De reden dat sinaasappelsap na het tandenpoetsen vies smaakt

Er zijn veel dingen in het leven waar je niet over nadenkt en dit is precies de reden dat ik dit artikel schrijf. Het drinken van onder andere sinaasappelsap na het tandenpoetsen geeft een bijzonder smerige smaak, maar wat is de reden daarvoor?

Smaken onderscheiden

Tandenpoetsen is natuurlijk noodzakelijk om mooie witte tanden te krijgen en sinaasappelsap (of jus d’orange) is erg lekker en gezond. Toch gaan deze twee goeierds niet altijd samen. Voordat we naar de echte uitleg gaan over waarom tandpasta en sinaasappelsap niet de beste vrienden zijn, moeten we eerst een stapje terug.

Er zijn – zoals je wellicht weet – een aantal smaken die onderscheiden kunnen worden door een mens.

  • Bitter
  • Zoet
  • Zout
  • Zuur
  • Umami (hartig)

Deze vijf smaken zorgen ervoor dat je proeft wat je proeft, maar het drinken van sinaasappelsap na het tandenpoetsen zorgt voor een andere ervaring.

Sinaasappelsap tandenpoetsen smaak vies
Via: pixabay.com

Sinaasappelsap na tandenpoetsen: natriumlaurylsulfaat

Als je sinaasappelsap drinkt vlak het tandenpoetsen is jouw lichaam niet meer in staat om zoet en bitter te proeven, hetgeen juist de smaak geeft aan het drinken van sinaasappelsap.

Dit heeft te maken met de stof ‘natriumlaurylsulfaat’, die in bijna alle tandpasta’s gebruikt wordt. Dit is een soort zeep en wordt gebruikt in veel schoonheidsproducten, maar is ook terug te vinden in middelen die gebruikt worden in het huishouden.

tanden-poetsen-kind-vroeger
Via: pixabay.com

Natriumlaurylsulfaat wordt gebruikt om onder andere het schuim te creëren in de tandpasta, maar los daarvan is deze dus ook verantwoordelijk voor de smaakverandering na het tandenpoetsen.

Allereerst worden de smaakreceptoren die zoet kunnen proeven buiten werking gesteld (tijdelijk gelukkig). In deze korte periode kun je dus geen zoet proeven, maakt niets uit wat je drinkt. Daarnaast zorgt dit stofje er ook voor dat de bittere smaak niet verminderd wordt bij het proeven.

Dit is dus eigenlijk de ‘eenvoudige’ reden waarom sinaasappelsap na tandenpoetsen zo vreemd proeft na het tandenpoetsen.

Tandpasta-rek-smaak
Via: pixabay.com

Wat kun je eraan doen?

Eigenlijk vrij weinig, maar toch heb je opties. Zo kun je bijvoorbeeld geen sinaasappelsap na tandenpoetsen drinken (duh?!), maar er zijn ook tandpasta’s die dit stofje niet bevatten.

Of dit echt de oplossing is, dat is natuurlijk de vraag, maar zolang je gewone tandpasta blijft gebruiken, zul je dit ‘blijven’ ondervinden. Gelukkig geen #firstworldproblem maar wel weer een stukje extra kennis, jeej!

Lees ook:

Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer