Welke soort reiziger ben jij? 8 types tijdens de vakantie

Nederlanders zijn over het algemeen niet vies van een vakantie hier en daar. Wanneer je aankomt op het vliegveld kun je meteen al onderscheid maken in verschillende soort reizigers. En stiekem vinden we het allemaal heerlijk om te observeren!

Soort reizigers

De jongen naast je heeft een grote koptelefoon op, een wijde broek aan en sleept een backpack met zich mee. Daartegenover zit een telefonerende dame met een strakke spijkerbroek, hoge hakken en twee uitpuilende koffers.

En aan de overkant zit die aandoenlijke oudere man met stevige wandelstappers aan, hij leest aandachtig een reisgids. Compleet verschillende types, maar ze gaan allemaal naar dezelfde bestemming.

wachtruimte vliegveld man koffer
Via: unsplash.com | Jeshoots.com, CC

Het begint bij de voorbereiding

De een regelt het liefst alles zelf en wil zoveel mogelijk avontuur. De ander loopt op woensdagmiddag het reisbureau binnen om het, voor hen uitgestippelde, reisschema op te halen. Kun jij het niet laten om de eerste avond bij ‘Friet van Piet’ op de stoep te staan? Of ben jij juist iemand die zich bij aankomst meteen mengt met de locals en het vervolgens lekker op zijn beloop laat?

Dan zijn er natuurlijk ook de diehard backpackers, vaak afgestudeerden die al lang dromen van een lange reis. Met een backpack gepakt voor drie maanden door Zuidoost-Azië trekken. Zoveel mogelijk ondernemen met een zo klein mogelijk budget. Ach, gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde. Maar welk type reiziger ben jij eigenlijk?

1. De all-inclusive toerist

We kennen allemaal de gepolijste vakantiefoto’s waarop een verliefd stel samen de zon ‘vasthoudt’. Het typische ‘met mijn schatje in Turkije’ koppel, voor het gemak. Jullie vakantie staat in het teken van zon, zee, strand, luxe en onbezorgd luieren.

Lekker dobberen in het zwembad met een cocktail in je hand. Jullie hebben niet heel veel interesse in andere culturen en als het niet urgent is, stappen jullie niet zomaar buiten de hotelmuren. Behalve voor een fotoshoot natuurlijk!

vrouw zwembad cocktail
Via: unsplash.com | Delightin Dee, CC

2. Het ‘party all night, sleep all day’ type

Jij houdt wel van een feestje. Helemáál als je daarbij met je voetjes in het zand kunt staan. Cocktails voor een prikkie, tropische sferen en mooie nieuwe mensen om je heen. De dag erna kun je dan ook niet veel meer dan je rust pakken en in slaap vallen op het strand. Want ’s avonds moet je natuurlijk weer op het volgende feestje verschijnen, inclusief verbrande neus.

3. De avonturier

De wereld is jouw speeltuin en het kan niet gek genoeg. Zoveel mogelijk doen in één reis is jouw doel. Van vulkanen beklimmen tot diepzeeduiken, surfen en cultuur snuiven. Luieren kan altijd nog, jij wilt actie en ontdekken! Waar de één zich beperkt tot de bekende toeristische trekpleisters, ga jij van de gebaande paden af en ontdek je de mooiste plekjes.

man hiking mountains
Via: unsplash.com | Krisjanis Mezulis, CC

4. De eeuwige reiziger

Ooit besloot je om er na je studie ‘even een jaartje’ tussenuit te gaan, maar je bent simpelweg niet meer terug gekomen. Mensen kijken verlangend naar jouw Instagram profiel en vragen zich vaak af hoe je dit voor elkaar hebt gekregen en waarvan je leeft. Buiten dat je niet heel veel nodig hebt, kun je hier en daar wat bijverdienen. Je kent inmiddels ook een hoop mensen over de wereld en voelt je overal snel thuis.

5. De digital nomad

Wat nou als je besluit dat je jouw werk online gaat voortzetten, vanuit het buitenland? Dan ben je een zogenaamde digital nomad. Je kunt gaan rondreizen of ervoor kiezen langer op één bestemming te blijven.

Als digital nomad geef je jezelf bijvoorbeeld de vrijheid om de dag te beginnen met een bezoekje aan een surfspot, om vervolgens te werken vanuit een gezellig café op Bali en de dag af te sluiten met een mooie sunset. Alles is mogelijk, zolang je maar internet hebt.

digital nomad laptop strand zee
Via: unsplash.com | Peggy Anke, CC

6. De planner

Weken, nee, maanden van tevoren heb jij alle reisgidsen aangeschaft en travelblogs doorgespit over jouw reisbestemming. Om vervolgens een planning per dag te maken voor jouw vakantie. Jij wilt graag volledig voorbereid op pad, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ook heb je alvast een aantal basic zinnetjes geoefend in de lokale taal. Zorg ervoor dat jouw reisgezelschap meer een volger is dan een planner, zo voorkom je dat jullie botsen.

7. De spirituele reiziger

Een reis is voor jou niet zomaar een ‘vakantie’, het is een zoektocht naar jezelf. Mensen noemen je misschien zweverig, maar dat kan jou niks schelen. Jij bent bezig met jezelf ontdekken en de wereld om je heen. Mediteren en yoga vind je heerlijk en we kunnen jou vaak vinden op serene plekken.

yoga vrouw zonsondergang
Via: unsplash.com | Jared Rice, CC

8. De klager

We zijn jou allemaal wel eens tegengekomen. Voor jou is er op alles en altijd wel iets aan te merken en niets is goed genoeg. Een lange wachtrij? Daarvoor ben je toch niet op vakantie, om te wachten!

Ben je terug van een vermoeiende dagtrip, komt er slechts een half warm piesstraaltje uit de douchekop zetten. En de Wi-Fi is ook nog eens veel te sloom. Wellicht is op vakantie gaan niet voor jou weggelegd en kun je beter een lesje positief denken gaan doen vanuit je bed, met je goede Wi-Fi.

Welke soort reiziger ben jij?

Ben jij er na dit artikel achter welk type reiziger jij bent? Of mis je nog een type? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...