Dit is de reden waarom je af en toe ‘schokt’ als je in slaap valt

Iedereen heeft het wel eens gehad, je ligt in bed en valt bijna in slaap en ineens voel je een arm of een been ‘schokken’. Maar waardoor komt het eigenlijk? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Slapen

Slapen is heel eenvoudig, maar tegelijkertijd ook erg ingewikkeld. Slaap is ook voor iedereen anders: sommige mensen vallen direct in slaap, terwijl anderen eerst uren wakker liggen alvorens ze echt slaap zullen vinden.

Via: depositphotos.com | ersler

De echte benaming: slaapstuip

Er is al veel bekend over slaap, maar er zijn van die fenomenen die niet direct te verklaren zijn, maar wel vermoedens voor bestaan en dat is net zo met de ‘schokjes’ als je in slaap valt. De benaming voor de schokjes is: hypnagoge schok of slaapstuip.

Weinig echt onderzoek

Er is nog te weinig echt onderzoek gedaan naar waar deze schokjes vandaan komen bij het in slaap vallen. Ooit zal er een moment komen dat alles duidelijk is rondom dit fascinerende fenomeen, maar vooralsnog weten we te weinig. Toch is er een goed idee waar het vandaan zou kunnen komen en dat leggen we je hieronder graag verder uit.

Slapen snachts schokjes
Via: depositphotos.com | julioricoo

De vermoedelijke reden

Als je in slaap aan het vallen bent, dan kom in eerst in de zogenaamde REM-slaap. Hierbij wordt het lichaam ontspannen en is ook de slaapfase waarin de dromen ontstaan. Het in slaap vallen is een geleidelijk proces en niet alle spieren vallen dan ook in één keer in slaap.

Daarnaast valt eerst je lichaam in slaap en vervolgens pas de hersenen, soms ook nog verdeeld in verschillende delen. Daarom kan het dus zo zijn dat het hersengebied waarmee waarnemingen gedaan worden nog wakker is, maar een andere gebied, waar de spieren mee aangestuurd worden, wel al slaapt.

Beddengoed bedlinnen goed slapen feat
Via: depositphotos.com | bernardbodo

Een reflex van jouw lichaam

Dat kan verkeerde waarnemingen tot gevolg hebben waardoor het wakkere deel bijvoorbeeld denkt dat je valt en er in een reflex spieren aangespannen worden. Dit doen de hersenen om te proberen je overeind te houden, ook al is dat niet per se noodzakelijk. Deze reflex is in dit geval dus de schok die je in je armen of benen (of andere lichaamsdelen) voelt.

Nog een mogelijke reden

Er zijn meerdere theorieën voor deze hypnagoge schokken. Zo zou het ook te maken kunnen hebben met stress en angst, volgens weer een andere groep mensen. De ervaring leert dat het vaker voorkomt als je bijvoorbeeld heel moe bent, stress hebt of juist niet comfortabel ligt tijdens het slapen. Hoe dit precies in zijn werk gaat, is nog niet bekend.

Alhoewel het wel aannemelijk klinkt, is het dus nog niet wetenschappelijk bewezen dat dit ook daadwerkelijk het geval is. Slaap blijft toch een bijzonder fenomeen.

Lees ook:


Blijf fris en fruitig… en volg ons!

Met heel veel plezier stellen we dagelijks onze verfrissende, handige, vermakende en positieve artikelen op. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook erg leuk als je ons volgt! Dat kan gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Verder lezen

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Delen met...