Wil je sportief bewegen en ook nog wat van ons mooie landje zien? Trek dan je skates aan en ga inline skaten, er zijn zoveel skeeler routes te vinden.
Als je houdt van de natuur en je wilt ook nog eens gezond in beweging zijn, dan kun je natuurlijk gaan wandelen, hardlopen, of zelfs met je yogamat op stap, maar je kunt ook gaan skeeleren ofwel doen aan inline skating. Je snel en ontspannen op wieltjes voortbewegen terwijl je flink wat calorieën verbrandt en allerlei spieren, zoals je billen en benen, traint. Wist je trouwens dat je met skeeleren je gewrichten tot wel 50% minder belast dan met hardlopen? En je komt ook nog eens ergens want je gaat een stuk harder en dus kun je een stuk verder.
Eerst een stukje geschiedenis
Rolschaatsen of rollerskating is een term die ontstaan is in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. De ‘schoen’ – ook quad genoemd – op vier wieltjes, twee voor en twee achter, werd erg populair in de disco, maar er echte afstanden mee rijden, was niet echt plezierig.
Daarom werd in 1979 de rollerblade uitgevonden. Twee ijshockeyende broers, de gebroeders Olson, bouwden een rolschaats om tot een ijshockey-skate, zodat ze ook in de zomer gewoon door konden trainen. Ook marathonschaatser Dries van Wijhe – ‘Dolle Dries’ – wilde graag in de zomer lekker trainen en eigenlijk ook wel wedstrijden rijden.
Samen met de schaatsenbouwer Firma Zandstra bedacht hij een schaatsvariant op vijf wieltjes en ze noemden deze een skeeler. Een skeeler heeft tegenwoordig of vijf of vier wieltjes, dit is afhankelijk van de diameter. De naam skeeler die inmiddels internationaal gebruikt wordt, komt dus uit ons eigen Friesland. Maar tegenwoordig heet in Nederland en ook in Vlaanderen alles op skates officieel inline skaten.
De mooiste skeeler routes van Zuid naar Noord
In Nederland zijn heel veel mogelijkheden om te skeeleren. Er zijn prachtige skeeler routes te vinden die echt de moeite waard zijn om te rijden en waar het genieten is met een grote G. Ben je nieuwsgierig waar deze routes liggen? We zochten het voor je uit. We gaan van Zuid naar Noord en beginnen met onze eerste skateroute in Limburg.
Maar eerst nog even een puntje van aandacht. Veel skeelerroutes voeren ook langs openbare wegen. Zorg altijd voor je eigen veiligheid, houd je aan de geldende verkeersregels, je bent officieel een voetganger, en draag naast een helm altijd pols- knie en elleboogbescherming.
Limburg – Maastricht – St. Pietersberg afstand: 16,5 km hoogteverschil 55 m
Onze eerste route is meteen een uitdagende route. Niet zozeer wat betreft de afstand, maar wel wat betreft het hoogteverschil, dat maar liefst 55 meter is. Voor deze tocht moet je dus beslist wel een beetje getraind zijn. Je skeelert vanuit Maastricht door het plaatsje Kanne en langs de St. Pietersberg, die eigenlijk een heuvel is. Je kunt hier, naast goed skeeleren, ook de mergelgrotten en het Fort St. Pieter bezoeken, dus neem in je rugzak zeker ook een paar andere schoenen mee.
Zeeland – Ronde van Zeeland afstand: 200 km
Ben je een echte fan van inline skating dan is de Ronde van Zeeland, of een gedeelte daarvan skeeleren, een goede uitdaging. De route is maar liefst 200 km lang en voert over Schouwen-Duiveland, St. Philipsland, Tholen, Zuid-Beveland, Walcheren en Noord-Beveland. Hoogtepunt van deze tocht is toch wel met je skates over de iconische Oosterscheldekering, het pronkstuk van de Deltawerkenrollen. Je komt dan ook langs Neeltje Jans, het werkeiland waar een expositie over deze Deltawerken is ingericht.
Noord-Brabant – Bergen-op-Zoom rondje Binnenschelde afstand: 7 km
De Binnenschelde is een groot recreatiemeer aan de westkant van Bergen-op-Zoom. Om dit meer ligt een goed geasfalteerd pad speciaal voor inline skaters en fietsers. Op de route kom je een paar kleine hellingen tegen. Na een lekker rondje kun je bijkomen op een van de terrasjes aan de Boulevard, dé place to be in de zomer van waar je ook nog eens goed zicht hebt op flink wat spektakel op het water door de vele kite- en windsurfers.
Zuid-Holland – Route van Midden-Delfland – Afstand: 90 km
Het gebied midden-Delfland, dat ligt tussen Rotterdam en Delft, leent zich geweldig voor een dagje skeeleren. Hier ligt namelijk een zeer uitgebreid skeelerknooppuntennetwerk, waar allerlei skeelerroutes aan elkaar verbonden zijn. Het zijn geen van alle vast samengestelde routes, maar je kunt er skeeleren van knooppunt naar knooppunt en zo je eigen route rijden. ‘Heerlijk Buiten’ heeft over deze routes een speciale brochure uitgegeven.
Utrecht – Amsterdam-Rijnkanaal – afstand: 20 km
Ook in de provincie Utrecht vind je prachtige skateroutes. We hebben hier gekozen voor een route van ongeveer 20 kilometer die deels langs het Amsterdam-Rijnkanaal loopt. Je rolt via Maarssenbroek en de Haarrijnse Plas naar Kasteel de Haar in Haarzuilens. Dit kasteel is het grootste kasteel van Nederland, waar de indrukwekkende geschiedenis van de familie van Zuylen in iedere kamer zichtbaar is. De route kruist twee keer de Rijksweg A2.
Gelderland – Loevesteinroute – afstand: 30 km
Gelderland is rijk aan grote en kleine skeeler routes en een daarvan is de Loevesteinroute. De tocht, die start en eindigt in Brakel voert je onder ander langs de Waal, door Woudrichem en door Poederoijen. Ben als je deze route neemt, wel even attent op de wildroosters die op diverse plekken zijn aangebracht en waar je gemakkelijk met je wieltjes in blijft hangen, met alle gevolgen van dien.
Overijssel – Ronde van Staphorst – afstand: 81 km
In Overijssel is het de beurt aan de Ronde van Staphorst, een route die je voert langs vele monumentale boerderijen en door de rustgevende omgeving van het Vechtdal. Dit gebied loopt van Gramsbergen bij de grens met Duitsland via Hardenberg, Dalfsen en Staphorst naar Zwolle. Skeeler je hier op maandag dan zie je in Staphorst overal was aan de waslijnen hangen. Hier geldt nog echt maandag is wasdag.
Méér skeeler routes…
We zijn nog niet uit geskeelerd en hebben nog meer inline skate routes in Nederland op de volgende pagina. Wat dacht je die bekende tocht in het Noorden? Maar dan op skates…