooral voor sportievelingen een echte aanrader.

Zwemmen in de natuur grevelingen Kanaal_Kortrijk-Bossuyt
Via: Wikimedia Commons | Stormbeest, CC

3. Hofstade Plage, Vlaams-Brabant

Begin 1900 werden in deze streek putten gegraven om een spoorweg aan te leggen, maar in de jaren twintig werd het spontaan een plek om lekker te zwemmen. Sinds 1939 is het een officieel recreatieoord met een bewaakte zwemzone. Hier kan je genieten van de prachtige natuur en gezellig ploeteren met de kids.

Via: flickr.com | Stephane Mignon, CC

4. La Plage de Nawés, Herbeumont

Zelfs te midden van bossen en heuvels vind je betoverend mooie zwemplekjes. Wie een echt vakantiegevoel wil zonder te ver te moeten reizen, moet in Wallonië zijn. Onder een viaduct vind je hier een klein stukje paradijs (ook toegankelijk voor iedereen met beperkte mobiliteit!)

Via: Wikimedia Commons | Jean-Pol Grandmont, CC

5. Vosselare Put in Oost-Vlaanderen

De Leie is een van de grootste rivieren in België. Erin zwemmen mag je niet overal, maar wel hier. Het is een prachtig stukje natuur, waar je ook in de winter een frisse duik kan nemen! Opwarmen kan in het nabijgelegen clubhuis waar je van grootmoeders keuken kan smullen.

Via: Wikimedia Commons | Donar Reiskoffer, CC

Jouw favoriete zwemplek in de natuur?

Er komt niets zo dicht bij echte vrijheid als zwemmen in de natuur. Heb jij ook de smaak te pakken? Vertel ons in een reactie waar jij wel verfrissing wil gaan zoeken bij warm weer. Ken jij nog leuke zwemplekjes die niet in onze lijst staan, laat dan zeker van je horen!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...