Raamdecoratie voor elk huis: shutters of jaloezieën?

Een fraaie raamdecoratie is een onmisbare toevoeging voor elke woning. Wie vindt het immers fijn om hele dagen tegen oude, verweerde gordijnen aan te kijken? Bovendien is datgene dat bij jou thuis voor de ramen hangt, ook een visitekaartje naar de rest van de wereld. Mooie raamdecoratie kan bijdragen aan de uitstraling van je hele woning en dat geldt zeker voor houten jaloezieën of shutters…

Verschillende soorten raamdecoratie

Er is tegenwoordig genoeg keuze voor het plaatsen van een raamdecoratie. Veel mensen kiezen nog altijd voor gordijnen, bijvoorbeeld rolgordijnen. En hoewel dit zeker voordelen met zich meebrengt, is de keuze voor jaloezieën net zo goed, en vaak zelfs stijlvoller. Datzelfde geldt voor shutters, al hebben beide optie hun eigen voor- en nadelen…

Er is dus genoeg te kiezen, daarom dat we een kleine vergelijking hebben gemaakt tussen de verschillende soorten raamdecoratie: houten jaloezieën en shutters.

Houten jaloezieën

Zeker als je kiest voor robuuste houten jaloezieën, die bestaan uit houten horizontale lamellen, heeft je interieur in één klap een behoorlijke upgrade ondergaan. Dit type jaloezieën passen door hun luxe uitstraling feitelijk in elk interieur (van klassiek tot modern). Ook kun je met verschillende houtsoorten of kleuren veel naar je eigen smaak zetten.

Voor- en nadelen van houten jaloezieën

Het grootste voordeel is dan ook, dat dit type jaloezieën zorgt voor een warme en gezellige sfeer. Daarnaast zijn ze in staat zowel warmte als geluid relatief goed isoleren, beter dan een rolgordijn bijvoorbeeld.

Houten jaloezieën open dicht
Via: depositphotos.com

Toch moet je ook op een aantal dingen letten. Zo is hout wat moeilijker te reinigen en van zichzelf nogal zwaar. Je zult dan ook niet snel de jaloezieën helemaal naar boven kunnen trekken. Het spel dat je kunt spelen met het lichtinval is daardoor beperkt. Je moet er van uitgaan dat je op de meeste dagen de jaloezieën naar beneden hebt hangen.

Als dit een probleem voor je is, kun je altijd nog kiezen voor pvc-jaloezieën. Deze zijn er overigens ook met een houtlook. Een extra voordeel van dit soort jaloezieën is dan weer dat zij goed in vochtige ruimtes kunnen worden geplaatst.

Shutters

Een zeer fraaie vorm van raamdecoratie zijn de zogenoemde shutters, vaak gemaakt van hout of een combinatie van hout en kunststof lamellen. Alhoewel ze vaak verward worden met jaloezieën, is het grote verschil, dat ze als compleet luik worden gemonteerd. Je kan ze dus openklappen en alsnog de lamellen openen of sluiten.

shutters raamdecoratie
Via: depositphotos.com

Door de luxe, landelijke uitstraling zijn zij de laatste jaren ook in Nederland zeer populair geworden. Aangezien je tegenwoordig tegen niet al te hoge kosten shutters op maat kunt laten maken, is dit natuurlijk ook een interessante optie. Dit is een trend die wat ons betreft ook de komende jaren navolging verdient.

Voor- en nadelen van shutters

Alhoewel smaken natuurlijk verschillen, is voor mij de uitstraling het allergrootste voordeel van shutters. Het ziet er net wat mooi en hoogwaardiger uit. Ook kun je de ouderwetse bedieningslat wegwerken. Kortom, het ziet er gelikt uit en isoleert (net als houten jaloezieën) warmte en licht beter dan vele alternatieven.

Ook shutters hebben hun nadelen. Waar je jaloezieën nog gemakkelijk verticaal kunt optrekken, is dat natuurlijk wat moeilijker bij shutters. Je kan deze vaak wel openslaan, maar moet daar natuurlijk ook de ruimte voor hebben. Denk hierbij aan zaken op een vensterbank of meubels naast het raam. Tijdens het schoonmaken van shutters of raam(kozijn) kan dat incidenteel wat moeizaam gaan.

Jouw overwegingen?

Er is dus genoeg om uit te kiezen en veel zal ook afhangen van je eigen smaak. Wat zijn jouw ervaringen met houten jaloezieën of shutters en wat heb jij laten meespelen in je keuze? Laat het weten in een reactie onderin.

Houten jaloezieën
Via: depositphotos.com

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...