Zo zag je ’t Stad nog nooit: de mooiste verborgen plekjes in Antwerpen

Een daguitstap of citytrip naar Antwerpen is altijd leuk. De volgende die je maakt zal mogelijks nog leuker zijn dankzij dit lijstje van verborgen plekjes in Antwerpen.

Antwerpen, een historische stad

Vanwege haar gunstige ligging is Antwerpen een populaire citytrip bestemming. De meesten kennen de grandeur van het Centraal Station en de hippe winkels op de Meir al. Daar valt niet veel nieuws meer over te vertellen. Toch heeft de historische stad nog heel wat meer verborgen parels te bieden.

Afgelopen zomers, waarin we niet ver kunnen reizen, is een ideaal moment om Antwerpen te (her)ontdekken. Wij helpen je op weg met deze gezellige, mooie, verborgen plekjes van de stad.

Geniet van deze mooie plekken in Antwerpen…

Via: pixabay.com | Funki50, CC

1. Het Noordkasteel

Het Noordkasteel is een oude citadel die ter verdediging in 1862 werd gebouwd. Vandaag heeft het kasteel geen defensieve functie meer. Het is gelegen in een groene oase in de stad. Bij het Noordkasteel kan je heerlijk wandelen. Met de (deel)fiets is het gemakkelijk bereikbaar. Dubbel zo leuk: er is een openluchtzwembad en helemaal in het noorden, de Royersbrug over, is er ook een grote vijver. Zwemmen mag er strikt gezien niet. Een zalig uitje voor een zomerse namiddag.

2. De Vlaaikensgang

Dit charmant plekje ligt in het historisch centrum, maar is toch een van de verborgen parels van Antwerpen. De Vlaaikensgang of Vlaeykensgang is een romantisch steegje op de Oude Koornmarkt en stamt uit 1591. Het is een schattig binnenpleintje omringd door een reeks achterhuisjes. Er zijn beiaardconcerten op de nabijgelegen kathedraal. Je kan er erg mooie restaurantjes en cafeetjes vinden.

3. De Ruien

Al sinds de Middeleeuwen kent de stad een uitgekiend netwerk van waterwegen: de ruien, vlieten en vesten. Deze stadskanalen dienden jarenlang als riool. Sinds 2005 is het toegankelijk voor toeristen. De ondergrondse stad ontdekken is echt spannend en uniek. Het Ruihuis is gelegen in het historisch centrum. Van hieruit kan je met een ervaren gids de ruien al wandelend verkennen, of met een bootje. Wees er maar zeker van dat de gids allerlei leuke anekdotes vertelt.

4. De Schildersmarkt

Is het nu Parijs of Antwerpen? Als je eenmaal op de Lambermontmartre belandt, weet je het niet meer zeker. Deze sympathieke schildersmarkt bestaat al vijftien jaar en behoort nog steeds tot een van de mooiste onontdekte plekjes. De kunstmarkt vindt plaats op het Zuid. Diverse kunstenaars (van schilders tot beeldhouwers en fotografen) tonen er hun werk iedere laatste zondag van de maand. Het is heel sfeervol ‘à la Montmartre’, met een kabbelende fontein en akoestische muziek op de achtergrond. Meer info vind je hier.

Via: flickr.com | Frank Vranckx, CC

5. Galgenweel

Heerlijk van een cocktail genieten terwijl de zeilbootjes voorbij varen en de geur van barbecue je vanachter de duinheuvels tegemoet zwaait? Dan moet je aan het Galgenweel zijn. Deze troef is sinds enkele jaren de favoriete zomerplaats van vele Antwerpenaren. Doe eens gek en haal je beste wakeboardskills boven op de WakeUpCable. De kabelbaan gaat over het water en sleurt je over negen obstakels. Geen zorgen, het is geschikt voor zowel beginners als professionals. Je kan een privésessie boeken of voor de standaardsessie van één uur opteren.

6. De Sint-Pauluskerk

De Sint-Pauluskerk is geen toeristische klepper. Toch is deze prachtige kerk, gelegen op de Veemarkt in Antwerpen, een bezoekje waard. Er is een mooie binnenhof waar je op een zonnige dag lekker kan genieten van een boek.

7. Het Boekenbergpark in Deurne

Is het heel heet? Dan wil je wellicht graag zwemmen in de natuur. Vermijd de grote drukte aan het Sint-Annastrand en ga naar het Boekenbergpark in Deurne. In dit park vind je een ecologische zwemvijver. De planten zuiveren op een natuurlijke wijze het water, waardoor er dus geen chemicaliën in zitten. Daarnaast is er ook een klein speelbad en een grote weide om te liggen.

Via: flickr.com | Henk van der Eijk, CC

8. De Scheldebocht

Het park aan de Scheldebocht is splinternieuw. Vroeger was dit gewoon een weide, vandaag een netjes aangelegd park met leuke bankjes en een mooi zicht op Linkeroever. Je kan er een heerlijk zonsondergang meepikken.

9. Rivierenhof

Dit prachtig stukje natuur ligt op een boogscheut van Antwerpen, je kan het bereiken met de auto maar zeker ook met de fiets. Behalve heerlijk wandelen in het groen, kan je er ook regelmatig genieten van een optreden. Er worden heel wat festivals en evenementen georganiseerd in het Rivierenhof. Een gezellig en absoluut mooi, verborgen plekje van Antwerpen.

Via: Wikimedia Commons | Donarreiskoffer, CC

10. Het Begijnhof

Een charmant plekje dat zeker het bezoeken waard is. Het Antwerpse Begijnhof werd in 1544 gesticht in de Rodestraat, Het is een stille verborgen schat in de binnenstad. Er zijn schattige kleine huisjes en ook het Sint-Catharinakerkje is indrukwekkend. Het heeft een mooie binnentuin en boomgaard. Geniet van een wandelingetje over de straatjes met kasseien.

Via: flickr.com | ArcheoNet Vlaanderen, CC

Op naar verborgen plekjes in Antwerpen!

Heeft dit artikel jou kunnen inspireren om de historische shopstad nog een bezoekje te geven? Met wie wil je graag een uitstapje naar deze mooie plekken in Antwerpen maken? Laat het weten in een reactie onderin of tag de persoon. Veel plezier!

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...